-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 17

Vilniaus politikai sutrikę dėl R.Šimašiaus noro atleisti A.Vaitkunskienę: su niekuo nesitarta

Vilniaus mero Remigijus Šimašiaus noras savivaldybės administracijos direktoriaus poste Almą Vaitkunskienę pakeisti Povilu Poderskiu stebina sostinės tarybos narius. Įvairių frakcijų atstovai tvirtina iš anksto nebuvę informuoti apie tokius ketinimus, su meru nesikalbėję ir paskelbus šią žinią viešai. Tad ar tikrai dauguma tarybos narių palaikys šį mero norą, sunku nuspėti.
Alma Vaitkunskienė
Alma Vaitkunskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pati nesitrauks

R.Šimašius pareiškė, kad miestui reikia „koncentruotis į idėjas ir darbus, kurie leis sparčiai augti moderniam Vilniui“, todėl A.Vaitkunskienę turėtų keisti P.Poderskis. A.Vaitkunskienė bent kol kas tvirtina atmetusi ir raginimą trauktis, ir siūlymą užimti naujas pareigas Vilniaus šilumos tinkluose.

„Šiandien aš informavau merą tik apie tai, kad aš bet kokių alternatyvių pasiūlymų nesu pasirengusi priimti, nematau, kam tai reikia daryti ir nematau pagrindo tai priimti. Taip, aš gavau preliminarų pasiūlymą iš vienos iš įmonių su dar didesne alga nei administracijos direktorės. Tačiau nematau pagrindo tą pasiūlymą priimti, tai būtų tarsi koks susitarimas, suokalbis už tarybos narių, kurie mane visi paskyrė 51 balsu, nugarų. Taigi aš manau, kad šis nesusipratimas greitai išsispręs“, – pirmadienį 15min sakė A.Vaitkunskienė.

O tarybos politikai tik kraipo galvas, nesuprasdami, kodėl meras svarsto tokią galimybę. Ir kodėl nesitarė su frakcijomis.

Net ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Vidmantas Martikonis penktadienį šią naujieną išgirdo ne iš paties mero, o iš žiniasklaidos ir nuoširdžiai pasipiktino – net pagrasino tapsiąs aršiausiu opozicijos atstovu.

D.Kuolys argumentų negirdėjo

Apie tai, kad su R.Šimašiumi apie pokyčius aukščiausiose savivaldybės administracijos postuose nesikalbėjo, sako ir Darius Kuolys, partijos „Lietuvos sąrašas“ frakcijos vadovas: „Kol kas nežinome, kodėl meras taip nusprendė. Žinome, kad A.Vaitkunskienė tikrai daug prisidėjo prie skaidresnio, atsakingesnio miesto tvarkymo, suvaldė labai įtemptas miesto skolas. Iš tikrųjų žmogus miestui padaręs labai daug ir dabar mums buvo staigmena išėjęs į viešumą mero sprendimas keisti likus metams administracijos direktorę.“

„Lietuvos sąrašo“ frakcija su keturiais nariais priklausė valdančiajai daugumai, tačiau, liberalams atsisakius bendradarbiauti su Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais (TS-LKD) ir vicemerės kėdę pasiūlius Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovei Edita Tamošiūnaitei, nusprendė prie naujojo darinio nesijungti. Tik žadėjo remti jiems priimtinus sprendimus.

A.Vaitkunskienės atleidimo jie remti neketina, bent kol kas. „Lietuvos sąrašo“ frakcija būtų už tai, kad likus metams administracijos vadovės nereiktų keisti, nebent būtų kokie labai rimti ir ypatingi argumentai, apie kuriuos mes nesam girdėję“, – teigė D.Kuolys. Jis neslėpė nuostabos, kad meras tokius siūlymus garsiai svarsto nesitaręs su tarybos nariais, nes administracijos direktoriaus skyrimas ar atleidimas vis dėlto yra tarybos kompetencija, nors ir mero teikimu.

„Lietuvos sąrašo“ frakcija būtų už tai, kad likus metams administracijos vadovės nereiktų keisti, nebent būtų kokie labai rimti argumentai, apie kuriuos nesam girdėję, – teigė D.Kuolys.

D.Kuolys svarsto, kad savo gebėjimus P.Poderskis galėtų išbandyti tapdamas administracijos direktoriaus pavaduotoju – šiuo metu kaip tik atsilaisvino vieno iš pavaduotojų kėdė, pasitraukus konservatorių deleguotam Arvydui Daruliui.

Nevykęs planas?

Praėjusią savaitę atleistas iš vicemero pareigų TS-LKD frakcijos vadovas Valdas Benkunskas irgi nuostabos neslėpė – svarstė, kad galbūt tai yra „kažkoks gudrus planas“: pirma paskelbti viešai, o tik paskui apie tai pranešti pačiai A.Vaitkunskienei ir ieškoti argumentų, kaip pateisinti tą atleidimą.

„Tada tai labai nevykęs planas, – pareiškė V.Benkunskas. – Aš gal turiu savo versiją, kad A.Vaitkunskienė niekada nebuvo tas žmogus, kuris besąlygiškai visiems pavedimams ar zadanijoms paklustų. Buvo konfliktų, nuomonių išsiskyrimų ir tarp liberalų vadovybės ir jos. Gal tiems pusantrų metų nori turėti visai kišeninį žmogų, kur kaip pasakysi, taip ir bus daroma.“

V.Benkunskas įžvelgia tikrai nemažai A.Vaitkunskienės darbo per šiuos kelerius metus, tiek finansų srityje, tiek pertvarkant įmones. Kol kas TS-LKD frakcijoje apie tai, ar mero ketinimus palaikyti, nesitarta, anot V.Benkunsko, direktorę į savivaldybę atsivedė pats R.Šimašius, pristatė ją tik balsavimo išvakarėse, tad įsipareigojimų palaikyti ar nepalaikyti A.Vaitkunskienę jie neturi. „Nerimą kelia nauja kandidatūra, su visa pagarba P.Poderskio žinioms, miestą valdyti yra šiek tiek daugiau, yra čia ką veikti“, – kalbėjo buvęs vicemeras.

Konservatorius bent iš dalies valdančiųjų gretose pakeitusi LLRA-KŠS kol kas irgi neturi aiškios pozicijos, kaip elgsis balsuojant dėl A.Vaitkunskienės. Tai 15min patvirtino šios frakcijos atstovė, vicemerė E.Tamošiūnaitė.

„Nesam kalbėję dėl vienos ar kitos, ar trečios pozicijos“, – paklausta, ar bent su meru frakcija jau kalbėjosi apie šiuos pokyčius, sakė E.Tamošiūnaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

Ž.Šilgalis: meras nesikalba su mumis

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos seniūnas Žilvinas Šilgalis buvo turbūt vienintelis, kuris teigė ne tik su meru nesikalbėjęs šia tema, bet net ir nesitikėjęs pasikalbėti: „Ponas Šimašius yra užėmęs tokią poziciją, kad apskritai su mumis nei kalbasi, nei kažką derinasi. Kai meras buvo Artūras Zuokas, jis lygiagrečiai kalbėdavosi tiek su pozicija, tiek su opozicija, visi esame Vilniaus gyventojų išrinkti.“

Tai absoliuti konvulsija ir aš nesuprantu, kas ją nulėmė. Man atrodo, kad tiek mes, tarybos nariai, tiek visuomenė dar kažko nežinome, – sakė Ž.Šilgalis.

Pačią situaciją jis įvertino „tarytum ką tik būtų įvykę nauji rinkimai“.

„Beveik nei iš šio, nei iš to kadencijos vidury keičiasi viskas. Pažiūrėkite, kaip viskas nuosekliai vyksta: pasikeitė politinė valdžia – vicemeras, tada administracija. Kaip suprantu, su administracijos direktore išeina ir pavaduotoja, vadinasi, visas administracijos lygmuo, kuris yra pats svarbiausias, kiek man patirtis leidžia spręsti, keičiasi naujais žmonėmis.

Net jei jie ir labai gabūs būtų, kol jie įeis į naujus darbus, kadencija pasibaigs. Tai absoliuti konvulsija ir aš nesuprantu, kas ją nulėmė. Man atrodo, kad tiek mes, tarybos nariai, tiek visuomenė dar kažko nežinome“, – kalbėjo Ž.Šilgalis, teigdamas, kad meras kažką slepia – jeigu įvardintų konkrečias priežastis, kodėl reikia direktorę atleisti ir pakeisti kitu žmogumi, tuomet galbūt viskas atrodytų kitaip.

Stebina ir tai, kad iki šiol A.Vaitkunskienė buvo tik girta už savo darbus, ypač iš valdančiųjų pusės. O ir logikos Ž.Šilgalis sakė nematąs, tokie sprendimai esą tik dar labiau sutrikdys savivaldybės darbą.

Jis priminė ir tai, kad pavasarį, likus metams iki rinkimų, jau prasidės intensyvus pasiruošimas jiems, tad normalaus darbo irgi bus sunku tikėtis.

R.Šimašiaus patarėjas Aleksandras Zubriakovas teigia, kad meras situaciją plačiau komentuos, bet kiek vėliau.

Tarybos posėdis planuojamas spalio 25 dieną, jo darbotvarkė kol kas oficialiai nėra paskelbta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius