Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 13

Amerikiečių skulptoriaus atsakas kopiją iš Kinijos įsigijusiai Alytaus rajono savivaldybei: „Gėda!“

Alytaus rajono valdininkai garsina Lietuvos vardą. Deja, ne gerąja prasme. Žinia apie naują pirkinį – kinišką skulptūrą, primenančią žymaus Jungtinių Valstijų (JAV) menininko Anthony Howe‘o kūrybą, perskriejo Atlantą. A.Howe‘as 15min patvirtino – tai kopija. „Tai yra neteisėta, nes Lietuva yra pasirašiusi Berno konvenciją, kuria įsipareigoja saugoti bet kurioje šalyje sukurto kūrinio autoriaus teises. Jiems turėtų būti gėda“, – sakė jis.
Kiniška skulptūra Alytaus rajone – amerikiečių menininko kopija
Kiniška skulptūra Alytaus rajone – amerikiečių menininko kopija / 15min fotomontažas

Penktadienį 15min skelbė, kad Alytaus rajono valdininkai, neradę tinkamo menininko Lietuvoje, skulptūrą nusipirko internetu iš Kinijos.

„Tai yra prastos kokybės kiniška mano skulptūros „Lucea“ kopija. Esu nusivylęs dėl mero ir architekto Edvardo Minkevičiaus elgesio, lygiai taip pat nusivylę turėtų būti ir bet kurios, save gerbiančios, šalies piliečiai“, – 15min kalbėjo jis.

Anthony Howe‘as – vienas žymiausių kinetinių skulptūrų kūrėjų visame pasaulyje. 2016 metais įspūdinga autoriaus skulptūra, pristatyta Rio De Žaneiro vasaros olimpinių žaidynių atidaryme, prikaustė milijonų žiūrovų dėmesį.

Paklaustas, kaip sužinojo apie atokiame tolimos šalies regione iškilusią savo kūrinio kopiją autorius atskleidė, kad 15min straipsnį jam parodė vienas lietuvis.

Kokia gėda! Galiausiai, tai yra neteisėta, nes Lietuva yra pasirašiusi Berno konvenciją, kuria įsipareigoja saugoti bet kurioje šalyje sukurto kūrinio autoriaus teises. Jiems turėtų būti gėda

„Nejaugi Lietuvoje nėra menininko ar skulptoriaus, galinčio įgyvendinti originalią idėją? Klausimas, žinoma, retorinis. Apmaudu, kad biurokratai elgiasi taip savanaudiškai. Kokia gėda! Galiausiai, tai yra neteisėta, nes Lietuva yra pasirašiusi Berno konvenciją, kuria įsipareigoja saugoti bet kurioje šalyje sukurto kūrinio autoriaus teises. Jiems turėtų būti gėda“, – kritikos negailėjo skulptorius.

VIDEO: Alytaus rajone – kinetinė skulptūra

15min paklaustas ar ketina kreiptis į teisininkus, A.Howe‘as neatmetė tokios galimybės, ypač jeigu paaiškės, kad ir antroji Alytaus rajono valdininkų internetu pirkta „skulptūra“ – taip pat jo kūrybos kopija. Anot pašnekovo, tai ne pirmas panašus atvejis.

„Vis dėlto tikiuosi, kad to neprireiks ir valdininkai priims teisingą sprendimą“, – paaiškino menininkas.

VIDEO: Anthony Howe kinetinė skulptūra „Lucea“

Savivaldybės architektas Edvardas Minkevičius, anksčiau paklaustas, kaip vertina faktą, kad iš Kinijos internetu įsigyta skulptūra – masinės gamybos objektas, neturintis jokios meninės vertės, atšovė, kad „žymus šios meno šakos atstovas Andy Warholas į savo kūrybą įtraukė šilkografijos techniką, kurdamas naudojosi trafaretais, kad galėtų greičiau perteikti dominusias idėjas ir jas padauginti norimą kartų skaičių. Tad teigti, kad masinės produkcijos daiktai neturi jokios meninės vertės būtų gan netikslu ir mėgėjiška.“

15min kalbintas amerikietis skulptorius A.Howe‘as priminė ir faktą, kurį, lygindamas šiuos atvejus, E.Minkevičius užmiršo.

„Andy Warholas kitų menininkų darbų nevogė, priešingai negu mano šis architektas. Be to, jo kūrybos fondas iškėlė ne vieną bylą dėl plagiavimo“, – paaiškino kinetinių skulptūrų kūrėjas.

Anksčiau 15min pasiteiravus, ar savivaldybės specialistai žino, kad tai kopija, E.Minkevičius, atsakė ironizuodamas ir netgi pademonstravo savo kinų kalbos, arba google vertėjo, žinias:

Leiskite pastebėti, kad anksčiau teigėte – masinės gamybos daiktai neturi jokios meninės vertės, o dabar prieštaraudami patys sau ieškote ryšio su garsių menininkų kūriniais.

„Kopija, reprodukcija ar daiktas. Leiskite pastebėti, kad anksčiau teigėte – masinės gamybos daiktai neturi jokios meninės vertės, o dabar prieštaraudami patys sau ieškote ryšio su garsių menininkų kūriniais. Savivaldybės administracija nėra skelbusi ar kažkaip kitaip nurodžiusi, kad Giluičio ežero pakrantėje pastatyta originali garsaus menininko skulptūra. Pranešime aiškiai nurodyta „iš Kinijos atkeliavusi skulptūra“.

Niekas nedraudžia jums kopijuoti Leonardo da Vinci „Monos Lizos“ ar Mikalojaus Konstantino Čiurlionio „Zodiako ženklų“, pasikabinti namie, organizuoti parodą ir net pardavinėti šias kopijas iki tol, kol neklaidinsite pirkėjo, jog tai originalus žymaus menininko kūrinys. Taip, Giluičio ežero paplūdimyje pastatyta skulptūra nėra originalus garsaus menininko kūrinys, tiesiog kažkas panašaus. Jau minėtame Pinterest.com įvedę „wind sculpture“ rasite visą krūvą panašių vėjo skulptūrų ir nebūtinai jūsų minimo žymaus amerikiečių menininko kūrinių.“

Toliau architektas išvardijo kelis menininkus ir dar kartą pabrėžė: „Giluičio ežero paplūdimyje pastatyta skulptūra nėra originalus menininko kūrinys (atsiprašome visų kinų, prisidėjusių prie šios skulptūros gamybos: 對不起他们说你已经制作了著名艺术家雕塑的副本).“

Dvi skulptūros, kurias Alytaus rajono savivaldybė įsigijo populiarioje kiniškų prekių platformoje „Alibaba“, kainavo beveik 12 tūkstančių eurų. Kol kas tik viena iš jų „puošia“ Giluičio ežero pakrantę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius