Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 18

Andriaus Tapino reikalavimas Seimui – pirmalaikiai rinkimai

Tūkstančius protestuotojų prie Seimo praėjusią savaitę sukvietęs žurnalistas Andrius Tapinas sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino reikalavimų Seimui sąrašą. Protesto dalyvių reikalavimai antradienį bus įteikti Seimui kartu su juos remiančių visuomenininkų ir NVO sąrašu. 
Andrius Tapinas
Andrius Tapinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„O nuo dabar pasirašyti galite kiekvienas. Ar interneto peticija turi didelę prasmę? Pati viena tikrai ne, bet reikalavimų visuma gali padaryti pokytį, todėl pasirašykite ir paraginkite kitus. Laiko turime iki antradienio ryto“, – raginama socialiniame tinkle „Facebook“, A.Tapino paskyroje.

Protesto „Mes kaltinam“ memorandumo tekstas skamba taip:

„LR Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnui Vytautui Kamblevičiui

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnui Eugenijui Gentvilui

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnei

Ritai Tamašunienei

Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnui Andriui Palioniui

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnui Juozui Olekui

Mišrios Seimo narių grupės seniūnui Bronislovui Mateliui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnui Ramūnui Karbauskiui

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnui Gabrieliui Landsbergiui

Mes, dalyvavę 2018 m. kovo 15 d. proteste „Mes kaltinam“, kuriame buvo išreikštas nepasitikėjimas Lietuvos Respublikos Seimu ir jo sprendimu palikti Seime dirbti asmenį, Konstitucinio Teismo sprendimu grubiai sulaužiusį priesaiką, reikalaujame iki Seimo pavasario sesijos pabaigos:

Pakeisti galiojančius teisės aktus, kad visi balsavimai Seime būtų atviri, išskyrus atvejus, aiškiai numatytus Lietuvos Respublikos Konstitucijoje.

Pakeisti galiojančius teisės aktus taip, kad Lietuvos Respublikos Konstituciniam Teismui priėmus išvadą, jog Seimo narys šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją arba sulaužė Seimo nario priesaiką, nebereikėtų atskiro Seimo nutarimo pašalinti asmenį iš pareigų arba panaikinti Seimo nario mandatą;

Sugriežtinti Seimo narių atsakomybę už nedalyvavimą Seimo veikloje (Seimo, komitetų, komisijų, darbo grupių, seniūnų sueigos, Seimo valdybos ir kt.) be pateisinamos priežasties;

Įpareigoti Seimo ir Vyriausybės narius viešai visuomenei lengvai prieinamu būdu iš anksto skelbti detalią savo darbotvarkę ir kas mėnesį visuomenei pateikti detalias veiklos ataskaitas;

Pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Artūrui Skardžiui dėl galimo priesaikos sulaužymo proteguojant jo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus

O taip pat:

atsižvelgdami į Seimo reputaciją ir visuomenės pasitikėjimą Seimu žlugdantį sprendimą dėl Seimo nario Mindaugo Basčio

matydami, jog Seime šiuo metu yra 56 parlamento nariai, kurie galimai atstovauja ne Lietuvos Respublikos interesams

Respublikos Prezidentei konstatavus, kad šiuo metu visos politinės grupės Seime neužsiima tiesioginiu savo darbu

mes reikalaujame iki Seimo pavasario sesijos pabaigos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 58 straipsniu priimti sprendimą surengti pirmalaikius Seimo rinkimus“.

Subūrė tūkstančius

Protestą po nesėkmingo antradienio balsavimo dėl parlamentaro Mindaugo Basčio apkaltos ėmėsi rengti žurnalisto Andriaus Tapino įsteigta interneto televizija „Laisvės TV“. Iki ketvirtadienio pietų socialiniame tinkle „Facebook“ dalyvausiantys mitinge pranešė beveik 10 tūkst. žmonių.

„Mūsų išrinktas Seimas peržengia vieną ribą po kitos. Bet ši diena ypatingai gėdinga. Pamynęs Konstitucinio Teismo sprendimą, bailiai pasislėpęs po slaptu balsavimu Seimas galutinai diskreditavo save kaip instituciją, galinčią valdyti šitą valstybę“, – teigiama socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame kvietime į renginį.

Nors trečiadienį M.Bastys iš Seimo pranešė ketinantis pasitraukti pats, A.Tapinas „Facebook“ tinkle paskelbė, kad mitingas vis tiek įvyks.

„Bastys out! Ar tai reiškia, kad dar neįvykęs protestas savo pasiekė ir netenka prasmės? O, ne! Mes kaltinam Seimą, kuris priėmė tokį sprendimą ir dabar suka uodegas. Mes pateiksim reikalavimus, kad Seimas dirbtų skaidriau, kad baigtų diskredituoti save žmonių akyse ir skęsti partinėse intrigose. Rytoj mes tai pasakysim valdžios žmonėms į akis. Taikiai, bet aiškiai ir griežtai“, – savo paskyroje paskelbė A.Tapinas.

VIDEO: Prie Seimo atėję žmonės piktinosi parlamentarų veiksmais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius