Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 31 /15:18

Rusų propagandos melas: „Bayraktar“, kuriam lietuviai surinko pinigus, jau numuštas

Kovinis dronas „Bayraktar“, kuriam Lietuvos gyventojai per rekordinį laiką surinko daugiau nei 5 mln. eurų, dar nė nepasiekęs Ukrainos tapo interneto legendų herojumi. Socialiniuose tinkluose pasirodė gandas, esą bepilotis lėktuvas buvo numuštas vos pakilęs pirmajam skrydžiui, nors kol kas net nebaigta jo, tebesančio gamykloje, pirkimo procedūra.
Bepilotis lėktuvas „TB2 Bayraktar“
Bepilotis lėktuvas „TB2 Bayraktar“ / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Apgaulė, nes neįmanoma?

„Šimtai lietuvių per tris su puse dienos surinko 4,7 mln. dolerių bepiločiam „Bayraktar“ Ukrainai pirkti. Jis buvo numuštas po pirmojo pakilimo praėjus 3,5 min.“, – toks įrašas rusų kalba pasirodė „Twitter“ paskyroje „Slava Rostov“.

Ji pristatoma kaip „anoniminis „Twitter“ kanalas“, kuriame skelbiamos „išgalvotos naujienos“. Panašu, kad komentatoriai į šią detalę dėmesio neatkreipė ir žinią priėmė rimtai.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai žinią apie tariamai numuštą „Bairaktar“ prėmė rimtai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialinių tinklų vartotojai žinią apie tariamai numuštą „Bairaktar“ prėmė rimtai

Prie rusų komentatorių prisijungė nemažai Lietuvos gyventojų ar šiaip istoriją apie „Bayraktar“ pirkimą žinančių žmonių. Jie paaiškino, kad lėktuvas dar net nenupirktas.

Įrašas, esą brangiai pirktas „Bayraktar“ jau numuštas, sulaukė ir pinigų rinkimo iniciatoriaus Andriaus Tapino reakcijos.

„Deja, kaip matome, liūdnos naujienos, – savo paskyroje „Facebook“ pirmadienį brūkštelėjo jis. – Rusijos propaganda socialiniuose tinkluose masiškai platina žinią, kad mūsų Bayraktaras jau yra numuštas ir ore išbuvo tik 3,5 minutės.

Sugebėti numušti bepilotį lėktuvą, kuris dar nenupirktas ir yra gamykloje, reikia neįtikėtinos priešlėktuvinės artilerijos.“

Žurnalistas, rašytojas atkreipė dėmesį, kad „jiems labai skauda šitas Bayraktaro faktas“. Socialiniuose tinkluose vykstančios „audros, kokia čia nesąmonė ir kad valgyti neturintys lietuviai metė paskutinius pinigus tokiam dalykui ir ekonomika dabar jau galutinai žlugs, liko 3...2...1 iiiir jau žlugo“.

A.Tapino žodžiais, „mūsų penktoji kolona turi kitą naratyvą“ – esą lėšų rinkimo akcija buvo apgaulė, nes per 3 dienas, visai be reklamos kampanijos, surinkti tokią sumą neįmanoma.

Antradienį A.Tapinas patikslino, kad iš viso surinkta beveik 6 mln. eurų – 5 915 207 eurai. Tarp aukotojų buvo ne tik lietuviai, bet ir latviai, estai, lenkai, danai, vokiečiai, prancūzai, amerikiečiai, japonai, švedai, olandai, kanadiečiai, norvegai, italai ir kitų šalių atstovai.

Procesas užtruks

Krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška antradienį išvyksta į Turkiją dar tik tartis dėl „Bayraktar“ pirkimo. Jį žadama padovanoti dėl savo ateities kovojančiai Ukrainai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Taip socialinių tinklų vartotojai sutiko žinią apie tariamai numuštą „Bairaktar“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Taip socialinių tinklų vartotojai sutiko žinią apie tariamai numuštą „Bairaktar“

„Tikiuosi, kad iki vasaros pabaigos šis dronas jau galės ginti Ukrainos žemę, Ukrainos laisvę“, – pirmadienį LRT sakė viceministras.

Pasak V.Semeškos, bus įsigytas ne tik dronas, bet ir amunicija: „Geri signalai ateina iš Turkijos, jie pasiruošę prisidėti prie šios nerealios akcijos.“

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas taip pat nurodė, kad „Bayraktar“ nebus perduotas iškart, bet viliamasi, kad sandoris bus užbaigtas kuo greičiau: „Kalbėsime su įmonės atstovais, tikimės kuo greitesniu metu.“

Kaip sekmadienį teigė ministras, dar reikia sudaryti sutartį su „Laisvės TV“ dėl pinigų panaudojimo, paskui seks dar daugiau popierizmo – reikės pasirašyti preliminarią sutartį, reikės apibrėžti techninę specifikaciją ir pan.

Planuojama, kad sutvarkius dokumentus iš pradžių „Bayraktar“ bus perduotas Lietuvai, o ši jį jau perduos Ukrainai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Taip socialinių tinklų vartotojai sutiko žinią apie tariamai numuštą „Bairaktar“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Taip socialinių tinklų vartotojai sutiko žinią apie tariamai numuštą „Bairaktar“

5 mln. eurų bepiločiam lėktuvui per pusketvirtos dienos paaukojo žmonės. Šią akciją inicijavo A.Tapino vadovaujama „Laisvės TV“.

Visuomenininkas prieš kelias dienas socialiniuose tinkluose pakvietė savo sekėjus aukoti pinigus, kad pavyktų padovanoti Ukrainai garsųjį bepilotį lėktuvą „Bayraktar“. Šią sumą pavyko per kiek daugiau nei tris dienas.

Aukojančiųjų buvo itin daug (A.Tapinas paminėjo 200 tūkst.) – prie akcijos prisijungė ir žinomi šalies žmonės, įmonės, verslai. Pasitaikė ir širdis suvirpinusių istorijų. Antrą akcijos dieną paplito susirašinėjimo su baba, kuri „Bayraktar“ paaukojo 500 eurų, nuotrauka.

Ekrano nuotr./Susirašinėjimas su baba
Ekrano nuotr./Susirašinėjimas su baba

Aštuonmetis Herkus sukūrė puslapį ukrainospalaikymas.lt, kuriame pardavinėjo savo paties sukurtus marškinėlius ir visą gautą uždarbį – 460 eurų – pervedė bepiločiam lėktuvui pirkti.

A.Tapinas droną pavadino „rusų armijos žudiku“: „Bepilotis taktinis kovinis lėktuvas, kuris neša lazeriu valdomas didelio tikslumo bombas ir tolimojo nuotolio prieštankines raketas „oras – žemė“.

Scanpix ir Žygimanto Gedvilos nuotr./Andrius Tapinas, „Bayraktar“ dronas
Scanpix ir Žygimanto Gedvilos nuotr./Andrius Tapinas, „Bayraktar“ dronas

Ukrainos kare Bayraktarai jau naikino Rusijos vadovybės punktus, tankus, raketų paleidimo sistemas. Manoma, kad Bayraktarai prisidėjo prie kreiserio „Moskva“ žūties, nukreipdami kreiserio gynybos sistemas. Gegužės pradžioje Bayraktarai atakavo ir sunaikino du Rusijos patrulinius „Raptor“ klasės laivus netoli Gyvačių salos.“

Ukraina daugiau nei tris mėnesius kovoja su į šalį įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, tačiau susiduria su ginklų trūkumu ir ragina Vakarų šalis jų perduoti kuo daugiau.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius