Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 16 /16:48

Viktoras Uspaskichas, anksčiau peikęs galimybių pasą kaip „avinų“, ėmė jį naudoti

Darbo partijos lyderis, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas, galimybių pasą anksčiau vadinęs „avinų pasu“, sako dabar jį turintis. Tiesa, šiam dokumentui gauti periodiškai darosi antikūnų testus, mat COVID-19 persirgo pernelyg seniai, o skiepytis nenusiteikęs. „Antikūnų turiu daugiau, nei reikia!“ – antradienį portalui 15min tvirtino jis.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Susirgo per rinkimus

Pirmadienį politikas dalyvavo prezidento Gitano Nausėdos susitikime su premjere Ingrida Šimonyte, parlamentinių partijų lyderiais ir ekspertais. Jame buvo vieningai sutarta, kad išeitis iš susidariusios situacijos yra skiepai.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė susitikime pabrėžė, jog galimybių pasas pasiteisino. Tai esą buvo būdas neuždaryti verslų, suveikė ir kaip paskata skiepytis. „Toliau reikia vakcinuotis, galimybių pasą laikyti“, – pabrėžė ji.

Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Viktoras Uspaskichas (antras iš kairės) dalyvavo partijų lyderių susitikime pas prezidentą
Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Viktoras Uspaskichas (antras iš kairės) dalyvavo partijų lyderių susitikime pas prezidentą

Galimybių pasą, įeidami į Prezidentūrą, turėjo parodyti ir susitikimo dalyviai.

Portalo 15min duomenimis, vienas iš jų – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis net turėjo skubiai grįžti prie automobilio, nes buvo jį ten palikęs.

„Visi susitikimo dalyviai turėjo galimybių pasus arba ES skaitmeninius Covid-19 pažymėjimus“, – 15min informavo Prezidento komunikacijos grupė.

V.Uspaskichas patikino į susitikimą ėjęs su galimybių pasu. Tačiau jį turi ne dėl skiepų, o dėl to, kad persirgo COVID-19.

Politikas pernai vykusių Seimo rinkimų kampanijos metu gyrėsi, kad gali suvalgyti koronavirusą ir jam esą nieko nebus. Tačiau po spalio 11-ąją vykusio balsavimo jį taip sugriebė kosulys, kad teko atšaukti vizitus į televizijų bei naujienų portalų studijas ir keliauti namo.

Kitą dieną jis nepasirodė numatytoje spaudos konferencijoje ir, nors karščio neturėjo, o COVID-19 toliau lygino su paprastu gripu, net svarstė, jog visgi teks išsitirti, ar nesusirgo šia liga.

Kad politikas jautėsi nekaip, buvo galima pasakyti ir iš pokalbio telefonu – nė sakinio V.Uspaskich negalėjo pasakyti smarkiai neužsikosėjęs.

Kam man skiepytis? Antikūnus kas du mėnesius tikrinuosi.

Tačiau po kurio laiko „darbiečių“ lyderis prisipažino testo taip ir nepasidaręs, nors saviizoliacijoje išbuvo net kelias savaites.

Pažadėjo neatkalbinėti kitų

Pagal taisykles, galimybių pasas išduodamas žmonėms, kurie persirgo COVID-19, pasiskiepijo nuo šios ligos ar pasidarė antikūnų testą. Galiojimo terminas – 60 dienų. Jį galima gauti ir pasidarius mokamą PGR testą, bet tuomet galiojimas sutrumpėja iki 48 val.

Nuo ligos diagnozės turi būti praėję ne daugiau kaip 210 dienų, tad V.Uspaskicho persirgimas jau „nebegalioja“. Be to, pernai pasiligojęs jis testo taip ir nepasidarė. Kad buvo užsikrėtęs koronavirusu, parodė tik vėliau atliktas testas.

„Nebuvau klinikoje, tikrai nefiksavau (ligos – red. past.), bet paskui nustatė COVID“, – pripažino europarlamentaras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centre tikrinamas galimybių pasas

Kitos sąlygos – vakcinos – politikas taip pat neatitinka. Pirmadienio susitikime jis esą gyrėsi nepasiskiepijęs nuo COVID-19 ir tikino to nedarysiąs.

Tiesa, anot susitikime dalyvavusio Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriaus Mindaugo Stankūno, europarlamentaras pažadėjo bent neatkalbinėti žmonių.

Darbo partijos taryba kategoriškai nepritaria galimybių paso idėjai.

„Kam man skiepytis? Antikūnus kas du mėnesius tikrinuosi, – 15min aiškino V.Uspaskichas. – Nesvarbu, ką kas kalba, kad imunitetas silpnėja. Man jau antri metai eina (po ligos – red. past.). o antikūnų turiu daugiau nei reikia.“

Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Viktoras Uspaskichas (pirmas iš dešinės) dalyvavo partijų lyderių susitikime pas prezidentą
Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Viktoras Uspaskichas (pirmas iš dešinės) dalyvavo partijų lyderių susitikime pas prezidentą

Vadino „avinų pasu“ ir nesąmone

Anksčiau politikas, kuris taip pat siūlė imunitetą stiprinti ar nuo COVID-19 gydytis vandeniu, savo paskyroje „Facebook“ yra skelbęs antikūnų tyrimo rezultatus.

„Šiandien skrendu į Varšuvą, tad vakar reikėjo padaryti testus. Tuo pačiu padariau ir antikūnų testą. Viruso testas neigiamas, – gyrėsi jis. – Antikūnų testas rodo 27 kartus daugiau nei reikalinga norma.“

Tame pačiame įraše V.Uspaskichas nurodė veido nedengiantis kaukėmis, o galimybių pasą pavadino „avinų pasu“.

Kiek anksčiau tą pačią dieną jis rašė, esą galimybių pasas yra nesąmonė, „kiršina ir skaldo Lietuvos visuomenę, žemina žmonių orumą, skatina nelygybę, kursto neapykantą, todėl Darbo partijos taryba kategoriškai nepritaria šiai idėjai“.

Anot V.Uspaskicho, galimybių pasas diskriminuoja, suteikia privilegijų vieniems ir menkina tuos, kurie propaguoja sveiką gyvenseną, riboja laisvę.

Tuomet jis tikino neketinantis artimiausiu metu pasidaryti galimybių paso, ypač pagal valdžios nurodymus ir pageidavimus.

V.Uspaskichas rugpjūčio 10-ąją prie Seimo vykusiame mitinge, kuris vakare virto riaušėmis, besiskiepijančius žmones vadino narkomanais, nes esą po dviejų vakcinos dozių reikia ir trečios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius