-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 14

Ant šeštokų rėkusios Žiežmarių lituanistės nedarbingumo manevrai: sugrįžo dviem dienom

55-erių metų Žiežmarių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Eglė Kanapinskienė, kurios rėkimą ant vaikų pamokos metu sausį išgirdo visa Lietuva, serga jau daugiau nei 100 dienų. Paaiškėjo, kad prastai besijaučianti mokytoja velykinių atostogų metu į darbą buvo sugrįžusi dviem dienom. Tai 15min patvirtino gimnazijos direktorė. Kam prireikė tokio manevro?
Žiežmarių gimnazija
Žiežmarių gimnazija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmadienį 15min redakcija sulaukė Žiežmarių miesto bendruomenės prezidento Nerijaus Meškausko laiško, kuriame užsimenama apie gandus, kad E.Kanapinskienė buvo trumpam sugrįžusi į darbą. Ir sugrįžo ji tuo metu, kai gimnazijoje nevyko pamokos, nedirbo direktorė ir administracija – velykinių mokinių atostogų metu.

„Žiežmarių miesto bendruomenę pasiekė informacija, kad balandžio mėnesį po ligos pradėjo darbus lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja E.Kanapinskienė. Žinoma, kad minėtas pedagogas mokykloje buvo dvi darbo dienas. Prašome patikrinti minėtą informaciją ir informuoti Žiežmarių miesto bendruomenę, ar minėtas pedagogas, lankydamasis gimnazijoje, atliko funkcijas, susijusias su darbo santykiais“, – rašoma Kaišiadorių rajono savivaldybei ir Švietimo, mokslo bei sporto ministerijai adresuotame laiške.

Išties dirbo dvi dienas

Šiuos klausimus pirmadienio popietę 15min uždavė Žiežmarių gimnazijos direktorei Ievai Mažulienei. Ji patvirtino, kad E.Kanapinskienė į darbą buvo sugrįžusi balandžio 25 ir 26 dienomis, velykinių mokinių atostogų metu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ieva Mažulienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ieva Mažulienė

„Mokytoja mus informavo, kad per atostogas dvi dienas grįš į darbą. Pasibaigus velykinėms atostogoms ji iškart informavo, kad turi biuletenį. Nedarbingumas vėl pradėtas skaičiuoti nuo balandžio 29 dienos. Tikėtina, tęsis jis iki pat vasaros atostogų, prasidedančių liepos 1 dieną. Nėra dar parašiusi prašymo. Dėl kokių priežasčių buvo grįžusi tas dvi dienas? – giliai atsiduso direktorė. – Manau, kad toliau galėtų turėti nedarbingumą. Pagal Darbo kodeksą yra kažkaip, kad jei daugiau nei 90 dienų nedirba, kviečiama komisija... Yra numatyti apribojimai, kad vienu metu daugiau nei 90 dienų negali turėti nedarbingumo. Kiek bandžiau domėtis. Negaliu komentuoti jos veiksmų. Tai gali būti tik mano nuomonė.“

Direktorė patikino, kad trumpam sugrįžusi į darbą, jokio kontakto su mokiniais E.Kanapinskienė neturėjo.

„Aš taip pat nebendravau su mokytoja. Sekretorė įteikė jai raštą dėl pasiaiškinimo (dėl įvykio sausio mėnesį, kai E.Kanapinskienė rėkė pamokos metu ant mokinių – aut. past.). Mokytoja turi teisę pasiaiškinti per 5 darbo dienas. Dvi dienas balandį dirbo, tai dabar turi dar tris dienas“, – paaiškino I.Mažulienė.

Paklausta, kaip vertina situaciją, kad mokytojos jau ne pirmas mėnuo nėra darbe, mokama jai nedarbingumo išmoka, direktorė patikino, kad ne mokykla moka – „Sodra“ moka.

„Nežinau, ar yra gerai tas užsidarymas. Bandymas taip spręsti tą problemą. Nieko negaliu pasakyti, nes mokytoja „neina į kontaktą“. Ar norėčiau, kad ji grįžtų į darbą? Aš jau anksčiau esu sakiusi, kad geriausias variantas E.Kanapinskienei – pasiieškoti kitos darbo vietos. Bet žmogaus teisė rinktis“, – patikino gimnazijos direktorė.

Dar sausį, kilus skandalui, ji teigė, kad lituanistės veiksmai yra šiurkštus darbo drausmės pažeidimas.

Visą nedarbingumo laikotarpį E.Kanapinskienę pavaduoja prieš dvejus metus į pensiją išėjusi mokytoja. Noro išeiti iš darbo, anot direktorės, E.Kanapinskienė neišsako. Paklausta, ar įtampa, vyravusi tarp administracijos ir šeštokų, kurie buvo aprėkti lituanistės, tėvų nuslūgo, I.Mažulienė patikino, kad problemų su klasės bendruomene nėra – viskas daugmaž susitvarkė, nurimo. O ar problematiškais anksčiau įvardyti šeštokai nebekelia daugiau problemų kitiems mokytojams?

„Vaikai nesikeičia – yra tokie, kokie yra. Yra poslinkiai į gerą pusę, bet visko būna. Kaip ir visada. Nėra nei idealu, nei kažkas baisaus“, – paaiškino gimnazijos vadovė.

Pačios E.Kanapinskienės nuomonės išklausyti nepavyksta – ji nuo visuomenės yra atsivėrusi tylos siena.

Gali suabejoti liga

Kaip 15min teigė „Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis, „Sodra“ nesprendžia ir negali nuspręsti, žmogus serga ar neserga. Tai –gydytojo kompetencija. Tačiau jei kyla įtarimų, nebūtinai po 90 dienų, arba gaunama informacijos, kad žmogus neserga, „Sodra“ turi teisę jį iškviesti į gydytojų konsultacinę komisiją. Tuomet išsiaiškinama, ar jis tikrai serga, ar laikosi ligos režimo.

„Konkretaus šio atvejo negaliu komentuoti – reikia pasidomėti“, – žadėjo S.Jarmalis.

15min primena, kad sausio viduryje feisbuke išplito garso įrašas, kuriame lituanistė E.Kanapinskienė pakeltu tonu bendrauja su vaikais – Žiežmarių gimnazijos šeštokais. Tėvai neabejoja, kad tai – tikrų tikriausias psichologinis smurtas. Kilus skandalui, mokytoja susirgo.

VIDEO: Tėvus papiktino garso įraše išgirstas mokytojos bendravimas su vaikais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius