Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 30 /12:21

Antavilių pensionatas neigia žinią apie neišsityrusius darbuotojus: „Tai tikra netiesa“

Antavilių pensionato direktoriaus pavaduotoja Birutė Šarakauskienė teigia, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenys, esą nuo koronaviruso išsityrė ne visi įstaigos darbuotojai, yra neteisingi. Pasak jos, paskutiniai tyrimai buvo atlikti balandžio 28 dieną, o dalis personalo išsityrė ir po antrą kartą.

„Tai tikra netiesa. Visi išsityrė ir po antrą kartą yra tiriami. Tikrai netiesa. (...) Balandžio 28 dieną visi po vieną kartą išsityrė, bet jų buvo likę jau mažai“, – kalbėjo B.Šarakauskienė.

Jos teigimu, NVSC darbuotojai galimai suklydo žiūrėdami išsityrusiųjų skaičių.

„Jie nenagrinėja, neanalizuoja duomenų, o pamatė skaičių ir sako. Kadangi 34 darbuotojai turi nedarbingumą, 17 yra ilgalaikėse atostogose ir dar yra saviizoliacijoje. Tai jie ir nesitiria, nes neturi kontakto“, – pažymi B.Šarakauskienė.

Anksčiau ji 15min teigė, kad NVSC pasiūlytas išsityrimo planas – patiems vykti į Vilniuje esančius mobiliuosius punktus – yra gana nepatogus. Direktoriaus pavaduotoja vylėsi, kad pačiame pensionate galėtų būti suorganizuotas masinis tepinėlių paėmimas.

Visgi tam neįvykus, jos teigimu, patiems reikėjo ieškoti, kaip personalui nuvykti iki mobiliųjų punktų.

„Buvo iššūkis, bet jį įveikėm. Nuolat vežiojo du trys automobiliai“, – teigė direktoriaus pavaduotoja.

Anot B.Šarakauskienės, pagal Vilniaus miesto savivaldybės raštą, pensionato darbuotojams rekomenduojama tirtis kas savaitę.

Užsikrėtę pacientai perkeltį į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę

Sostinės pakraštyje esančiame Antavilių pensionate naujų koronaviruso atvejų nenustatyta, užsikrėtę pacientai perkelti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę.

„Naujų atvejų kol kas nenustatyta, bet epidemiologinis tyrimas tęsiamas. Yra dvejonių, ar visi darbuotojai išsityrė, tai epidemiologai dabar dirba šituo klausimu“, – BNS ketvirtadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

„Vakar jie perkelti į savivaldybės patalpas, kadangi Antaviliai neturėjo galimybių atskirai juos izoliuoti“, – teigė visuomenės sveikatos specialistė.

Suabejojo, ar išsityrė ir ar tinkamai saugojosi

Trečiadienio vakarą Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė teigė, kad, jos žiniomis, nuo koronaviruso išsityrė ne visi pensionato darbuotojai, nors tą padaryti privalėjo.

„Kiek žinau, tą informaciją dar tikslinsime rytoj, ne visi pensionato darbuotojai išsityrė“, – sakė ji.

„Yra pateikiama priežastis, kad yra logistikos problemų Kartais atsiranda pasiteisinimų, kodėl jie to nepadaro. To neturėtų būti. Tikrai mobilūs punktai yra įkurti įvairiose Vilniaus vietose. (...) Tikrai nelabai suprantu, jeigu žmogus dirba socialinės globos įstaigoje, kodėl jis nenuvyksta ir neišsitiria. Man šiek tiek yra nesuprantami tokie dalykai. Ypač, kai buvo duoti tokie konkretūs ir aiškūs nurodymai – kuo skubiau organizuoti ir atlikti tyrimus. Na, mane tiesiog stebina toks dalykas“, – sakė ji ir pridėjo, kad neištirtų darbuotojų būti tiesiog negali.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė

Užkrečiamųjų ligų specialistė taip pat suabejojo, ar globos įstaigoje buvo tinkamai naudojamos apsaugos priemonės. Jos teigimu, neretai gyventojai nuo darbuotojų užsikrečia būtent dėl aplaidumo.

„Labai svarbus klausimas, kad personalas sąmoningai suprastų (...) asmens higieną ir apsaugos priemonių naudojimą. Kad jų yra pakankamai, mes tą ir patys vertinimo metu nustatėme. Na, tai kyla abejonių, ar jos buvo naudojamos tinkamai“, – pažymi G.Megelinskienė.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

R.Lingienės ketvirtadienį BNS sakė, kad kol kas nustatyta 16 su užsikrėtusiaisiais sąlytį turėjusių asmenų.

„Dabar paprašyta oficialiai pateikti darbuotojų sąrašus, kurie tikrai išsityrė. Taip aiškinamės, ar visi darbuotojai ištirti“, – kalbėjo R.Lingienė.

Susirgimų daugėja

Trečiadienį paaiškėjo, kad iš viso pensionate koronavirusu serga 11 gyventojų ir trys darbuotojai.

„Gavome 90 globos namų gyventojų tyrimų rezultatus, laboratoriškai patvirtinta dešimt atvejų, tai reiškia, kad iš viso globos namuose patvirtinta 11 koronaviruso infekcijos atvejų, kadangi vienas atvejis nustatytas dar vakar“, – trečiadienį BNS teigė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

„Taip pat virusas patvirtintas trims slaugos personalo atstovams“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antavilių pensionatas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antavilių pensionatas

NVSC atstovės teigimu, sergantys globotiniai dar trečiadienį turėtų būti pervežti į Vilniaus miesto klinikinę ligoninę.

„Vienas asmuo jau yra hospitalizuotas Santaros klinikose“, – kalbėjo G.Megelinskienė.

Anot jos, dėl koronaviruso tirti globotiniai, gyvenantys dviejuose skirtinguose korpusuose, tačiau koronavirusas nustatytas tik vieno korpuso pacientams.

„Likusieji pacientai gyvens savo įprastą gyvenimą, tačiau jie, aišku, yra vertinami kaip didelės rizikos sąlytį turėję asmenys“, – sakė NVSC atstovė.

Anot G.Megelinskienės, nors trys COVID-19 užsikrėtę įstaigos darbuotojai sąlytį turėjo su 15 kolegų, kurie šiuo metu yra saviizoliacijoje, įstaigos darbas nesustos.

„Tiesiog yra reorganizuojamas personalo darbas. Tame korpuse, kurio visi darbuotojai turėjo sąlytį su sergančiaisiais, bus sudaryta nauja pamaina, kuri nėra izoliuota“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius