-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 08

15min studijoje Tomas Dapkus pripažino siekęs kai kurių asmenų atleidimo, bet neigia tai daręs „MG Baltic“ paprašytas

Antradienį 15min studijoje lankėsi ir paviešintą Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą komentavo koncerno „MG Baltic“ vadovų tarpininku, užsiėmusiu šantažo požymių turinčia veikla, dokumente vadinamas žurnalistas Tomas Dapkus.
Tomas Dapkus 15min studijoje
Tomas Dapkus 15min studijoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

T.Dapkus VSD paviešintą informaciją vadino šmeižto kampanija. Jis tikino esąs šmeižiamas dėl to, kad paviešintame prezidentės susirašinėjime buvo pavadintas „skaliku“ ir Daliai Grybauskaitei reikėjo argumentų, kodėl ji taip elgėsi. VSD savo ruožtu, anot T.Dapkaus, kerštauja už anksčiau jo skelbtą kritiką.

T.Dapkus tikino niekada nebuvęs apklaustas VSD ar tyrimą dėl verslo ir politikos ryšių atliekančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.

Tačiau jis pripažino buvęs kaip liudytojas apklaustas STT, kai tarnyba vykdė tyrimą dėl „MG Baltic“ politinės korupcijos. T.Dapkus sakė, kad jo buvo klausinėjama apie R.Kurlianskio veiklą ir jo susitikimus su europarlamentaru Antanu Guoga, konservatoriumi Laurynu Kasčiūnu.

Aš su juo kalbėjausi, kad būtina daryti šį tyrimą, – sakė T.Dapkus.

Pats T.Dapkus sakė su R.Kurlianskiu, kaip su savo darbovietės direktoriumi, o kartais ir vyriausiuoju redaktoriumi bendravęs artimai, papolitikuodavęs, bet nevykdęs jokių „MG Baltic“ protegavimo užduočių.

T.Dapkus tikino, kad Liberalų sąjūdžiui pats niekada nesimpatizavo. Artimesnius ryšius jis tikino palaikęs nebent su Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininku Vitalijumi Gailiumi.

VIDEO: T.Dapkus 15min studijoje patvirtino siekęs kai kurių asmenų atleidimo

Spaudė V.Gailių ir to neslepia

Apie tai, kad T.Dapkus spaudė V.Gailių Antikorupcijos komisijoje tirti e-sveikatos projektą, rašoma ir VSD pažymoje. T.Dapkus neslepia, kad taip buvo iš tikrųjų. Tiesa, jis tikino šitaip elgęsis, nes galvojo, kad projekte daug pažeidimų, kuriuos reikia tirti.

„Aš su juo kalbėjausi, kad būtina daryti šį tyrimą", – sakė T.Dapkus.

V.Gailius 15min paneigė patyręs tokį spaudimą ir sunkiai prisiminė konkrečias pokalbių su T.Dapkumi detales. „Buvo interviu... Man atrodo, apie Registrų centrą, piktnaudžiavimus ten“, – pokalbio aplinkybes bandė prisiminti liberalas.

Tuo tarpu VSD pažymoje rašoma, kad tyrimo T.Dapkus siekė turėdamas konkrečių tikslų.

Jūs supraskit, aš dirbu su šaltiniais įvairiais. Aš per šitą laikotarpį esu susitikęs su „Rosatom“ atstovais Lietuvoje, ne su tais iš Maskvos, su „Gazprom“ atstovais, tarpininkais, kurie čia veikia, „Inter RAO“ atstovais, kurie elektrą teikia, aš domėdavausi informacija, kas vyksta sektoriuje, – sakė T.Dapkus.

„Savo planus IT sektoriuje T.Dapkus sieja su šiame versle aktyviai veikiančiu (užtušuota), kuris artimai bendrauja ne tik su T.Dapkumi, bet ir su pastarojo „tarpininkavimo partneriu“, buvusiu KGB pareigūnu (užtušuota) (dažnai bendrauja trise)“, – rašoma pažymoje.

T.Dapkus 15min studijoje patvirtino, kad užtušuoti gali būti buvęs įmonės „Innoforce“ vadovas Germanas Rudekas ir „Nukem“ atstovas Lietuvoje, buvęs KGB darbuotojas Kęstutis Puidokas.

„G.Rudekas vienas iš IT vadovų, kurį aš pažįstu. (...) Aš žinau jį (K.Puidoką – 15min), jis yra „Nukem“ atstovas Lietuvoje“, – teigė T.Dapkus.

„Jūs supraskit, aš dirbu su šaltiniais įvairiais. Aš per šitą laikotarpį esu susitikęs su „Rosatom“ atstovais Lietuvoje, ne su tais iš Maskvos, su „Gazprom“ atstovais, tarpininkais, kurie čia veikia, „Inter RAO“ atstovais, kurie elektrą teikia, aš domėdavausi informacija, kas vyksta sektoriuje“, – tęsė T.Dapkus.

Siekė politinių sprendimų

T.Dapkus pripažino, kad bent jau anksčiau – prieš dešimtmetį – po savo paskelbtos informacijos imdavosi tolimesnių žingsnių ir siekdavo politinių sprendimų – kad vienas ar kitas asmuo būtų atleistas ar paaukštintas.

Esą normalu sužinojus apie pareigūnų daromus nusižengimus norėti, kad jie toliau nebedirbtų, o teisius žmones saugoti.

„Prieš dešimt metų, aš, būdamas jaunu žurnalistu, buvau įsijautęs, kad yra tokia neteisybė“, – aiškino T.Dapkus.

Tačiau jis akcentavo, kad „MG Baltic“ interesas čia ne prie ko. Tokį „karą“ T,Dapkus sako kovojęs dėl buvusio Lietuvos aukščiausiojo teismo pirmininko Vytauto Greičiaus.

„Tai buvo karas, nes tai buvo sudėtinga“, – teigė T.Dapkus.

Tačiau jis neigė savo kovą dėl V.Greičiaus derinęs su R.Kurlianskiu, nors būtent tai rodo VSD pažyma, kurioje skelbiamas T.Dapkaus ir R.Kurlianskio susirašinėjimas, kur pastarasis piktinasi, kad T.Dapkus pasikliovė savo strategija ir rašo, „kad nėra amžinos meilės, yra tik amžini interesai“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui adresuotame rašte nurodoma, kad T.Dapkus tapo „MG Baltic“ vadovų interesams atstovaujančiu tarpininku, kuris ne tik mezga ryšius su politikais bei valstybės pareigūnais, bet ir renka sau ir koncernui naudingą informaciją, ją vėliau panaudodamas kaip manipuliacijų ir/ar šantažo įrankį“.

Dokumente aprašomi įvairūs politiniai procesai, situacijos Vilniaus miesto savivaldybėje, „Lietuvos geležinkeliuose“, Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, Konkurencijos taryboje, teisėsaugoje.

VSD įvardija T.Dapkų kaip pagrindinį veikiantį „MG Baltic“ atstovą koncernui siekiant padaryti įtaką statybų ir infrastruktūros projektams Teisingumo ministerijai pavaldžiose institucijose, Kalėjimų departamente, Registrų centre.

Pažymoje nurodoma, kad bendraujant su teisėsaugos atstovais, buvo taikomas tradicinis koncerno atstovų veikimo būdas – publikuoti arba nepublikuoti straipsnį, kuris galėtų pakenkti tolesnei pareigūno karjerai.

Kaip rašoma VSD pažymoje, R.Kurlianskis ir T.Dapkus bei su jais bendradarbiavę koncernui nepriklausančių žiniasklaidos priemonių atstovai, rinkdami informaciją apie sau neparankius ar/ir norimus paveikti asmenis, manipuliuodami šia informacija bei skleisdami ją per savo kontroliuojamus visuomenės informavimo kanalus, ne tik siekė savanaudiškų tikslų, bet ir darė poveikį politiniams procesams.

„Minėta šantažo požymių turinti veikla vertintina kaip piktnaudžiavimas konstitucine teise gauti ir skelbti informaciją“, – nurodo VSD.

Pats T.Dapkus pirmadienį pasipiktino, kad VSD informacija paskelbta Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui nė nebaigus vykdomo tyrimo.

Taip pat jis tikino, kad VSD visiškai ignoruoja jo teisę turėti savo nuomonę ir ją skelbti.

„Bendras įspūdis yra tai, kad spausdinami tekstai yra bent jau iš dalies tikrai išimti iš konteksto, be to esu vaizduojamas kaip visiškai priklausomas ir veikiantis nesavarankiškai, „MG Baltic“ įtakos agentas, visiškai ignoruojamos mano kaip savarankiškai veikiančio ir mąstančio asmens, Lietuvos piliečio, turinčio teisę reikšti savo nuomonę, tame tarpe ir politikams teisės. Apie aprašomus kai kuriuos tariamus asmeninius interesus turiu deklaruoti, kad neturiu jokių interesų, kurie būtų daugiau nei žurnalistinio ar politinio suinteresuotumo reikalai“, – teigė jis.

Balandžio pabaigoje dienraštis „Lietuvos rytas“ paviešino prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimą su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu.

Daugiausia dėmesio sulaukė jo ištrauka, kur D.Grybauskaitė parašė, kad T.Dapkus „kalba nesąmones“ apie tuomet dar kandidatą į generalinius prokurorus Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius