-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 13

Antrojo pasaulinio karo veteranai nemato skirtumo tarp Sovietų ir Europos Sąjungos

Lietuvoje gyvenančius Antrojo pasaulinio karo veteranus skaudina bandymai agresorėmis vadinti ir nacistinę Vokietiją, ir Sovietų Sąjungą. Jie tvirtina, kad Lietuva buvo vienodai nesuvereni ir sovietmečiu, ir dabar priklausydama Europos Sąjungai.
Veteranas
Veteranas / „Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį Slavų gailestingumo fonde surengtoje spaudos konferencijoje susirinkę Antrojo pasaulinio karo veteranai piktinosi bandymais vienodinti stalinizmą ir nacizmą.

„Mes tokius pareiškimus ar nuomones ne tik vertiname neigiamai, bet esame giliai sukrėsti, todėl kad to negalima daryti, tai neleistina ir net nusikalstama. Pakliuvę į vokiečių konclagerį žmonės negrįždavo, kelio atgal iš ten nebūdavo. Nepalaikome sovietų deportacijų, bet iš ten dauguma žmonių sugrįžo į Lietuvą. Čia negali būti jokio sulyginimo“, – sakė Antihitlerinės koalicijos Antrojo pasaulinio karo veteranų organizacijos atstovas Jurgis Baziliauskas.

Pasak jo, jei ne Sovietų Sąjunga, Lietuva esą neturėtų nei Vilniaus, nei Klaipėdos krašto, jei ne sovietų armija nebūtų nei laisvos Lietuvos. Jis tvirtino per antrąjį pasaulinį karą kovojęs „už Lietuvos nepriklausomybę.“

„Mes kovojome už Lietuvos nepriklausomybę ir valstybingumą. Nepriklausomybę jau 20 metų turime, valstybingumo, mano vertinimu, pasiekėme kai baigėsi karas ir buvo nugalėta nacistinė Vokietija. Politinėse realijose mes, kareiviai, nesigaudėme. Ėjo metai, žmonės Lietuvoje gyveno, mes manėme, kad gyvename mūsų nepriklausomoje respublikoje, tik ji vadinosi kitaip. Taip jau istoriškai susiklostė, nieko nepadarysi. O dabar Lietuva jau visiškai nepriklausoma“, – kalbėjo veteranų atstovas.

Vėliau jis pakeitė savo nuomonę tvirtindamas, kad Lietuva nėra visiškai nepriklausoma ir dabar, nes yra Europos Sąjungos sudėtyje. Veteranas aiškino, jog dalį suvereniteto Lietuva atidavė neva ES, kaip atidavė Sovietų Sąjungai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius