-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 04 09

Apeliacinis teismas prieš metus žuvusios lietuvės dukters negrąžino tėvui į Nyderlandus

Ketvirtadienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad atmeta mažametės mergaitės tėvo Nyderlandų gyventojo Mohamedo Tazulo Islamo prašymą išduoti leidimą grąžinti nepilnametę mergaitę į kilmės šalį – Nyderlandus.
Vaikas
Asociatyvinė nuotr. Vaikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tokį sprendimą Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija priėmė įvertinusi visas bylos aplinkybes ir iš Lietuvos bei Nyderlandų oficialių institucijų gautą informaciją apie dabartinę vaiko gyvenamąją aplinką ir aplinką, į kurią vaiką siekiama sugrąžinti, pranešė teismas.

Apeliacinio teismo nuomone, mergaitę grąžinus į Nyderlandus jai reikėtų iš naujo adaptuotis ne tik prie fizinės, bet ir kalbinės aplinkos, nors mergaitės tėvas teigia, kad mergaitė greitai prisimintų olandų kalbą.

Apeliacinis teismas pabrėžė, kad vaiko tolesnis gyvenimas jam jau žinomoje, socialiai saugioje aplinkoje labiausiai atitinka vaiko interesus, mergaitė dabar jau nuolatinės globėjos (savo tetos) šeimoje yra puikiai prisitaikiusi, globėją vadina mama, lanko darželį, kalba lietuviškai ir gerai jaučiasi.

Apeliacinio teismo nuomone, mergaitę grąžinus į Nyderlandus jai reikėtų iš naujo adaptuotis ne tik prie fizinės, bet ir kalbinės aplinkos, nors mergaitės tėvas teigia, kad mergaitė greitai prisimintų olandų kalbą.

Teismas pažymi, kad tėvui būnant Lietuvoje jam nėra daroma jokių kliūčių bendrauti su vaiku, o jį grąžinus, mergaitė prarastų naujai sukurtą emocinį ryšį su teta, o tai, vertinant mergaitės praradimą (žuvusią motiną), neatitiktų vaiko interesų ir gali negrįžtamai sužaloti vaiko emocinį stabilumą.

Žuvo per nelaimingą atsitikimą 

Mergaitės motina pernai vasarą žuvo nelaimingo atsitikimo metu, po ko vaiko laikina globėja buvo paskirta jos teta (žuvusios mamos sesuo).

15min.lt nuotr./Įvykio vietoje
15min.lt nuotr./Įvykio vietoje

Prieš savaitę mergaitės teta Klaipėdos m. apylinkės teismo sprendimu buvo paskirta nuolatine mergaitės globėja. 2015 m. vasario 27 d. nutartimi Vilniaus apygardos teismas atmetė pareiškėjo, mergaitės tėvo, prašymą išduoti teismo leidimą mergaitę grąžinti į jos kilmės šalį.

Ši nutartis šiandienos Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu palikta nepakeista, o mergaitės tėvo skundas atmestas.

Nutartis yra galutinė ir neskundžiama.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius