Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 04

Apie farmacininkų godumą perspėja pasenusiomis naujienomis

Nutylėjus dalį informacijos nesudėtinga sutirštinti spalvas bei sukurti neištaisomo neteisingumo įspūdį. Todėl ne iki galo papasakota istorija – klaidinanti istorija.
Martinas Shkrelis
Martinas Shkrelis / „Scanpix“/AP nuotr.

Vieną tokių skaitytojams pateikė tinklalapis minfo.lt. Socialinio tinklo įrašai su publikacija pavadinimu „Farmacijos kompanijos generalinis direktorius: mes stengiamės kuo daugiau uždirbti, o ne padėti sergančiajam“ sulaukė beveik 1,5 tūkst. vartotojų veiksmų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Straipsnį feisbuke skelbė socialinio tinklo grupės „Tautininkų sąjungos Šiaulių skyrius“ ir „Už didingą Lietuvą!“. Pastarojoje įrašas pasirodė dukart.

Dalis tekste pateikiamos informacijos – pasenusi. Pavyzdžiui, minfo.lt rašo apie farmacijos įmonės „Turing pharmaceuticals“ vadovą Martiną Shkrelį. Įmonei jis nebevadovauja nuo 2015 m., o praėjusiais metais už sukčiavimą buvo nuteistas 7 metų laisvės atėmimo bausme.

Netikslios citatos

Psichoterapeutu prisistatančio ir politinių ambicijų nestokojančio Mariaus Gabrilavičiaus valdomo minfo.lt publikacijoje rašoma apie buvusį Kanados farmacijos įmonės „Valeant Pharmaceuticals“ vadovą J.Michealą Pearsoną.

Teigiama, kad nepasitenkinimo bangą sukėlė vyro komentarai apie tai, kad jis, pirmiausia, yra įsipareigojęs įmonės akcininkams, o ne klientams, kurių gyvybės priklauso nuo jo įmonės gaminamų vaistų.

„Scanpix“/AP nuotr./Farmacijos įmonė „Valeant“
„Scanpix“/AP nuotr./Farmacijos įmonė „Valeant“

Vis dėlto viešai tokių komentarų „Valeant Pharmaceuticals“ pasakęs nebuvo. Panašią frazę 2015 m. JAV dienraščiui „The Wall Street Journal“ pasakė įmonės atstovė spaudai Laurrie Little.

„Akcininkams esame įsipareigoję padidinti akcijų vertę. Kartais dėl to keliama vaistų kaina, kartais keičiamas jų tūris“, – 2015 m. kalbėjo įmonės atstovė spaudai.

Patikimų šaltinių, kurie leistų patvirtinti, kad J.M.Pearsonas yra sakęs, kad „stengiasi kuo daugiau uždirbti, o ne padėti sergančiajam“, neaptikome. 2016 m. JAV žurnale „Vanity Fair“ pasirodžiusioje publikacijoje apie „Valeant Pharmaceuticals“ teigiama, kad buvęs įmonės vadovas yra sakęs, kad laikėsi principo, kad akcininkai – svarbiausia.

Be to, J.M. Pearson'as iš pareigų buvo atleistas 2016 m., nors minfo.lt publikacijos pavadinimu sukuriamas įspūdis, kad įvykis – naujas.

Youtube.com nuotr./J. Micheal Pearson
Youtube.com nuotr./J. Micheal Pearson

Sulaukė atpildo

Tiesa, kad „Valeant Pharmaceuticals“ savo veiklą grindė abejotinos etikos verslo modeliu. Įmonė įsigydavo konkurentų gaminamus vaistus, pakeldavo kainas, sumažindavo investicijas į naujų vaistų tyrimus, taip augindama pelną.

Tokia praktika įmonei skaudžiai atsiliepė. Staigus vaistų kainos didinimas pateko į žiniasklaidos akiratį ir iššaukė visuomenės pasipiktinimą bei JAV vertybinių popierių ir biržų komisijos (SEC) dėmesį.

Skandalo įkarštyje M.J.Pearsonas neteko darbo, o įmonės akcijų vertė krito 90 proc. arba 30 mlrd. JAV dolerių. Praėjusiais metais įmonė keitė prekės ženklą ir šiuo metu vadinasi „Bausch Health Companies“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius