Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 03

Apklausa: lietuviai dėl sniego ateityje atsisakytų naujų daiktų, bet ne mėsos ir automobilio

Už lango vėl lietus ir 94 procentai Lietuvos gyventojų sutiktų ko nors atsisakyti arba jau yra atsisakę dėl to, kad ateities kartos Lietuvoje galėtų džiaugtis sniegingomis žiemomis, rašoma pranešime spaudai.
Žiemos linksmybės
Žiemos linksmybės / 123RF.com nuotr.

Visgi automobilių ir mėsos dabar dauguma žmonių į hipotetinį sniegą ateityje nebūtų linkę keisti, rodo „Telia“ užsakymu atlikta šalies gyventojų apklausa.

„Anksčiau tai būdavo žiemos – į mokyklą brisdavome per sniegą iki bambos, o kartais ir iki pažastų“, – panašią istoriją iš savo tėvų ar senelių yra girdėjęs ne vienas. „Telia“ nusprendė išsiaiškinti, ar žmonėms sniegingos žiemos yra svarbios ir ko jie būtų linkę atsisakyti, kad jomis galėtų džiaugtis ir ateities kartos.

„Nors praėjusi žiema sniego Lietuvoje nepagailėjo, meteorologų fiksuojami vis nauji šilumos rekordai sniegą mėgstantiems žmonėms nieko gero nežada. Klimato pokyčiai yra globalus procesas, tačiau jį sušvelninti gali kiekvieno mūsų indėlis, kad ir koks simbolinis ar nereikšmingas mums jis atrodytų. Džiugina tai, kad vis daugiau žmonių tai supranta ir yra linkę gyventi tvariau“, – sako „Telia“ Tvarumo projektų vadovė Indrė Bimbirytė-Yun.

Galėdami rinktis kelis variantus, daugiausiai – net du trečdaliai – apklausos dalyvių nurodė, kad dėl ateities kartų atsisakytų dažno naujų daiktų pirkimo. Daugiau nei pusė respondentų taip pat atsisakytų ar jau yra atsisakę perteklinių pakuočių, greitosios mados prekių bei neatsakingo išteklių naudojimo.

Rečiau žmonės linkę atsisakyti kelionių lėktuvu (17 proc.), automobilio (9 proc.) ir mėsos (7 proc.).

„Įdomu tai, kad moterys dažniau linkusios atsisakyti dažno naujų daiktų pirkimo ir pakuočių. Ypač sveikintina tai, kad jauni, 15–24 metų amžiaus, žmonės dėl ateities kartų dažniau atsisakytų automobilio“, – pastebi I.Bimbirytė-Yun.

„Telia“ apklausa taip pat paskatino žmones duoti tvarius pažadus kitiems metams. Daugiau nei pusė apklaustųjų pasižadėjo ateinančiais metais pradėti ar aktyviau rūšiuoti atliekas, maždaug 4 iš 10 – daugiau vaikščioti pėsčiomis, mažinti elektros, karšto vandens suvartojimą, rečiau pirkti naujus drabužius ar daiktus, taip pat rinktis aplinkai draugiškas prekes.

Tarp kitų pažadų – pirkti brangesnius, bet ilgiau tarnaujančius daiktus (32 proc.), kokybiškesnius drabužius (29 proc.), dažniau pirkti iš „antrų rankų“ (23 proc.). Mažiausiai žmonių, tik kas dešimtas, pasiryžęs kitąmet mažiau keliauti automobiliu, lėktuvu, vartoti mažiau mėsos. Dar 8 proc. užsiminė ketinantys statytis ar kraustytis į energetiškai efektyvius namus. Jokių tvarių pokyčių 2022-aisiais neplanuoja 6 proc. gyventojų.

„Telia“ užsakymu reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė „KOG Institutas“. Iš viso apklausti 1 008 Lietuvos gyventojai nuo 18 iki 64 metų. Tyrimas atliktas 2021 m. lapkričio 12–23 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius