Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 29

Apklausa: S.Skvernelio partija gali įšokti į populiariausiųjų trejetuką

Ekspremjero Sauliaus Skvernelio su bendražygiais buriama partija turi galimybių tapti trečia pagal populiarumą politine jėga šalyje ir gerokai apskabyti socialdemokratų bei „valstiečių“ reitingus. Tai rodo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų užsakymu atlikta apklausa, kurios rezultatus gavo 15min.
Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija
Sauliaus Skvernelio ir kitų Seimo narių spaudos konferencija / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Ši apklausa skiriasi nuo tradiciškai žiniasklaidoje skelbiamų tyrimų tuo, kad joje tarp pasirinkimų pateiktos ir neegzistuojančios, bet potencialios partijos – be buriamos S.Skvernelio partijos, į sąrašą įtrauktos Kauno mero Visvaldo Matijošaičio, pandemijos valdymo kritikės Nidos Vasiliauskaitės, buvusio diplomato Vygaudo Ušacko galimos politinės jėgos, Lietuvos šeimų sąjūdis.

Tai gali lemti, kad tradiciškai lojalius elektoratus turinčios partijos, kaip konservatoriai, tokiame tyrime sulaukia daugiau paramos, o mažiau lojalių rėmėjų turinčių partijų balsai pasiskirsto plačiau.

Visgi nepaisant galimų skirtingų interpretacijų dėl pasirinktos metodologijos, tai – pirmasis paviešintas tyrimas, patvirtinantis S.Skvernelio ir jo bendražygių buriamos jėgos potencialą ir rizikas kitoms centro-kairės partijoms.

Apklausos metu buvo užduotas klausimas, už kurią iš išvardytų ar galinčių ateityje atsirasti partijų respondentas balsuotų, jei rinkimai vyktų šį sekmadienį.

Tyrimo metu Tėvynės sąjungą–Lietuvos krikščionis demokratus pasirinko 19,3 proc. apklaustųjų, socialdemokratus – 13,9 proc., o Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“, nurodant jos lyderiu S.Skvernelį – 8,2 proc.

Toliau sąraše rikiuojasi Liberalų sąjūdis (7,7 proc.), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (7 proc.) ir Darbo partija – 5,9 proc.

apklausa
apklausa

Politologas Mažvydas Jastramskis sako, kad S.Skvernelio partija gali būti problema socialdemokratams.

„S.Skvernelio partija gali būti problema socialdemokratams, bet esant tokiam dideliam atstumui iki kitų nacionalinių rinkimų, bet kokie spėjimai apie rinkėjų elgesį yra tik galimų scenarijų sudarinėjimas“, –15min sakė VU TSPMI docentas, komentuodamas tyrimo rezultatus.

Tyrimas atliktas lapkritį, dar iki Baltarusijos tranzito istorijos. Lyginant su dabartine situacija, šio tyrimo metu galėjo būti mažesnė įtampa dėl kainų augimo ir ginčo su Kinija.

Apklausą užsakė Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai. Jos metu žiniasklaidos planavimo agentūra „Open Agency“, bendradarbiaudama su duomenų rinkimo agentūra „Norstat“, apklausė 1002 pilnamečius Lietuvos gyventojus. Apklausa atlikta internetu, jos paklaida – 3,1 proc.

Steigiamasis partijos Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ suvažiavimas numatytas sausio 29 dieną Palangoje.

Šią savaitę „Lietuvos ryte“ paskelbta „Vilmorus“ apklausa rodė, kad populiariausia politine partija Lietuvoje išlieka socialdemokratai.

Už opozicijoje esančią Lietuvos socialdemokratų partiją gruodį balsuotų 18,5 proc. respondentų (16,3 proc. lapkritį), antroje vietoje esančius valdančiuosius konservatorius – 10,1 proc. (11,5 proc. lapkritį).

Opozicinę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą palaikytų 7,9 proc. žmonių (10,5 proc. lapkritį), valdančiojoje koalicijoje esantį Liberalų sąjūdį 6,3 proc. (5,6 proc. lapkritį) , opozicinę Darbo partiją – 5,7 proc. (5,2 proc. lapkritį) apklaustųjų.

„Vilmorus“ apklausa buvo atlikta gruodžio 10-18 dienomis, jos metu respondentai rinkosi iš egzistuojančių partijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius