-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

Apleistų namų problemą studentai primins meno projektais

Būrys Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentų pasišovė prižadinti apleistus Kauno senamiesčio pastatus. Rugsėjo 11–13 dienomis Muitinės gatvėje 20 esančiame name-„vaiduoklyje“ studentai rengia akciją „Apleistas Namas“.
Nusprendę apleistame name surengti meno projektą, studentai pirmiausia turėjo iškuopti jo teritorijoje susikakupusias šiukšles, nupjauti žolę.
Nusprendę apleisto namo kiemelyje surengti meno projektą, studentai pirmiausia turėjo iškuopti jo teritorijoje susikakupusias šiukšles, iškirsti krūmynus. / Akcijos rengėjų nuotr.

Pasak idėjos autorių, pagrindinis akcijos tikslas vienas: žmonės turi kažką daryti, kad mieste būtų kuo mažiau apleistų statinių. „Kauno senamiestyje yra daugybė apleistų pastatų, kurie ne tik gadina senamiesčio estetinį vaizdą, bet ir kelia pavojų, nes daugelis jų yra avarinės būklės. Tokie namai tampa šiukšlynais, landynėmis ir pavojų keliančiomis vaikų žaidimų aikštelėmis. Blogiausia, kad tokių vietų gausu centre ir senamiestyje, todėl jos jau spėjo tapti turistų patyčių objektu. Akcija „Apleistas Namas“ yra bandymas šiuolaikinėmis meninės raiškos priemonėmis atgaivinti nenaudojamas, griūvančias erdves. Taip pat šia akcija siekiame parodyti, kad tokios erdvės net ir be didelių investicijų restauracijai galėtų būti naudojamos ir tapti įdomiomis savirealizacijos erdvėmis menininkams, o žiūrovams – traukos centrais“, – sakė studentai.

Prie studentų prisijungė ir profesionalai

Apleistame Muitinės gatvės name ir jo prieigose meniniai projektai bus kuriami tris dienas. Praeiviai ar specialiai į vidų užsukę žiūrovai galės pamatyti jaunų menininkų fotografijų parodą „Senamiesčio vizija“, „Oro pagalvių“ sukurtas vizualizacijas, pasiklausyti įvairių senamiesčio garsų instaliacijų. Studentų idėja nors keletui dienų atgaivinti apleistą statinį sudomino ir pripažintus menininkus. Prisijungę prie akcijos kauniečiams jie ketina pristatyti savo projektus. Taigi, be jaunųjų kūrėjų, namo kiemelyje pasirodys Kauno pantomimos teatro aktoriai, koncertuos studentų-aktorių grupė „Liūdni slibinai“, Eugenijaus Kanevičiaus ir Vytauto Labučio džiazo duetas. Specialią džiazo ir poezijos programą „Tylos sodai“ parodys aktorė ir režisierė Birutės Mar, Arkadijus Gotesmanas bei Andrė Pabarčiūtė.

Šalia meninių projektų vyks natūrinių mainų akcija „Mainyk“, veiks kūrybinė laboratorija „Naujas senų daiktų gyvenimas“. Susidomėjusieji galės sudalyvauti diskusijoje, kurioje bus nagrinėjama apleistų namų problematika bei jų išnaudojimo galimybės Kaune.

Akcija „Apleistas namas“ yra pirmoji projekto „Jaunimo iniciatyvų skatinimas apleistose Kauno senamiesčio zonose“ dalis. Kitą savaitgalį, rugsėjo 18–19 dienomis, Karaliaus Mindaugo ir Birštono gatvių požeminėje perėjoje vyks akcija „Nesaugi zona“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius