Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 05 /11:48

Ar atsirūgs meilė A.Lukašenkai ir V.Putinui? Seime laukiama ir naujų Baudžiamojo kodekso pataisų

Už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio bendražygiams tęsiant vojažus po Lietuvai nedraugiškas valstybes, o saugumui nurodžius, kad jų veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, Seime laukiama Baudžiamojo kodekso revizijos, kuri galbūt galėtų suteikti daugiau galimybių užkardyti valstybei priešišką veiklą. Parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas minėtą sambūrį vertina kaip potencialią penktąją koloną.
Lietuvos piliečių delegacijos, grįžusios iš Baltarusijos, spaudos konferencija
Lietuvos piliečių delegacijos, grįžusios iš Baltarusijos, spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Generalinė prokuratūra penktadienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl Algirdo Paleckio įsteigtos asociacijos „Geros kaimynystės forumas“. Tyrimas vykdomas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Rengia pataisas

L.Kasčiūnas sakė, kad parlamento Teisės ir teisėtvarkos komitetas rengia Baudžiamojo kodekso pataisas.

Jis pastebėjo, kad po pirmosios Lietuvos piliečių delegacija pasivadinusios grupės išvykos į Baltarusiją atsirado įvairių vertinimų dėl tų žmonių atsakomybės, vyko ir Seimo NSGK posėdis.

L.Kasčiūno teigimu, Seimo NSKG birželio pradžioje įvertino, kad peržiūrint Baudžiamąjį kodeksą būtinai reikėtų pasižiūrėti, ar jo skyrius, skirtas valstybingumo pamatams ir jų apsaugai, pavyzdžiui, dėl veikimo prieš Lietuvą, pagalbos priešiškai šaliai, atitinka realijas.

„Kai, sakykime, savo pareiškimais, savo veikla, vadinkime, pilkojoje zonoje yra žmonės – arba jau peržengę, ar priartėję prie linijos.

Aš kreipiausi į Stasį Šedbarą, komiteto pirmininką, kad pažiūrėtų ir šitą skyrių – būtent 16, ir įtrauktų Valstybės saugumo departamento, Antrojo operatyvinių tarnybų departamento atstovus, kurie realiai susiduria su tokiomis situacijomis. Ir tada pateiktų tam tikras pataisas“, – komentavo jis.

„Priešiški elementai“

Klausiamas, ką galima padaryti, L.Kasčiūnas sakė, kad tai galbūt daugiau paliktų teisininkams.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Tačiau minėjo, kad idėja yra, pavyzdžiui, dėl ardomosios veiklos.

Toks teisinis instrumentas esą padėtų atgrasyti priešiškus mūsų valstybei elementus nuo panašios veiklos.

„Procesas tikrai prasidės. Tai nėra greitas procesas. Baudžiamasis kodeksas yra rimtas sisteminis dokumentas. Kai tu pajudini vieną vietą, turi suprasti, kad tai būtų logiška ir kitose vietose. Dėl to Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas yra specifinis, kuris tuo užsiima. Aš labai tikiuosi, kad procesas vyks sklandžiai“, – nurodė jis.

Tam tikrus veikėjus – A.Paleckio bendražygius, vykstančius tiek į Baltarusiją, tiek dabar ir į Rusiją, L.Kasčiūnas vertino kaip priešiškus elementus, kurie savo veiklos pobūdžiu yra potenciali penktoji kolona.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Erika Švenčionienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Erika Švenčionienė

„Aš manau, kad juos galima prilyginti tiems Donbaso, vadinkime, elementams, kurie pradėjo šaudyti į ukrainiečių pusę. Čia yra, be jokios abejonės, šitas gaivalas – aš jį tik taip matau.

Tai yra gaivalas, kuris prisidengia žodžio laisve ir informacijos laisve, ir iš esmės tarnauja kitos valstybės interesams. Gaivalas, kuris kelia daug triukšmo, nori politinio dėmesio ir kuria tokias situacijas, kad tą dėmesį sukeltų.

Ir gaivalas, kuris vis tik dabar didelio poveikio mūsų politinei sistemai neturi ir tai yra marginalijos – bando partiją įsteigti ir niekaip nesugeba įsteigti. Mano požiūriu, neproporcingai didelį dėmesį savo potencialui gauna“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

D.Žalimo kritika

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad matant vizito į Maskvą vaizdo medžiagą, mažiausiai dar trys BK straipsniai (118, 121, 170(2)), kuriuose numatyta atsakomybė už padėjimą užsienio valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką, antikonstitucinių organizacijų kūrimą ir dalyvavimą jose, sovietinės agresijos prieš Lietuvą neigimą, turėtų dominti policiją ir prokuratūrą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainius Žalimas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainius Žalimas

„Tačiau galiu lažintis, kad nieko neįvyks. Todėl kalbos apie hibridinį ir informacinį karą bei agresiją prieš Lietuvą, kai nepersekiojama už dalyvavimą tokioje užsienio diktatūrų organizuojamoje veikloje, man panašėja į tuščias populistines deklaracijas.

Juo labiau, teisės viršenybė panašėja į parodiją: kam tada tas BK su jame apibrėžtomis antivalstybinėmis veikomis, jei už tai realiai nebaudžiama (net nežinau, negi iš tikrųjų baudžiamajam persekiojimui yra kvailai reikalaujama tiesiogiai pripažinti ir deklaruoti ketinimą sunaikinti Lietuvos valstybę)“, – rašė teisininkas.

Susitiko ir su A.Lukašenka

Valstybės saugumo departamentas nurodė, kad už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ narių veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algirdas paleckis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algirdas paleckis

Praėjusią savaitę jo nariai – vadovė Erika Švenčionienė, už korupciją nuteistas buvęs „Vilniaus vandenų“ direktorius Darius Norkus, Edikas Jagelavičius, Mindaugas Ramoška – lankėsi Maskvoje, kur susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais, surengė spaudos konferenciją.

Metų pradžioje Lietuvos piliečių delegacija pasivadinusi grupė žmonių išvyko į Baltarusiją, aiškindami, kad siekia atkurti Vilniaus santykius su Minsko režimu.

Grupė A.Paleckio palaikytojų Minske lankėsi ir gegužės 9 dieną, o E.Švenčionienė dar ir pabendravo su Vakarų nepripažįstamu faktiniu Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius