Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 03

Ar bus potvynis Vilniuje? Vandens lygis Neryje pakilęs daugiau nei 3,5 metro

Neris Vilniuje jau semia krantines ir vandens lygis kils dar mažiausiai tris dienas, nors meteorologai smarkesnio lietaus artimiausiu metu ir nebežada. Vis dėlto potvynio bent jau sostinėje nebus, teigia hidrologai, upė pavojaus miestui nekelia.
Apsemtos Neries krantinės Vilniuje
Apsemtos Neries krantinės Vilniuje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nuolatiniai lietūs šį rudenį užtvindė laukus, pievas, o kai kam ir kiemus. Lietuvos upių ir ežerų vandens lygis irgi gerokai pakilęs. Neryje ties Vilniumi, kaip 15min sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Aleksandras Kajutis, vanduo šiuo metu pakilęs kiek daugiau nei 3,6 m nuo nulinės atžymos, nuo dugno susidaro apie 5-6 metrai.

Rudeninis poplūdis

„Vandens lygis pakilo, nes rugsėjo ir spalio mėnesiais iškrito šiek tiek daugiau nei dviguba kritulių norma, būdinga šiems abiem mėnesiams. Tai yra toks reiškinys, kuris vadinasi rudeninis poplūdis, ir tai būdinga Lietuvai. Kitas dalykas, kad šiais metais tas pakilimas yra aukštesnis nei įprastai ir mėnesiu anksčiau. Paprastai aukščiausiai rudeniniai poplūdžiai pakyla spalio-lapkričio mėnesiais, o šiais metais rugsėjį-spalį“, – teigė hidrologas.

Vilniuje Neries vanduo jau apsėmė krantines. „Lietūs pamažu atsitraukia, bet dar iš aukštupio atiteka vanduo, todėl dar trejetą dienų lygis nežymiai kils. Šiuo metu vandens lygis viršija 3 centimetrais šio pavasario potvynio lygį“, – įspėjo A.Kajutis.

Poplūdis, anot A.Kajučio, šį rudenį yra išties nemažas, bet nėra išskirtinis – būta didesnių. O ir pavasarinis potvynis šiemet buvęs labai mažas, nes žiema buvo besniegė. Rudenį vandens dėl gausaus lietaus daugiau ir Neries lygis dar turėtų kilti maždaug 6-8 centimetrais. „Bet kažin kiek nėra ko tikėtis, nes lietūs apstojo. Bus šilčiau ir lietūs ne tokie intensyvūs. Jų bus dažnai, tik ne ištisai ir ne taip gausiai“, – kalbėjo specialistas.

Grėsmės nekelia

Grėsmės Neris Vilniuje niekam nekelia, kaip sako A.Kajutis, didesnė bėda yra pažliugę laukai, kur ūkininkai nespėjo nuimti derliaus ar pasėti žiemkenčius, apdirbti žemės. Taip pat Nemuno žemupy, kur apsemtos aplinkinės teritorijos.

Bet kažin kiek nėra ko tikėtis, nes lietūs apstojo. Bus šilčiau ir lietūs ne tokie intensyvūs, – sakė A.Kajutis.

Šiemet ir vasarą sausros nebuvo, tas irgi lėmė, kad dabar vandens lygis Neryje taip pakilęs, kad ne visur įmanoma vaikščioti krantinėmis.

Daugelis vilniečių yra matę nuotraukas, kuriose Neris 1931 metais sėmė net Katedros aikštę, tačiau tai buvę pavasarį, todėl A.Kajutis ragina nieko panašaus šį rudenį nesitikėti, kad ir kiek lietaus dar bus.

„Tai buvo pavasarį po ypatingai gilios žiemos su rekordiškai daug sniego. Jam tirpstant prisidėjo lietūs, kurie spartino tirpimą, sniegas tirpo labai intensyviai, vanduo staiga sutekėjo į upes ir lygis pakilo. Tai buvo visiškai išskirtinis potvynis“, – kalbėjo A.Kajutis.

Lapkritis turėtų šiek tiek optimistiškiau nuteikti. Kaip 15min teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas, pagal dabartinę amerikiečių prognozių centro informaciją, lapkričio temperatūra turėtų būti maždaug vienu laipsniu aukštesnė už vidutinę daugiametę normą, kuri pas mus yra 1,9 laipsnio. Vis dėlto šlapia bus: iš esmės esmės nusimato niūrokas mėnuo, daug debesuotų dienų, mažai saulės, daug kritulių – tik ne intensyvių, kaip buvo dabar, o įkyrios, ilgai trunkančios dulksnos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Apsemtos Neries krantinės Vilniuje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Apsemtos Neries krantinės Vilniuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius