-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 03

Įgriso lietus? Lapkritis bus šiltesnis ir sausesnis

Spalio pabaigoje ir pirmosiomis lapkričio dienomis Lietuvą merkęs lietus spėjo visiems įgristi, tačiau visai tikėtina, kad ateinantį mėnesį jo sulauksime mažiau. Šilumos taip pat bus daugiau nei įprastai, o štai saulės pasiilgsime.
Lietus Vilniuje
Lietus Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas, pagal dabartinę amerikiečių prognozių centro informaciją, lapkričio temperatūra turėtų būti maždaug vienu laipsniu aukštesnė už vidutinę daugiametę normą, kuri pas mus yra 1,9 laipsnio.

„Lapkričio pradžia, žinoma, būna šiltesnė, tačiau palaipsniui temperatūra krinta. Beje, šį mėnesį ypač skiriasi klimatas Rytų Lietuvoje ir pajūryje, kur dėl lėtai vėstančios jūros įtakos būna šilčiau, o ir žiema ten ateina vėliau. Klimatologiškai įprastas lapkritis yra paskutinis rudens mėnuo, todėl lapkričio pabaigoje pasirodo žiemos užuominos – šlapdriba ar net greitai tirpstantis sniegas.

Iš esmės tai niūrokas mėnuo, daug debesuotų dienų, mažai saulės, daug kritulių – tik ne intensyvių, kaip buvo dabar, o įkyrios, ilgai trunkančios dulksnos. Taip pat tai mėnuo, kai būna bene stipriausi vėjai“, – aiškino klimatologas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Permainingas Spalio oras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Permainingas Spalio oras Vilniuje

Ką žada šilta lapkričio pradžia?

Dabartinė labai šilta lapkričio pradžia D.Valiuko nestebina. Pasak jo, imant atskaitos tašku Vėlines, turbūt visi atsimena, kokia orų įvairovė būna šią dieną – skirtingais metais lankant kapus teko matyti ir saulės, ir lietaus, ir net sniego, tačiau visgi įprastesnė yra pliusinė temperatūra.

„Gali būti tokių siurprizų, kad ir šiemet lapkritį sulauksime sniego, greičiausiai tik Rytų Lietuvoje, tačiau jis bet kuriuo atveju neišsilaikys. Vis dėlto bendra klimato kaitos tendencija – šiltėjimas. Kita vertus, lapkričiai kaip tik šiltėja mažiausiai, lyginant su kitais metų laikais ir mėnesiais“, – svarstė pašnekovas.

Ar daug lis?

Kritulių žadama šiek tiek mažiau nei įprastai, tačiau vos 10 proc., taigi nelabai kas ir turėtų pasijusti. Kita vertus, jau pirmomis dienomis jų iškrito nemažai, taigi galima tikėtis, kad toliau lapkritis bus kiek sausesnis. Specialisto teigimu, pastarosiomis dienomis vyravęs pakankamai smarkus lietus nėra įprastas šiam metų laikui.

Dažnai apie lapkričio ir žiemos mėnesių orus sakoma, kad tegu jau būna šalčiau nei šilčiau, nes tada bent jau galime tikėtis daugiau saulės. Ar yra tame tiesos?

„Yra tiesos. Kai šiuo metų laiku būna šalčiau, tai reiškia, kad pas mus nuo Sibiro ar Arkties atkeliauja anticiklonas, automatiškai atnešantis giedrus orus. Kartais gali atkeliauti saulė ir su šiltesnėmis oro srovėmis, tačiau tai išimtys. Paprastai šiltus orus rudenį ar žiemą atneša ciklonas nuo Atlanto, todėl vyrauja debesuoti orai, su lietumi“, – teigė D.Valiukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius