-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 05

Ar pinigų gynybai valstybė galėtų rasti pasispausdama: ko turėtų atsisakyti?

Svarstant, iš kur gauti papildomų pinigų krašto apsaugai finansuoti, prezidentas Gitanas Nausėda bei keli kiti politikai akis kreipia ir į ne pirmo būtinumo valstybės išlaidas. Siūlymas taupyti, pasak ekonomisto Algirdo Bartkaus, geras. Vis dėlto, tarkime, valstybės kontrolierius sakė, kad žinant tai, jog išteklių poreikis gynybai yra matuojamas milijardais, o valstybės pajamų ir bendrojo vidaus produkto (BVP) santykis santykinai nedidelis, net mažai efektyvių ar nebūtinų išlaidų paieška gali neatnešti pakankamo rezultato.
Šauktiniai įveikė „Inžinieriaus taką“
Šauktiniai įveikė „Inžinieriaus taką“ / Vyr. eil. Ž.Ruseckaitės nuotr.

Pagal krašto apsaugos sistemos poreikius, artimiausius šešerius metus gynybai papildomai reikėtų skirti apie 0,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o vėlesniais metais – 0,4 proc. daugiau nei dabar.

Skaičiuojant pagal kitąmet prognozuojamą Lietuvos BVP, 0,4 proc. jo būtų 317,6 mln. o 0,7 proc. – 555,8 mln. eurų.

Politikų matomos galimybės, iš kur gauti šias lėšas, pastaruoju metu jau plačiai aptartos: kai kurių mokesčių didinimas, skolinimasis, šešėlio mažinimas.

Skirmantas Lisauskas/BNS nuotr. Gitanas Nausėda
Skirmantas Lisauskas/BNS nuotr. Gitanas Nausėda

Be kita ko, G.Nausėda po susitikimo su valstybės kontrolieriumi Mindaugu Macijausku pažymėjo, kad reikia identifikuoti nebūtinas valstybės išlaidas ir jas nukreipti šalies gynybai ir socialiniam saugumui.

„Šalyje vyksta diskusijos dėl finansavimo šaltinių didesniam gynybos finansavimui, geresnėms sveikatos apsaugos paslaugoms, švietimui.

Politinių diskusijų dalyviams svarbu suprasti, kad prieš traukiant iš stalčių idėjas apie bet kuriuos visuotinius mokesčius, lygiagrečiai privalome užtikrinti ir piliečiams garantuoti, kad surenkami mokesčiai yra panaudojami efektyviausiu būdu“, – po to išplatintame prezidentūros pranešime cituotas valstybės vadovas.

Apie tai, kad vienas papildomo finansavimo krašto apsaugai šaltinių – galimas valstybės biudžeto išlaidų peržiūrėjimas (įšaldant tam tikrą jų dalį, sumažinus nebūtinus investicinius projektus), svarstė ir valdančiosios Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Lauktų siūlymų

Ar Finansų ministerija mato galimybių labiau taupyti – t. y., kaip kalba prezidentas, revizavus tam tikras viešąsias išlaidas, galbūt ne tokių būtinų atsisakyti, o lėšas nukreipti gynybos reikmėms?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius