-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai 65 proc. lietuvių galvoja, kad geriau buvo gyventi komunizmo laikais?

Du trečdaliai lietuvių įsitikinę, kad komunizme gyventi buvo geriau? Tokią išvadą perša vieno „Facebook“ vartotojo paskelbtas grafikas. Tiesa, iki ukrainiečių ir vengrų mums esą dar tolokai (šiose šalyse taip galvoja 75 proc. ir 92 proc. žmonių). Bet šiuo grafiku pasitikėti ir skubėti piktintis neverta – jis yra bent poros metų senumo. Patikimuose šaltiniuose jokių pastaruoju metu atliktų panašių apklausų rezultatų nepateikiama.
Komunizmas
Komunizmas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžiausios simpatijos – Vengrijoje?

Nuotraukoje, kuria šiomis dienomis pasidalijo vienas „Facebook“ vartotojas, matyti žemėlapis su Rytų Europos ir Balkanų šalių – nuo Rusijos iki Albanijos – kontūrais.

Ant kiekvienos parašyti įvairūs skaičiai procentais, o viršuje paaiškina, ką jie reiškia: žmonių, atsakiusių teigiamai į klausimą „Ar gyvenimas komunizme buvo geresnis?“, dalis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Patikimos apklausos, kurios rezultatai atspindėtų šiuos skaičius, bent pastaraisiais metais nebuvo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Patikimos apklausos, kurios rezultatai atspindėtų šiuos skaičius, bent pastaraisiais metais nebuvo

Lietuvoje taip esą galvoja 65 proc. gyventojų – tiek pat ar panašiai, kiek Juodkalnijoje, Šiaurės Makedonijoje ir Slovakijoje. Mažiau taip galvojančių esą gyvena Slovėnijoje, Albanijoje, Kroatijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Rumunijoje.

Taip pat skaitykite: Prieš 100 metų sukurta SSRS: šalis, pirmoji kosmose ir milijonus numarinusi badu

Tariamai net Rusijoje į klausimą teigiamai atsakė tik 60 proc. žmonių, taigi mažiau nei mūsų šalyje.

Didžiausią prielankumą komunizmui esą išreiškė Vengrijos (92 proc.), Bulgarijos (88 proc.), Serbijos (81 proc.) ir Ukrainos (75 proc.) gyventojų.

„Įdomias apklausas atlieka Rytų ir Vidurio Europoje JAV (CŽV, žinoma, agentų kontora) viešosios nuomonės tyrimų (smegenų plovimo) centras „Gallup“, – šią informaciją pakomentavo žemėlapiu pasidalijęs internautas. – Dar yra įdomesni rezultatai apklausos „Ar buvo gyvenimas geresnis prie komunizmo?“ (kalba netaisyta – red. past.).

Vyras dar nusistebėjo, kad nepaisant daugiau nei pusę amžiaus trukusios JAV-NATO propagandos apie SSRS žmonės tvirtina, esą „prie komunistų buvo geriau“.

Žemėlapio apačioje nurodyti ir informacijos šaltiniai: tinklalapis opendemocracy.net, INSCOP, „Gallup“.

Taip pat skaitykite: Vėl žavisi SSRS: pažėrė legendų apie gyvenimą be mokesčių ir augančių kainų

Tačiau, nors sekantiems šio regiono politinę raidą ir tarptautines aktualijas, kai kurių valstybių rezultatai gali pasirodyti tikėtini, o šaltiniai patikimi, paveiksliukas kelia tam tikrų abejonių.

Taip pat skaitykite: Mitas apie „gerąją“ SSRS nedingsta: ką iš tikrųjų reiškė gyventi okupuotiems?

Visų pirma dėl to, kad dalijamasi vien grafiku, be jokių nuorodų į visą tyrimą ar tyrimus, iš kurių paimti minimi skaičiai, nepaaiškinta, kada buvo atliktos apklausos, kiek žmonių buvo apklausta.

1998 m. socialistinę ekonomiką dauguma gyrė

„Gallup“ išties yra autoritetinga, visame pasaulyje žinoma JAV analitinė ir konsultacinė kompanija. Bet jos tinklalapyje paieškojus informacijos apie panašią apklausą, išmetami kelerių ar keliolikos metų senumo tekstai, daugelyje jų kalbama apie komunizmą ir socializmą Jungtinėse Valstijose.

Ne ką rezultatyvesnė ir paieška internete pagal nurodytus skaičius ar kompanijos pavadinimą ir grafike užrašytą klausimą apie komunizmą: toks pat grafikas randamas tik socialiniame tinkle „Reddit“, nėra informacijos apie minėtus kokios nors apklausos rezultatus.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaunieji Rusijos komunistai
„Scanpix“/AP nuotr./Jaunieji Rusijos komunistai

Paieška „Google“ randa „Gallup“ tinklalapyje prieš dešimtmetį paskelbtą tekstą, kad buvusios sovietinės šalys mato daugiau (SSRS) griūties lygiai prieš 32 metus žalos. Tačiau Lietuvos gyventojų nuomonės šiai apklausai nebuvo teirautasi.

Taip pat skaitykite: Istorikas demaskuoja populiariausius mitus, kaip sovietmečiu buvo gera gyyventi

Tačiau penkeriais metais anksčiau ten pat buvo publikuotas straipsnis apie tai, kad „buvusios sovietinės visuomenės vertina demokratiją“. Lietuva jame apskritai nepaminėta (apklausa buvo atlikta tik 6 buvusiose SSRS respublikose).

Vienas iš „Google“ rastų straipsnių – minėto tinklalapio „Open Democracy“, paskelbtas 2015 m. lapkritį.

Netrumpame rašinyje pasakojama apie Rytų Europoje jaučiamą nostalgiją komunistams – kad žmonės ilgisi praeities, kodėl susiklostė tokia situacija. Čia – taip pat nė žodžio apie Lietuvą: rašoma apie procesus šiame regione apskritai, kiek daugiau dėmesio skirta Lenkijai, Bulgarijai, Rytų Vokietijai.

Galiausiai paminėta, kad 54 proc. pokomunistinių valstybių gyventojų teigiamai įvertino socialistinės ekonomikos sistemą. Ukrainoje ir Baltarusijoje tokių buvo net atitinkamai 90 proc. ir 78 proc.

Bet ši apklausa buvo atlikta 1998 m. – prieš ketvirtį amžiaus, tad jos rezultatai šios dienos poziciją vargiai atspindi. Tiesa, nežinia, ar nuomonės klausta prieš, ar jau prasidėjus Rusijos finansų krizei, kuri galėjo turėti reikšmės atsakymams.

Apklausos rodė priešingą nuomonę

Viena atvirkštinė vaizdo paieška rodo, kad šiuo grafiku mažiausiai nuo 2021 m. dalijamasi forumuose, tinklaraščiuose, socialiniuose tinkluose, net memų puslapiuose. Kiek pavyko rasti, bene anksčiausiai jis buvo paskelbtas tų metų spalio 16-ąją (čia, čia), spalio 20-ąją.

Žemėlapį sunku aptikti naujienų portaluose, dienraščių interneto puslapiuose, kitose žiniasklaidos priemonėse, smegenų centrų, akademinių institucijų ar pan. tinklalapiuose, kuriuos būtų galima laikyti patikimais šaltiniais.

Ekrano nuotr. iš yablor.ru/Grafikas apie tariamai teigiamą buvusio Rytų bloko šalių gyventojų požiūrį į komunizmą platinamas jau ne vienus metus
Ekrano nuotr. iš yablor.ru/Grafikas apie tariamai teigiamą buvusio Rytų bloko šalių gyventojų požiūrį į komunizmą platinamas jau ne vienus metus

Ypač aktyviai pastaruosius porą metų grafikas platinamas rusiškuose forumuose, tinklaraščiuose, interneto puslapiuose ir socialinių tinklų paskyrose (pavyzdžiui, čia, čia).

Apklausos su grafike cituojamais rezultatais paieška nuveda į jame nepaminėtos kompanijos „Pew Research Center“ puslapį, kur 2019-aisiais buvo paskelbta komunizmo žlugimo 30-mečio proga atlikto tyrimo ataskaita. Pasirodo, tuomet nedaugelis apgailestavo dėl 1989-1991 m. įvykusių didžiulių pokyčių.

Europos Sąjungon (ES) įstojusių Vidurio ir Rytų Europos šalių gyventojai tuo metu manė, kad ši narystė buvo naudinga jų šalims.

Taip pat skaitykite: Istorikas paaiškino, kiek iš tiesų kainavo „nemokami“ butai SSRS

Jie iš esmės pritarė pokyčiams, įvykusiems žlugus komunizmui. Perėjimui prie demokratijos ir kapitalizmo pritarė 85 proc. lenkų. Tiesa, daugiau nei trečdalis bulgarų ir ukrainiečių, kaip ir maždaug pusė Rusijos gyventojų, tam nepritarė.

Ekrano nuotr. iš pewresearch.org/Dauguma buvusio Rytų bloko gyventojų teigiamai įvertino daugiapartinę sistemą ir rinkos ekonomiką
Ekrano nuotr. iš pewresearch.org/Dauguma buvusio Rytų bloko gyventojų teigiamai įvertino daugiapartinę sistemą ir rinkos ekonomiką

Pirmą kartą klausimai apie demokratiją ir rinkos ekonomiką regiono gyventojams buvo užduoti 1991 m., vėliau – 2009 m. Vengrijoje, Lietuvoje ir Ukrainoje parama abiem sritims sumažėjo, o per pastarąjį dešimtmetį vėl gerokai sustiprėjo. Rusija yra vienintelė šalis, kurioje parama daugiapartinei demokratijai ir kapitalizmui nuo 2009 m. gerokai sumažėjo.

Didžiuma lenkų, čekų ir lietuvių, daugiau nei 4 iš 10 vengrų ir slovakų mano, kad daugumos jų šalies gyventojų ekonominė padėtis šiandien yra geresnė nei komunizmo laikais. Anot „Pew Research Center“, šiose penkiose šalyse žmonės dabar labiau laikosi tokios nuomonės nei 2009 m., kai Europa kovojo su pasaulinės finansų krizės padariniais.

Rusijoje, Ukrainoje ir Bulgarijoje daugiau nei pusė gyventojų teigia, kad dabar daugumai yra blogiau nei komunizmo laikais.

Įdomu, kad šio regiono valstybėse ekonominės perspektyvos vertinamos geriau nei vadinamosiose ES senbuvėse. 6 iš 10 ukrainiečių, lietuvių ir lenkų, kad užaugę jų vaikai bus finansiškai geriau aprūpinti nei tėvai.

Ekrano nuotr. iš pewresearch.org/Dauguma buvusio Rytų bloko gyventojų geriau nei Vakarų Europos šalys įvertino ekonomikos perspektyvas
Ekrano nuotr. iš pewresearch.org/Dauguma buvusio Rytų bloko gyventojų geriau nei Vakarų Europos šalys įvertino ekonomikos perspektyvas

Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje tokios nuomonės laikosi maždaug ketvirtadalis arba dar mažiau žmonių.

Šiam tyrimui 2019 m. gegužę-rugpjūtį 17 šalių buvo apklausti 18 979 žmonės. Jo rezultatai buvo aprašyti ir Jungtinės Karalystės dienraštyje „The Guardian“.

Rumunai tikrai jautė nostalgiją praeičiai

Kai kurie internautai, besidalijantys žemėlapiu, suabejojo jame pateiktos informacijos patikimumu. Prieš beveik metus vienas „Reddit“ vartotojas, paminėjęs grafiką, pridėjo niekur negalįs rasti jame pateiktų skaičių. Internautas atkreipė dėmesį, kad žemėlapyje Krymo pusiasalis priskirtas Rusijai, kuri jį yra okupavusi.

Scanpix/Sputnik nuotr./Tilto statybos Kerčės sąsiauryje
Scanpix/Sputnik nuotr./Tilto statybos Kerčės sąsiauryje

Kitas „Reddit“ vartotojas pasiūlė paskaityti kone 10 metų senumo įrašą, kuriame buvo pateikta keletas nuorodų į įvairius tyrimus, rodančius, esą Rytų europiečiai ilgisi komunizmo. Tačiau juose minimi skaičiai taip pat nesutampa su tais, kurie matyti aptariamame grafike.

Minėtame tinklalapyje „Open Democracy“ galima rasti straipsnį apie nostalgiją komunizmui Rumunijoje. Jame pateikti „INSCOP Research“ atlikto tyrimo rezultatai, kad 44,4 proc. rumunų prieš dešimtmetį buvo įsitikinę, jog gyvenimo sąlygos komunizmo laikais buvo geresnės. Dar daugiau – 47,5 proc. respondentų teigė, kad diktatorius Nicolae Ceausescu suvaidino teigiamą vaidmenį šalies istorijoje.

Wikimedia Commons nuotr./Nicolae Ceausescu su žmona 1986 m.
Wikimedia Commons nuotr./Nicolae Ceausescu su žmona 1986 m.

„INSCOP Research“, kurios pavadinimas paminėtas ir aptariamame grafike, yra tais pačiais 2013 m. įkurta socialinių ir rinkos tyrimų kompanija.

Internete paieškojus jos tyrimų apie požiūrį į komunizmą, pasiūlomi vykdyti Rumunijoje, kur ir veikia ši kompanija.

Iš šios informacijos galima padaryti išvadą, kad „INSCOP Research“ buvo išsiaiškinę, kad tam tikru metu maždaug 45 proc. rumunų iš tiesų teigiamai vertino komunizmą. Šie duomenys sutampa su pateiktais grafike. Iš kokių ir kieno atliktų tyrimų paimti kiti skaičiai, neaišku.

Taip pat skaitykite: Pinigai SSRS: jų buvo, bet kai kurių prekių tekdavo laukti dešimtmečius

Net jei jie yra tikri ir rodė visuomenės nuomonę apie komunizmą, iš grafiko neįmanoma suprasti, ar žmonių nuomonės teirautasi visose šalyse vienu metu, ar buvo užduotas tiksliai toks klausimas, koks parašytas, ar apklausos buvo reprezentatyvios ir jas atliko patikimi tyrėjai. Jei bent vienas atsakymas būtų neigiamas, grafiku negalima kliautis darant kokias nors apibendrinančias išvadas.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Konkrečios patikimos apklausos, kurios rezultatai sutaptų su pateikiamais grafike, interneto paieškos sistema neranda. Kiti visuomenės nuomonės tyrimai panašia tema rodo priešingus rezultatus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius