-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 03

Ar tikrai Billui Gatesui priklauso uodų ferma? Ne, jis tik parėmė mokslo tyrimus

Internautams vėl užkliuvo filantropas Billas Gatesas. Šį kartą socialinių tinklų vartotojai prabilo apie neva jam priklausančią laboratoriją, kurioje veisiami uodai. Nors milijardierius ir yra investavęs į šią programą, laboratorija jam nepriklauso.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kartu su uodais minimas ne pirmą kartą

Viena „Facebook” vartotoja pasidalijo įrašu, kuriame rodoma neva B.Gateso uodų veisykla Kolumbijoje. Pasak jos, vaizdo įraše matoma didžiausia tokios paskirties ferma.

Tas pats vaizdo įrašas šių metų vasarą buvo pasirodęs ir socialiniame tinkle „Twitter“, kur sulaukė beveik 160 tūkst. peržiūrų.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Bet ir tai nebuvo pirmas kartas, kuomet internautai B.Gatesą susiejo su uodų ferma. Milijardierius taip pat buvo apkaltintas dėl JAV pasitaikiusių maliarijos atvejų, o 2021 m. jo pavardė minėta, kalbant apie genetiškai modifikuotus vabzdžius Australijoje.

Tačiau abu kaltinimai yra nepagrįsti.

Ferma nepriklauso Billui Gatesui

Billo ir Melindos Gatesų fondas iš tiesų yra skyręs lėšų biotechnologijų bendrovei „Oxitec“, kuri dirba su uodų modifikavimo projektais, vykdydama ligų kontrolės iniciatyvas Floridos valstijoje.

Tačiau Gatesų fondas nėra vieninteliai, kurie suteikė paramos šiai programai. „Oxitec“ svetainėje skelbiamas investuotojų sąrašas.

„World Mosquito Program“ yra pelno nesiekianti įmonių grupė, priklausanti Monašo universitetui. Oficialiame projekto puslapyje galima susipažinti su jų rėmėjais.

2022 m. jie paskelbė pradedantys kitą bendrovės maliarijos pernešėjų programos etapą, kuriam 18 mln. dolerių skyrė Billo ir Melindos Gatesų fondas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Melinda Gates, Billas Gatesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Melinda Gates, Billas Gatesas

Kodėl uodai veisiami?

Įmonė „Oxitec“ Jungtinėse Valstijose vykdo mokslinius darbus – modifikuoja uodų patinus. Pasitelkus juos kovojama su tokiomis vabzdžių platinamomis ligomis ir užkratais, kaip Dengės karštinė bei Zikos virusas.

Siekiama, kad modifikuoti uodai poruotųsi su uodų patelėmis ir perduotų joms genetinį baltymo pokytį, dėl kurio patelės palikuonys negalėtų išgyventi – taip būtų mažinama ligas platinančių vabzdžių populiacija.

2022 m. B.Gatesas savo kanale platformoje „YouTube“ pasidalijo ir tuo pačiu vaizdo įrašu, kuriame pasakojama apie uodų veisyklos veiklą.

Jame matomas vyras pasakoja, kad Kolumbijoje įsikūrusioje laboratorijoje auginami milijonai uodų. Čia dirbantys mokslininkai kiekvieną dieną rūpinasi visais vabzdžių poreikiais, visi jie čia auga nuo to laiko, kuomet dar tebuvo lervos.

Kiekvieną dieną uodai maitinami žuvų miltais, cukrumi ir krauju. Be to, pastate visada turi būti palaikoma tinkama temperatūra, kad būtų palanki terpė jiems veistis.

Kiekvienais metais laboratorija užaugina apie 30 mln. vabzdžių.

15min verdiktas: melas. Laboratorija, kurioje veisiami uodai, priklauso ne filantropui B.Gatesui, o biotechnologijų bendrovei „Oxitec“, kuri vykdo mokslinius darbus – modifikuoja uodų patinus, kad jie padėtų kovoti su tam tikrais šių vabzdžių platinamais užkratais. Milijardieriaus fondas yra tik skyręs finansinę paramą šiai programai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius