Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 16

Ar tikrai CO2 naudojimas šiltnamiuose reiškia, kad jis nekenksmingas klimatui?

NASA paskelbė, kad ši vasara buvo karščiausia nuo 1880 m., kai buvo pradėta vesti šiuolaikinė apskaita. Temperatūra kyla dėl didesnio anglies dioksido (CO2) ir kitų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo. Nepaisant tokių išvadų, jau dešimtmetį plinta straipsnis, kuriame piktinamasi dėl CO2 pridėjimo į šiltnamius, siekiant paskatinti augalų augimą. Bet šis veiksmas neįrodo, kad daugiau CO2 atmosferoje yra ekologiška.
Kaip laistyti pomidorus?
Šiltnamis / 123RF.com nuotr.

„Jei žalingas, kodėl moka už gamybą?“

„Jei anglies dioksidas taip kenkia planetai, kodėl šiltnamių augintojai perka CO2 generatorius, kad padvigubintų augalų augimą?“ – retoriškai klausiama vieno straipsnio antraštėje, kurios ekrano nuotrauka neseniai pasidalijo „Facebook“ vartotojas ar vartotoja iš Lietuvos.

Prie jos dar pridėtas komentaras: „Nepamirškime dėvėti kaukių!!! Geri vaikai tėvų nelanko, PASITIKIU MOKSLU!!!“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai prisiminė 2013 m. publikuotą rašinį 1
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai prisiminė 2013 m. publikuotą rašinį 1

Ta pačia ekrano nuotrauka buvo dalijamasi ir pernai (čia, čia, čia). Vien šioje „Twitter“ paskyroje, kuri šiuo metu yra užblokuota, ji buvo sulaukusi 9 tūkst. paspaudimų „patinka“, ja buvo pasidalyta 5 tūkst. kartų.

Kai kurie iš komentavusiųjų antraštę (beje, taip pat dabar užblokuotose paskyrose) aiškino, esą klimato kaita yra apgavystė.

Straipsnis, kurio antrašte dalijamasi, dar 2013 m. buvo publikuotas tinklalapyje „Natural News“, kur jau anksčiau buvo skelbiama klaidinanti informacija (čia, čia, čia).

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Kai kuriems žmonėms klimato kaita vis dar atrodo apgavystė
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Kai kuriems žmonėms klimato kaita vis dar atrodo apgavystė

Rašinio autorius Mike’as Adamsas prisistato sveikatos reindžeriu (angl. ranger vadinamas teisėsaugos arba kariuomenės ir / arba karinių pajėgų pareigūnas, kurio specializacija – patruliuoti tam tikroje teritorijoje).

Jis aiškina, kad CO2 „nėra blogas planetai“, ir atkreipia dėmesį į CO2 generatorių reklamą, primindamas, kad jie naudojami šiltnamiuose augalų produktyvumui didinti.

„Ne, tai – ne teršalas, keliantis grėsmę žmonijos civilizacijai, kaip juokingai teigė visuotinio atšilimo paskutiniosios dienos stūmėjai. CO2 iš tikrųjų didina augalų derlių, spartina „atsinaujinimą“ ir gerina planetos apželdinimą.

Ir nors šiandien atmosferoje yra tik 400 ppm (dalelės milijone) anglies dioksido, CO2 generatoriai šiltnamiuose gali padėti šį kiekį padidinti iki 1500 ppm, taip pagreitindami augalų augimą ir maisto gamybą. <…>

Jei CO2 yra toks žalingas planetai, kodėl šiltnamininkai moka už jo gamybą?

Jei CO2 būtų toks baisus planetai, šiltnamyje įrengus CO2 generatorių augalai žūtų. Tačiau mokslininkai ir net vyriausybės iš tikrųjų rekomenduoja šiltnamiuose papildomai naudoti CO2, kad būtų skatinamas augalų augimas ir maisto produktų gamyba.“

Ekrano nuotr. iš naturalnews.com/Straipsnio autorius savo prielaidas grindžia CO2 generatorių reklama
Ekrano nuotr. iš naturalnews.com/Straipsnio autorius savo prielaidas grindžia CO2 generatorių reklama

Šiuo tekstu ar jo antrašte dalijosi ne tik socialinių tinklų vartotojai. Jo ištraukas perpublikavo ir kai kurie kiti tinklalapiai, pavyzdžiui, „Horti Daily“ (angl. horticulture – „sodininkystė“).

Vasara – rekordiškai karšta

Priešingai nei teigiama cituotame rašinyje, CO2 pridėjimas į šiltnamį, siekiant pagerinti fotosintezę ir paskatinti augalų augimą, nėra įrodymas, kad padidėjęs šių dujų kiekis atmosferoje yra ekologiškas.

Anglies dioksido generatorius naudojamas jo kiekiui padidinti ir taip skatinti augalų augimą šiltnamiuose ar kitose uždarose patalpose.

CO2 yra esminis fotosintezės (dar vadinamos anglies asimiliacija) komponentas. Šio cheminio proceso metu, naudojant šviesos energiją, anglies dioksidas ir vanduo žaliuosiuose augaluose paverčiami į cukrų. Vėliau šiuos cukrus augalai naudoja augimui.

Dėl įvairių žmonių atliekamų veiksmų susidaręs CO2 taip pat yra didžiausias pasaulinio šilimo kaltininkas.

Scanpix/AFP nuotr./Anglies dioksido emisijos virš anglimi kūrenamos elektrinės Anglijoje
Scanpix/AFP nuotr./Anglies dioksido emisijos virš anglimi kūrenamos elektrinės Anglijoje

2022-aisiais koncentracijos vidurkis sudarė 417,0š dalelių milijonui – didžiausias kada nors užfiksuotas. Tąmet jo koncentracija atmosferoje, palyginti su priešpramoniniais laikais (iki 1750 m.), buvo 48 proc. didesnė.

Taip pat skaitykite: Anglies dvideginio – rekordinis kiekis, bet melagienų kūrėjai problemos nemato

Kaip tik šiomis dienomis NASA patvirtino, kad praėjusi vasara buvo karščiausia nuo 1880-ųjų, kai buvo pradėta vesti šiuolaikinė apskaita.

Be to, visi trys šių metų vasaros mėnesiai atskirai buvo rekordiškai karšti. Tai esą tęsia ilgalaikę žmogaus veiklos sukeltą temperatūros kilimo tendenciją.

Pasaulinė temperatūra kyla dėl padidėjusio šiltnamio efektą sukeliančių dujų (anglies dioksido, metano ir pan.), išmetimo. Per pastaruosius 200 metų žmonės CO2 kiekį atmosferoje padidino pusantro karto, daugiausia degindami iškastinį kurą.

Nepaisant to, interpretacijos, esą anglies dioksidas neturi neigiamos įtakos klimatui, jei jau naudojamas šiltnamiuose, yra neteisingos.

Šiltnamyje – gerai, atmosferoje – ne

Naujienų agentūros „Reuters“ kalbinti ekspertai pabrėžė, kad tokios prielaidos pernelyg supaprastina mokslinį supratimą apie CO2 poveikio klimatui būdus.

Šiltnamių augintojai išties naudoja anglies dioksido generatorius augalų derlingumui padidinti. Bet vien tai nereiškia, kad nuolat didėjantis CO2 kiekis atmosferoje apskritai yra naudingas Žemei.

Kolumbijos universiteto Ekologijos, evoliucijos ir aplinkos biologijos katedros profesoriaus Kevino Griffino žodžiais, būtų „neišmintinga“ generatorių naudojimą šiltnamiuose ekstrapoliuoti – nežinomus, ateities reiškinius prognozuoti remiantis patirtimi, darant prielaidą, kad sąlygos iš esmės nesikeis, – į CO2 kiekį gamtoje.

Taip soacialiniuose tinkluose aiškinama, dėl ko neturėtume bandyti suvaldyti šiltnamio efekto
Taip soacialiniuose tinkluose aiškinama, dėl ko neturėtume bandyti suvaldyti šiltnamio efekto

„Turbūt svarbiausias atsakymas šiuo atveju yra atskirti tiesioginį CO2 poveikį fotosintezei nuo CO2 poveikio klimatui, o tada – nuo netiesioginio klimato poveikio augalų augimui“, – aiškino jis „Reuters“.

Mokslininkas paaiškino, kad CO2 ne tik stiprina fotosintezę, bet ir prisideda prie klimato temperatūros kilimo. Tai – potencialiai siekiamas rezultatas konkretiems šiltnamiuose tam tikrais metų laikais auginamiems augalams, bet problemiškas rezultatas visai planetai.

Lawrence'o Berkeley nacionalinės laboratorijos Klimato ir ekosistemų mokslų skyriaus mokslininkas Trevoras F. Keenanas pritarė šioms pastaboms.

„Straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama tik vienam CO2 poveikiui (padidėjusiam augalų produktyvumui), ignoruojant kitą svarbų poveikį (Žemės atšilimą), dėl kurio kyla daugybė problemų gyvybei planetoje, įskaitant karščio streso ir sausros poveikį augalų produktyvumui“, – pažymėjo jis.

123RF.com nuotr./Pavasarinė sėja
123RF.com nuotr./Pavasarinė sėja

Augalai gauna naudos iš papildomo CO2 tik tada, kai jo kiekis nesubalansuotas su kitais fotosintezės procesui gyvybiškai svarbiais veiksniais (saulės energija, vandeniu).

Kai CO2 trūkumas riboja augalų augimą, jie gerai reaguos į didėjančią šių dujų koncentraciją, nes padidės fotosintezės greitis.

„Taigi šiltnamyje, kur augalai gerai laistomi ir tręšiami, CO2 koncentracijos padidinimas gali efektyviai padidinti produkciją“, – paaiškino K.Grifinas.

Bet natūraliose ekosistemose anglies dvideginis dažnai nėra labiausiai ribotas išteklius, todėl didesnis jo kiekis neskatina augimo.

15min verdiktas: trūksta konteksto. CO2 tam tikromis sąlygomis skatina augalų augimą, bet vien tai nereiškia, kad didesnė jo koncentracija Žemės atmosferoje yra naudinga klimatui.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius