TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 21

Ar tikrai Gitanas Nausėda, Volodymyras Zelenskis ir Andrzejus Duda susitiko trise?

Lenkijos ir Ukrainos nesutarimų dėl pastarosios grūdų eksporto fone socialiniuose tinkluose pasirodė naujiena, esą Lietuvos vadovas ėmėsi tarpininkauti ir visų trijų šalių prezidentai susitiko „numalšinti emocijas“. Tai nėra tiesa – Gitano Nausėdos komanda pranešė, kad tokio susitikimo nebuvo, jis su kolegomis buvo susitikęs atskirai.
Gitanas Nausėda, Vladimiras Zelenskis, Andrzejus Duda Niujorke nebuvo susitikę trise, tai yra sena nuotrauka
Gitanas Nausėda, Vladimiras Zelenskis, Andrzejus Duda Niujorke nebuvo susitikę trise, tai yra sena nuotrauka / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Ši žinia į viešumą greičiausiai prasprūdo netyčia, netiksliai interpretavus pranešimą apie atskirus Lietuvos prezidento susitikimus su Ukrainos ir Lenkijos vadovais Volodymyru Zelenskiu bei Andrzejumi Duda.

Malšino emocijas?

Žinia apie trišalį susitkimą paskelbta ketvirtadienio popietę. Ji vos kelių minučių skirtumu pasirodė naujienų kanalo „Nexta“ ir naujienų agregatoriaus „Visegrad 24“ paskyrose socialiniame tinkle „Twitter“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pranešimai apie tariamą trišalį susitikimą iliustruoti senomis nuotraukomis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pranešimai apie tariamą trišalį susitikimą iliustruoti senomis nuotraukomis

„SVARBI NAUJIENA: V.Zelenskis, A.Duda ir G.Nausėda susitiko Niujorke emocijoms numalšinti“, – pranešta „Visegrad 24“ paskyroje ir grotažymėje priminta, kad šios valstybės priklauso Liublino trikampiui.

Čia be šaltinio nurodyta, esą Lietuvos vadovas tarpininkauja tarp Lenkijos ir Ukrainos: „Jis pasakė, kad vienybė reikalinga ne tik atskirų valstybių, bet ir viso regiono saugumui.“

Panašią informaciją paskelbė ir „Nexta“: „V.Zelenskis ir A.Duda Niujorke dalyvavo susitikime, kurį surengti padėjo Lietuvos prezidentas G.Nausėda.“

Toliau, remiantis LRT, rašoma, kad „susitikimuose su Lenkijos ir Ukrainos lyderiais“ mūsų šalies vadovas pabrėžė, kad nesutarimai tarp šalių privalo būti išspręsti kaip įmanoma greičiau.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/pPranešimai apie tariamą trišalį susitikimą iliustruoti senomis nuotraukomis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/pPranešimai apie tariamą trišalį susitikimą iliustruoti senomis nuotraukomis

Galiausiai pacituotas Prezidentūros pranešimas, kad G.Nausėda pasiūlė kolegoms supaprastinti grūdų transportavimo per Lenkiją procedūras ir padidinti tranzitą per Lietuvą.

Ir viena, ir kita žinutė iliustruota nuotraukomis, kuriose skirtingose vietose ir skirtingu metu įamžinti visi trys prezidentai. Nors nenurodyta, kad kadras yra iš trišalio susitikimo Niujorke, iš pirmo žvilgsnio galima susidaryti tokį įspūdį.

Susitiko, bet atskirai

Lietuvos prezidentas, šiuo metu dalyvaujantis Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje Niujorke, iš tiesų buvo susitikęs su kolegomis iš Lenkijos ir Ukrainos.

Tačiau jie bendravo atskirai – joks trišalis susitikimas nevyko. Tai 15min patvirtino ir prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

„Nebuvo tokio susitikimo. G.Nausėda buvo atskirai susitikęs ir su A.Duda, ir su V.Zelenskiu, perdavė jiems savo poziciją“, – portalui 15min sakė R.Jasiulionis.

„Nexta“ minėto Lietuvos visuomeninio transliuotojo LRT portalo straipsnyje dabar taip pat minimi prezidentų susitikimai, o ne vienas trišalis susitikimas.

Prezidentų bendravimu trise ketvirtadienio popietę suspėjo pasidžiaugti teisininkas Dainius Žalimas, savo paskyroje „Facebook“ pasidalijęs pranešimu apie G.Nausėdos susitikimus su kolegomis iš „Telegram“ kanalo „DeepState“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Panašu, kad klaidingi pranešimai gimė iš šio teksto, bet jis buvo patikslintas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Panašu, kad klaidingi pranešimai gimė iš šio teksto, bet jis buvo patikslintas

Tiesa, ir čia neminimas trišalis susitikimas, tik nurodyta, kad Lietuvos vadovas buvo susitikęs su prezidentais. Tad po valandos D.Žalimas savo įrašą papildė apgailestavimu, kad išvakarėse „Facebook“ jo paskelbtas siūlymas mūsų šalies lyderiui imtis tarpininko vaidmens netapo realybe.

Kad trišalio susitikimo nebuvo, pranešė ir Lenkijos tarptautinių santykių instituto direktorius Slawomiras Dębskis.

„Netiesa. Delegacijos nariai neigia, kad toks susitikimas vyko“, – pasidalijęs „Nexta“ žinute, pakomentavo jis.

Tai paneigė ir Ukrainos naujienų agentūra UNIAN: „V.Zelenskis nebuvo bendrame susitikime su A.Duda ir G.Nausėda.“

Ugnis įsiplieskė dėl grūdų ir ginklų

Lietuvos prezidentas Niujorke išties ėmėsi tarpininko vaidmens ir bendravo su Ukrainos ir Lenkijos vadovais, bet susitikimai buvo dvišaliai. G.Nausėda kolegoms išsakė, kad nesutarimai tarp šalių turėtų būti išspręsti maksimaliai greitai, skelbia Prezidentūra.

Taip pat skaitykite: G.Nausėda: nesutarimai tarp Ukrainos ir Lenkijos turi būti išspręsti maksimaliai greitai

Lenkijos ir Ukrainos ginčai įsiplieskė Varšuvai pratęsus ukrainietiškos žemės ūkio produkcijos importo draudimą, nepaisant to, jog savus apribojimus atšaukė Europos Sąjunga.

Stiprėjant nesutarimams tarp Varšuvos ir Kyjivo, trečiadienį Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad Lenkija nebetiekia ginklų Ukrainai, nes siekia apsiginkluoti pati.

Valstybės turto ministras Jacekas Sasinas ketvirtadienį patvirtino premjero žodžius, tačiau neatmetė, kad Varšuvos pozicija ateityje gali keistis.

Kyjivas savo ruožtu pareiškė, kad artimiausiomis dienomis surengs derybas su Varšuva dėl aštrėjančio ginčo dėl Ukrainos grūdų eksporto, o kaimyninės šalys pakartojo, kad jų ryšiai yra glaudūs.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Niujorke trišalio G.Nausėdos, V.Zelenskio ir A.Dudos susitikimo nebuvo. Lietuvos vadovas su kolegomis tikrai buvo susitikęs, tačiau atskirai. Ši naujiena gimė netiksliai interpretavimus žiniasklaidos pranešimus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius