-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 23

Ar tikrai JAV diplomatijos veteranas Henry Kissingeris siūlė masinę vakcinaciją?

Internete vėl platinami tariamai buvusio JAV valstybės sekretoriaus Henry’io Kissingerio ištarti žodžiai, kuriais jis neva raginęs vykdyti privalomą skiepijimą, nes tai esą atvertų kelią tolesnei radikaliai sveikatos politikai, pavyzdžiui, genetiniam modifikavimui, priverstinei organų donorystei ar vaikų sterilizacijai. Tai yra melas – jis niekada taip nekalbėjęs. Buvusio diplomato atstovai cituojamą frazę pavadino prasimanymu.
Henry Kissingeris
Henry Kissingeris / „Scanpix“/AP nuotr.

Platinama nuo 2019 m.

Viena „Facebook“ vartotoja neseniai pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti publikacija iš nenurodyto spaudos leidinio. Joje – tik nespalvota H.Kissingerio nuotrauka ir tariamai Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Eugenikos taryboje 2009 m. vasario 25 d. pasakyti žodžiai.

„Kai banda priima privalomus skiepus, žaidimas baigiasi, – juos lietuviškai perrašė internautė. – Jie priims bet ką – priverstinę kraujo ar organų donorystę – „dėl didesnio gėrio“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tokių žodžių Henry'is Kissingeris nesakė
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tokių žodžių Henry'is Kissingeris nesakė

Galime genetiškai modifikuoti vaikus ir juos sterilizuoti – „dėl bendros gerovės“... <…> Vakcinų gamintojai uždirbs milijardus.

Ir daugelis iš jūsų šiame kambaryje esate investuotojai. Tai – didelis abipusiai naudingas susitarimas. Mes naikiname bandą, o banda mums moka už naikinimo paslaugas.“

Savo įrašą moteris baigė apibendrinimu: „2023 ir banda priima skiepus…“

Ta pačia nuotrauka dalijamasi jau bent porą metų. Esama ir kitokių variantų, kuriuose pateikta ta pati citata, tik panaudota kita H.Kissingerio nuotrauka ir sumaketuota kitaip (čia, čia, čia, čia).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šie tariamai Henry'io Kissingerio pasakyti žodžiai platinami jau kelerius metus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šie tariamai Henry'io Kissingerio pasakyti žodžiai platinami jau kelerius metus

Paieška internete rodo, kad ypač aktyviai šia citata socialiniuose tinkluose buvo dalijamasi 2019-2020 m., kuomet kai kuriose šalyse ėmė daugėti tymų atvejų ir kilo COVID-19 pandemija.

Bet viešuose šaltiniuose nėra užfiksuota, kad buvęs diplomatas kada nors būtų pasakęs ką nors panašaus. Dar daugiau – nėra ir tarybos, į kurią jis neva kreipęsis.

Atstovai: citata yra sufabrikuota

Šį pavasarį 100-mečio sulaukęs H.Kissingeris yra vienas žinomiausių ir įtakingiausių JAV diplomatų. 1969-1975 m. jis patarinėjo JAV prezidentams Richardui Nixonui ir Geraldui Fordui nacionalinio saugumo klausimais.

1973-iaisiais tapo ir valstybės sekretoriumi, šias pareigas ėjo beveik pusketvirtų metų. Tais pačiais metais diplomatas kartu su Vietnamo diplomatu, politiku, generolu ir revoliucionieriumi Le Duc Tho gavo Nobelio taikos premiją už pastangas taikiai užbaigti Vietnamo karą (pastarasis apdovanojimo atsisakė).

Per ilgą politiko ir diplomato karjerą jis užėmė įvairius kitus svarbius postus, parašė ne vieną knygą ir straipsnį apie politikos mokslą, tarptautinius santykius.

H.Kissingeris gimė ne JAV – Vokietijos žydų sūnus į šią šalį išvyko būdamas 15-os, kuomet į valdžią atėjo Adolfas Hitleris. Kaip žinoma, jo vadovavimo metais naciai vykdė įvairius eksperimentus su žmonėmis.

Todėl būtų sunku tikėti, kad tokios patirties vaikystėje turėjęs žmogus būtų kalbėjęs apie tokius dalykus, kaip prievartinė donorystė ar sterilizacija.

H.Kissingerio atstovai patikino, kad jis nieko panašaus nesakęs. „Tai visiškas prasimanymas", – naujienų agentūrai AFP dar 2020 m. pavasarį sakė Courtney Glick, jo padėjėja Niujorke įsikūrusioje pasaulinėje konsultacinėje įmonėje „Kissinger Associates“.

Kad citata – sufabrikuota, kiek vėliau jie patvirtino ir naujienų agentūrai „Reuters“.

Eugenikos tarybos nėra

H.Kissingeris per savo karjerą yra sakęs ne vieną kalbą įvairiuose renginiuose. Jos yra gerai dokumentuotos, ne sykį cituotos. Todėl būtų labai neįprasta, jei šio žinomo ir įtakingo žmogaus nuomonė itin prieštaringa tema nebūtų aptarta žiniasklaidoje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šie tariamai Henry'io Kissingerio pasakyti žodžiai platinami jau kelerius metus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šie tariamai Henry'io Kissingerio pasakyti žodžiai platinami jau kelerius metus

Visos pastarųjų keliolikos metų kalbos skelbiamos oficialiame tinklalapyje. Jokio komentaro, pasakyto 2009 m. vasario 25 d. ar panašiu metu, apie masinį skiepijimą čia nėra.

2009-aisiais jis kalbėjo du kartus (tą patį vasarį, bet 6 d. – Miuncheno saugumo konferencijoje, kur jis kalbėjo apie branduolinio ginklo platinimą, ir Paryžiuje per Tarptautinės energetikos agentūros 35-ąsias įkūrimo metines), nė sykio – PSO renginiuose.

Ši organizazija taip pat paneigė buvus tokią kalbą ir apskritai renginį. „Neturime jokios panašios kalbos įrašų“, – nurodyta PSO atstovo Christiano Lindmeierio atsakyme faktų tikrinimo tinklalapiui „PolitiFact”.

Dar daugiau – Ch.Lindmeieris pabrėžė, kad tokia taryba, kuri rūpintųsi eugenikos (mokslo, analizuojančio, kaip genetikos pagalba pagerinti žmonių biologines savybes ir kontroliuoti žmonių populiaciją) klausimais, visai neegzistuoja.

15min verdiktas: melas. Nėra jokių įrodymų, kad H.Kissingeris pasakė ką nors panašaus 2009 m. ar kuriuo nors kitu metu. PSO Eugenikos taryba, į kurią jis neva kreipęsis, išvis neegzistuoja.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius