-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 03

Ar tikrai lipdukas su varle ant bananų reiškia, kad juose esama vakcinų?

Sąmokslo teorijų ieškotojai nepaliauja platinti vaizdo įrašų, kuriais bandoma įteigti, esą lipdukais su varle pažymėtame maiste esama skiepų ar kad jie tiesiog pavojingi. Tai yra apgaulė – ši varlė tėra tarptautinės organizacijos „Rainforest Alliance“ ženklas, patvirtinantis, kad produktai atitinka tarptautinius standartus ir tvarios gamybos kriterijus.
Darbas vienoje iš Ekvadoro bananų plantacijų
Internete skleidžiama melagiena, esą kai kuriuose bananuose esama vakcinų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bananai nepūna?

Lietuvoje tokia informacija jau buvo skelbiama prieš keletą savaičių.

Buvo aiškinama, kad lipduku su varle pažymėtuose vaisiuose, daržovėse, sausainiuose, šokolade, pudinguose, gėrimuose, kituose maisto produktuose esama skiepų, kad jie pagaminti panaudojus informacinės RNR (iRNR) technologiją, naudotą kai kurioms vakcinoms nuo COVID-19.

Socialinių tinklų vartotojai ne tik įspėjo saugotis šių produktų, bet ir aiškino, kad po žaliu ženkliuku „slepiasi Billo ir Melindos Gatesų fondas“.

Taip pat skaitykite: Varlė ir obuolys ant maisto produktų nesusiję nei su Billu Gatesu, nei su skiepais

Dar anksčiau panašūs įrašai – trumpi filmukai ar tiesiog komentarai – plito ir kitose Europos šalyse.

Pastaruoju metu šie įrašai ne tik grįžo į socialinius tinklus, bet ir gerokai sustiprėjo jų sklaida.

Jei prieš kurį laiką aktyviai dalytasi vienu vokišku vaizdo įrašu, kuriame buvo keliamos abejonės dėl varle pažymėtų produktų saugumo ir šio projekto finansavimo, dabar kai kurie internautai jau net paaiškina, koks tai ženkliukas, bet vis tiek baugina tuo, ką jis gali reikšti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete aiškinama, esą lipduku su varle pažymėtuose produktuose esama vakcinų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete aiškinama, esą lipduku su varle pažymėtuose produktuose esama vakcinų

„Galiausiai pamačiau ir aš rupūžę, – neįvardytas vyras rusiškai sako reels’e (trumpame filmuke socialiniuose tinkluose „Facebook“ ar „Instagram“). Jį paskelbė moteris iš Latvijos, o vėliau pasidalijo viena lietuvė.

Taip pat skaitykite: Baugina valgomomis vakcinomis: kas jos yra ir kodėl dar nereikia panikuoti?

Vyras pasakoja esantis Airijoje ir „masiškai matantis, girdintis video“, kuriuose kalbama apie varle pažymėtus produktus. Jis pripažįsta 100 proc. nežinantis, ar tai tiesa, bet vis tiek prideda, kad „tai – užnuodyti produktai, Iš esmės skirti pirkėjui, kuris nemokės daug“.

Filmuojantysis, kaip galima suprasti iš akcento, galimai ukrainietis, atkreipia dėmesį, kad lipdukas užklijuotas ant „biudžetinių“ produktų – šokolado, sausainių, konservų, bananų.

Kalbėdamas vyras filmuoja bananus, kavą, arbatą, saldumynus – dauguma šių produktų pažymėti ženkliuku su žalia varle.

Šį įrašą rugsėjo viduryje vienas rusakalbis paviešino „TikTok“. Filmukas peržiūrėtas jau daugiau nei 73 tūkst. kartų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šis piešinys yra nevyriausybinės organizacijos „Rainforest Alliance“ ženklas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šis piešinys yra nevyriausybinės organizacijos „Rainforest Alliance“ ženklas

Ta pati „Facebook“ vartotoja po kelių dienų pasidalijo kitu vaizdo įrašu, kuriame keliamos abejonės dėl minėto „Rainforest Alliance“.

Dar viename reels’e, kuris taip pat platinamas Lietuvoje, jaunas vyras rusiškai pasakoja nusipirkęs kekę bananų, pažymėtų lipduku su žalia varle – „Rainforest Alliance“ ženklu. Bet iškart įspėja, kad „nereikia jų pirkti, nes jie yra Billo ir Melindos Gatesų fondo“.

Bananai esą pragulėjo dvi savaites šaldytuve nesupuvę, nors nepateikia jokių įrodymų, kad būtent jo laikomas bananas tiek laiko praleido šaltyje ir kad nėra supuvęs (nors vaisiaus žievė jau yra gerokai parudavusi).

Galiausiai vyras dar pasako, kad į bananus galima patalpinti vakciną: „Vaisiai ir daržovės labai tinkami vakcinoms. Greitai mes valgysime, gersime ir skiepysimės tuo pačiu metu.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šis bananas, pažymėtas lipduku su varle, esą per 2 savaites šaldytuve nesupuvo, todėl padaryta išvada, kad jis yra pavojingas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Šis bananas, pažymėtas lipduku su varle, esą per 2 savaites šaldytuve nesupuvo, todėl padaryta išvada, kad jis yra pavojingas

Ta pati mintis išsakyta ir šiame vaizdo įraše, kuriame vadinamųjų suverenų atstovas kažkieno kito balsais angliškai ir tuo pačiu metu rusiškai pasakoja apie skiepus bananuose. Šis tekstas skamba ir vaizdo įraše, kuriame pasakojama apie nesupuvusį bananą.

Dvejonių dėl lipduku su varle pažymėtų produktų bandoma sukelti ir šiuo, šiuo bei šiuo vaizdo įrašais.

Varlė reiškia tvarumą

Teiginiai, esą taip pažymėti maisto produktai yra pavojingi ar savyje slepia vakcinas, yra melagingi – lipdukuose nupiešta varlė neturi nieko bendro su vakcinomis.

Vaizdo įrašuose aplink varlę matyti pavadinimas „Rainforest Alliance“ (angl. „Atogrąžų miškų aljansas“). Jis minimas ir kai kuriuose įrašuose ar jų komentaruose. Tai yra tarptautinė nevyriausybinė organizacija, dabar veikianti daugiau nei 70 šalių.

Ūkininkų, miško bendruomenių, kompanijų ir vartotojų aljansas buvo įkurtas 1986 m., siekiant išsaugoti atogrąžų miškus. Laikui bėgant jis išsiplėtė ir išsikėlė naujų tikslų – pagerinti miškuose įsikūrusių ūkininkų ir bendruomenių gyvenimo lygį, kovoti su klimato kaita.

Varlės ženkliukas yra šios organizacijos. Ši etiketė reiškia, kad produktai gaminami iš „Rainforest Alliance“ sertifikuotuose ūkiuose užaugintų produktų, atitinkančių tarptautinius standartus ir tvarios gamybos kriterijus. Ją rekomenduoja tokios organizacijos, kaip aplinkosaugos fondas WWF.

Tiesa, Vokietijos laikraštis „taz“ atkreipė dėmesį, kad „Rainforest Alliance“ ženklas, nors ir gana žalias, neturi nieko bendra su aplinka“.

Vokietijos organizacijos BUND teigimu, Ekvadore ir Kosta Rikoje atliktos apklausos atskleidė, kad aljanso sertifikuotose plantacijose darbo sąlygos buvo katastrofiškos.

Organizacija „Oxfam“ taip pat yra sukritikavusi etiketę su varle, nes sertifikuotose arbatos plantacijose pasitaiko daug teisių pažeidimų. Bet šie pažeidimai susiję su darbo sąlygomis, o ne produkcijos kokybe ar papildomomis medžiagomis produktuose.

Billui Gatesui nepriklauso

„Rainforest Alliance“, priešingai nei bandoma sudaryti įspūdį vaizdo įrašu, nepriklauso B.Gatesui.

Organizaciją įkūrė aplinkosaugos aktyvistas amerikietis Danielis Katzas. Jos vykdantysis direktorius daugiau nei dvejus metus yra Santiago Gowlandas.

B.Gateso su dabar jau buvusia žmona Melinda įkurtas fondas buvo tik šio aljanso rėmėjai. 2007 m. lapkritį „Rainforest Alliance“ iš fondo sulaukė 5 343 025 JAV dolerių paramos puspenktų metų trukmės žemdirbystės vystymo projektui Afrikoje įgyvendinti. Ši suma buvo palyginti nedidelė: iš viso tąmet fondas paskirstė daugiau nei 2 mlrd. dolerių paramos.

Taip pat skaitykite: Billą Gatesą kaltina nuodijant vaisius, bet technologija nepavojinga ir sukurta ne jo

„Rainforest Alliance“ finansavimas yra diversifikuotas. Pernai daugiausia – 63 proc. – pajamų gauta iš įmonių, parduodančių aljanso sertifikuotus produktus. 23 proc. pajamų garantavo dotacijos ir sutartys, pasirašytos su vyriausybėmis. Įmonių dotacijos sudarė 8 proc. ir vos pusę pastarosios sumos – iš rėmėjų gautos lėšos.

„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas
„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas

Naujausioje metinėje ataskaitoje išvardyti visi paramos teikėjai, skyrę daugiau nei po 1 tūkst. JAV dolerių. Pernai organizacija sulaukė daugiau nei 8 tūkst. individualių aukų. Tad milijardierius, kurio fondas prieš keliolika metų paaukojo tegul ir nemažą sumą, dėl to netapo jos savininku ir nestovi už visos jos veiklos. Juoba kad aljansas turi ir kitų stambių aukotojų.

15min verdiktas: melas. Netiesa, kad lipdukais su varlės piešiniu pažymėtuose maisto produktuose esama skiepų ar kad jie pagaminti panaudojus iRNR technologiją. Jis rodo, kad gaminys atitinka tarptautinius standartus ir tvarios gamybos kriterijus. Jį naudojantis „Rainforest Alliance“ yra tarptautinė nevyriausybinė organizacija ir nepriklauso Gatesų fondui.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius