-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 05 09

Ar tikrai reikalaujama pradėti eutanazuoti psichinėmis ligomis sergančius žmones?

Viename lietuviškame tinklalapyje paskelbtame straipsnyje JAV dienraščio „The New York Times“ portalas neteisingai apkaltintas dėl eutanazijos propagavimo. Žiniasklaidos bendrovė tariamai skatina eutanazuoti psichinėmis ligomis sergančius žmones, nes tai esanti visų moralinė pareiga. Nieko panašaus nebuvo – tinklalapiui užkliuvusi publikacija tėra komentaras, o jame išsakyta nuomonė išdėstyta gana atsargiai ir konstruktyviai.
Protestas prieš eutanaizijos įteisinimą Belgijoje
Protestas prieš eutanaizijos įteisinimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Interneto puslapyje paranormal.lt neseniai paskelbtas straipsnis su antrašte „NYT reikalauja, kad vyriausybė pradėtų eutanazuoti psichiškai nesveikus piliečius: „Tai – mūsų moralinė pareiga“.

Straipsnis pradedamas citata iš šio leidinio, esą „Vyriausybės „moralinė pareiga „eutanazuoti visuomenei „nenaudingus piliečius“, pavyzdžiui, sergančius psichikos ligomis.

Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/„The New York Times“ straipsnis buvo interpretuotas klaidingai
Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/„The New York Times“ straipsnis buvo interpretuotas klaidingai

Publikacijoje aptariamas filosofo Clancy’io Martino straipsnis, gera savaite anksčiau išspausdintas „The New York Times“ interneto svetainėje.

Tinklalapyje paranormal.lt jo antraštė išversta į „Medicininė pagalba mirštant neturėtų apimti psichikos ligų“. Ši frazė prieštarauja pagrindinei straipsnio idėjai. Iš to galima spėti, kad tekstas buvo išverstas pasitelkus automatinio vertimo programą.

Angliškai pavadinimas skamba taip: „Medical Assistance in Dying Should Not Exclude Mental Illness“. Tai reiškia: „Medicininė pagalba mirštant neturėtų atmesti psichikos ligų.“

Toliau cituojamas „The New York Times“ straipsnis, pateikiami neigiami komentarai, pasirodę socialiniame tinkle „Twitter“. Taip pat cituojamas kitas straipsnis, kuriame kritikuojama C.Martino išsakyta nuomonė.

Atskleidė skaudžią praeitį

JAV dienraščio svetainėje, pačiame straipsnio viršuje, yra aiškiai pažymėta, kad tai nėra jo žurnalistų straipsnis, tik portale paskelbtas „svečio rašinys“. Be to, jis publikuotas nuomonių skiltyje. Dėl to teiginys, kad pats leidinys „reikalauja, jog vyriausybė pradėtų eutanazuoti psichiškai nesveikus piliečius“, yra neteisingas.

C.Martinas yra Misūrio universiteto (Kanzas Sitis, JAV) ir Ašokos universiteto (Naujasis Delis, Indija) filosofijos profesorius, knygos „Kaip nenužudyti savęs“ (angl. „How Not to Kill Yourself“) autorius.

Šiame nuomonės straipsnyje C.Martinas rašo apie savo patirtis su savižudybe. Jis atvirauja, kad yra bandęs atimti sau gyvybę dar būdamas vaikas, vėliau būdamas paauglys ir suaugęs. Filosofas tiki, kad beveik kiekvienos savižudybės galima išvengti, tačiau taip pat pasisako už tai, kad ši galimybė žmogui būtų teisiškai prieinama.

C.Martinas yra kilęs iš Kanados, kur nuo 2016-ųjų reikalavimus atitinkantys suaugusieji turi teisę prašyti medicininės pagalbos mirštant (MAID).

Tačiau per pastaruosius metus kilo ne viena diskusija, susijusi su šiuo įstatymu, mat jis buvo surašytas taip, kad galiotų ir žmonėms, sergantiems sunkiomis, nepagydomomis psichinėmis ligomis. Ši teisės akto pataisa turėjo įsigalioti dar šiais metais, tačiau buvo atidėta iki 2024-ųjų.

C.Martinas savo komentare teigia, kad politikai, psichiatrai ir medicinos etikos specialistai turi ypač atsargiai vertinti prašymus dėl eutanazijos, susijusios su psichinėmis priežastimis, nes tokios ligos yra gerokai sunkiau suprantamos, palyginus su fizinėmis.

Autoriaus teigimu, įteisindami tokias procedūras turėtume būti itin atsargūs ir daug dėmesio skirti ekspertų siūlymams, tačiau tokia galimybė vis tiek turi išlikti. Pasak jo, tam reikalingas išmintingas reguliavimas, ekspertų patarimai ir geriausia medicininė informacija.

„The New York Times“ paskelbtame straipsnyje nereikalaujama pradėti eutanazuoti psichiškai nesveikus piliečius. Jame paprasčiausiai aptariami tokių programų pliusai ir minusai. Pats autorius teigia, kad pritaria pataisoms, tačiau ne kartą užsimena, kad, norint jas įgyvendinti teisingai, kyla daug sunkumų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius