Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 04 /13:17

Viktoras Pranckietis nesitrauks, koalicinį susitarimą įvertino kaip šantažą

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sako neketinantis trauktis iš pareigų. „Esu išrinktas Lietuvos Respublikos Seime ir paklūstu Lietuvos Respublikos įstatymams, o ne Ramūno Karbauskio įsakymams“, – ketvirtadienį spaudos konferencijos metu Seime nurodė jis.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

taip V.Pranckietis atsiliepė į naujienas po „socialdarbiečių“ prezidiumo posėdžio, kuriame dalyvavo ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Trečiadienį po posėdžio R.Karbauskis ir „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas pareiškė, kad koalicinė sutartis negalios, jei Seimo pirmininku liks V.Pranckietis.

Dabar R.Karbauskis V.Pranckiečio elgesį vadina nesuprantamu. Bet Seimo pirmininko pusėn stoja Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

V.Pranckietis svarsto, ko verta nauja-sena koalicija

Apie V.Pranckiečio pasitraukimą iš pareigų kalbos, anot jo paties, nebuvo jau daugiau nei mėnesį.

„Nebuvo tokios kalbos jau nuo gegužės 29 ar 30 dienos, kai prasidėjo tokios visokios diskusijos“, – spaudos konferencijos sakė Seimo pirmininkas.

Klausiamas kaip vertina koalicinį susitarimą, esą jam nepasitraukus arba jo nepatraukus iš pareigų koalicijos nebebus, V.Prankcietis atsakė, kad tai - šantažas: „Vertinu paprastai – kaip šantažą. Tai yra šantažas, kur visiškai nevaidinantis vaidmens, nedalyvaujantis derybose žmogus bandomas padaryti atsakingu už kažkokias naujas-senas derybas.

Prisiminkime, kokia buvo koalicija prieš tai – ji buvo tokia pati. Ir dabar išardyta kuriama nauja vėl tokia pati. Tai yra faktas.“

Prisiminkime, kokia buvo koalicija prieš tai – ji buvo tokia pati.

Pasak Seimo pirmininko, „politinio sprendimo viršininkiško būti negali“. Esą gali būti tarimasis, bet ne įsakymas.

„Tegul sugrįžta prie to paties, kas buvo prieš dvi, turbūt, savaites. Buvo meluojama, kad reikalauja „socdarbiečiai“ šito posto. Po to „socdarbiečiai“ paneigė, kad jie to nereikalauja. Dabar vėl sugrįžtama ir liepta jiems sakyti, kad jums reikia šito posto“, – aiškino V.Pranckietis.

Koalicinė sutartis, anot jo, tapo vieninteliu dalyku, kaip pakeisti Seimo pirmininką: „Jeigu tik tai toks uždavinys kyla koalicijai, tai tada ko verta ta koalicija ir kaip ji galės tęsti [darbą]. Tai yra senoviškas, nomenklatūrinis veikimas, kada vienas partijos vadas sako kitam, kad tu turi trauktis dėl to, kad aš dabar įdėsiu kitą, nes kitą labiau myli.“

Jeigu tik tai toks uždavinys kyla koalicijai, tai tada ko verta ta koalicija.

„Aš manau, kad žmogus, prarandantis valdžią arba įtaką, iš baimės daro desperatiškus veiksmus“, – bendrapartiečio R.Karbauskio elgesį įvertino V.Pranckietis ir tikino nedalyvaujantis „postų biržoje“.

Politikas sakė neabejojantis, kad nepasitikėjimo juo procedūrą Seime atlaikys. „Neabejoju. Manau, kad Lietuvos žmonių pasisakymai šiuo klausimu ir Seimo narių blaivus protas nugalės“, – reiškė viltį jis.

Jei pareigose liktų, Seimas esą dirbtų taip pat kaip iki šiol.

„Aš esu atsakingas šiandien už Seimo reputaciją. Aš apie ją daug kartų esu kalbėjęs, ir man ne tas pats, kokiu būdu aš jai dabar atstovauju, – dėstė V.Pranckietis. – Manau, kad Seimo reputacija kuriama ne tik neigiamais dalykais bet kuriama ir teigiamais. Šiuo atveju, aš bandau atstovėti antrąją dalį.“

Seimo pirmininkas tvirtino neketinantis palikti Valstiečių-žaliųjų partijos: „Neketinu iš „valstiečių“ partijos trauktis. Manau, kad „valstiečių“ partija supras vieną kartą, kad vadovavimas partijai jau yra nuėjęs į praeitį, ir toks vadovavimas toliau yra netinkamas ir netenkinantis partijos lūkesčių. Ir su tokiu vadovavimu į rinkimus partija nukeliautų turbūt į niekur.“

Klausiamas, ar jam dėl partijos sprendimo nevykdymo negresia šalinimas iš partijos, V.Pranckietis teigė, kad dėl to turi spręsti partiečiai. Seimo pirmininkas tikino turintis „šimtaprocentinį“ Kauno rajono skyriaus palaikymą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Toks klausimas ten net nekyla. Ten kyla priešingas klausimas“, – dėstė politikas.

„Valstiečių“ frakcija, anot jo, dėl palaikymo reiškia skirtingą nuomonę – vieni esą norėtų, kad V.Pranckietis tęstų darbą, kiti, kad postas tektų „socialdarbiečiams“.

Plačiau – V.Pranckiečio komentaras iš Seimo:

VIDEO: V.Pranckietis koalicinį susitarimą įvertino kaip šantažą – iš pareigų nesitrauks

R.Karbauskis: tai – V.Pranckiečio viešųjų ryšių akcija

Vertindamas V.Pranckiečio pareiškimus, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis R.Karbauskis ketvirtadienį pareiškė, kad jis susitapatino su postu. R.Karbauskis apkaltino Seimo pirmininką vykdant „viešųjų ryšių akciją“.

„Visą laiką tai būdavo vidinis frakcijos klausimas ir toliau bet dabar mūsų partijos narys susitapatino su ta pozicija ir dabar atrodo, kad Seimo pirmininkas nėra Seimo pirmininkas, o yra tiesiog V.Pranckietis“, – BNS sakė „valstiečių“ lyderis.

„Bet esmė yra ta, kad nežinau istorijoje tokių atvejų, kada žmogus išrinktas ir pasikeitus koalicinei sutarčiai nesutiktų daryti tai, ką sako partija“, – pridūrė jis.

Pasak politiko, dėl V.Pranckiečio atleidimo turėtų būti balsuojama antradienį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Valstiečių“ pirmininkas pareiškė nesuprantantis, kodėl parlamento vadovas mini jo pavardę, sakydamas, kad „Lietuvos Respublikos įstatymams, o ne R.Karbauskio įsakymams“.

„Aš niekur niekada nesu blogai pasisakęs apie Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. (...) Tiesiog jis sugalvojo viešųjų ryšių akciją įrodinėjimui, kad tai yra kažkoks mano kerštas“, – sakė "valstiečių" vedlys.

Su Socialdemokratų darbo partijos lyderiu Gediminu Kirkilu BNS ketvirtadienį susisiekti nepavyko.

V.Bakas stojo V.Pranckiečio pusėn

Netiesiogiai V.Pranckiečio pusėn stojo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas. Nors jis nėra LVŽS narys, feisbuke jis priminė partijai jos programą.

„Grąžinsime pasitikėjimą Seimu ir partijomis, prisiimdami atsakomybę už rinkiminių pažadų vykdymą“, – tai iš Darnios Lietuvos programos, kurią rengė daug Lietuvos ateitimi ir jos žmonių galia tikinčių žmonių", – rašo V.Bakas ir klausia: Ar gali dabartiniai derybininkų lyderiai, mėnesį reikalaujantys postų, grąžinti pasitikėjimą Seimu ir partijomis? Ar gali visuomenės pasitikėjimą praradę lyderiai, sukurti gerovės valstybę?

Pasak jo, Seimo pirmininko postas yra labai svarbus, nes artimiausiu metu Seimas skirs Aukščiausiojo ir Konstitucinio teismo teisėjus ir šių teismų pirmininkus. Seime bus svarstomas didelis antikorupcinių įstatymų paketas, po kurio iždas gali augti šimtais milijonų eurų kasmet. Bus skiriami aukščiausi pareigūnai – VSD, policijos, kariuomenės vadovai. Seimo vadovas yra vienas iš Valstybės gynimo tarybos narių, atstovauja joje Seimui ir sprendžia svarbiausius visuomenės saugumo klausimus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Taigi Seimo pirmininko poste turi būti žmogus, kuris gebėtų atsispirti siauriems interesams ir atstovauti viešąjį interesą.

„Taigi, turime proga padaryti dar didesnį teigiamą pokyti atnaujinant išskaidrinant teismų sistemą, apribojant valstybę melžusių interesų grupių įtaką. Taigi Seimo pirmininko poste turi būti žmogus, kuris gebėtų atsispirti siauriems interesams ir atstovauti viešąjį interesą. Bet galime sugrįžti ir atgal į praeitį (prie šėryklų, prekybos žmonių interesais)“, – teigia V.Bakas.

Jis siūlo Seime sutarti dėl pagrindinių darbų, kuriuos paremtų didžioji Seimo narių dalis, atsiriboti nuo „tų, kurie rūpinasi tik savo asmeniniais interesais ir stengtis tokius politikus apriboti“.

„Turime tartis su opozicija dėl sprendimų, kurie didintų žmonių saugumą – ekonominį, socialinį ir užtikrintų stabilumą“, – įrašą baigė V.Bakas.

Sujudimas po „socialdarbiečių“ posėdžio

Trečiadienį į posėdį rinkęsi „socialdarbiečiai“ ir „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sutarė, kad penktadienį keturios partijos pasirašys koalicinę sutartį. Pagal ją, Seimo pirmininko postas teks „socialdarbiečiams“.

Antradienį į Seimą atkeliaus projektas, kuriuo dabartinį Seimo vadovą V.Pranckietį bus siūloma atstatydinti. Jei to padaryti nepavyks, koalicinės sutarties galiojimas nutrūks.

Galimi koalicijos partneriai reiškia viltį, kad iki to laiko V.Pranckietis pats pasitrauks iš pareigų.

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, už tai turi nubalsuoti ne mažiau kaip 71 parlamentaras. Anksčiau V.Pranckietis sakė puikiai žinantis, kad balsų jo patraukimui neužteks.

„Puikiai žinau, kad tų balsų neužteks, tad iniciatoriams būtų labai sudėtinga apsispręsti tai daryti, nes būtų įsirodymas, kad šitas veiksmas yra neteiktinas“, – aiškino jis.

Penktadienį buriamą naują koaliciją sudarys „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“. Partijos pasirašys susitarimą dėl pokyčių Vyriausybės programos įgyvendinimo plane bei atsakomybių pasidalijimo ministrų kabinete ir Seime.

Iki šiol aišku, kad bendras „tvarkiečių“ ir „valstečių“ atstovas dirbs kultūros ministru, tikėtina, kad pareigas bus siūloma eiti dabartiniam ministrui Mindaugui Kvietkauskui.

Planuojama, kad darbą išsaugos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija liks „valstiečių“ įtakos lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius