-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 22 /11:34

„AstraZeneca“ paskiepyta premjerė I.Šimonytė sako, kad karantinas bus pratęstas balandžiui, bet dar neaišku, koks jis bus

Pirmadienį Antakalnio poliklinikoje „AstraZeneca“ vakcina buvo paskiepyta premjerė Ingrida Šimonytė.

„Ne pirmas skiepas gyvenime“, – prieš dūrį paklausta, ar jaudinasi, sakė premjerė.

Po kurio laiko ji teigė nejaučianti nei skausmo dūrio vietoje, nei kitokių pašalinių poveikių.

„Tikiuosi, kad nebus ir kitų poveikių, kurie teoriškai gali būti, žinau apie juos“, – sakė ji. Premjerė pabrėžė žinanti, ko galima tikėtis po skiepo, nes skiepijasi ir nuo kitų ligų. Ji pabrėžė niekada nesusidūrusi su vakcinų pašaliniu poveikiu.

„Tikiuosi, kad ir dabar nesusidursiu“, – sakė ji.

Koks karantinas galios balandį, dar pasakyti negali

Spaudos konferencijoje po skiepo I.Šimonytė teigė dar negalinti pasakyti, kaip toliau bus keičiamas karantino režimas – apie tai daugiau informacijos žadama trečiadienį.

„Kitą savaitę Vyriausybė turės svarstyti, kuriuo režimu pratęsti karantiną balandžio mėnesiui, ir ta diskusija, matyt, nebus tokia paprasta, todėl, kad kaip jūs matote, situacija tikrai nėra pagerėjusi“, – kalbėjo ji.

I.Šimonytė pabrėžė, kad praėjusios savaitės vertinimai patvirtina, jog kai kuriose Lietuvos vietose kur kas daugiau vadinamosios britiškos viruso atmainos.

„Tikrai atsargiai vertindami visas tas sąlygas, kurios bus siūlomos, sprendimus ir priimsime, bet šiandien jokių pažadų dalinti kol kas nei noriu, nei galiu“, – pabrėžė ji.

„Žmonės yra išvarginti, nori grįžti prie įprasto gyvenimo“

Ministrė pirmininkė pirmadienį kalbėjo, kad jai gaila, jog „AstraZeneca“ vakcinai kažkodėl pritrūko pasitikėjimo.

„Tą objektyviai matome iš vakcinavimo duomenų“, – pridūrė ji.

Premjerė neatmetė, kad žmonės, kurie neabejoja „AstraZeneca“ vakcina, turės galimybę pasiskiepyti anksčiau, nei ateis jų eilė.

I.Šimonytės teigimu, praėjusią savaitę buvo pastebėta, kad pasitikėjimas „AstraZeneca“ vakcina mažėja.

„Neabejojau, kad EVA (Europos vaistų agentūros – aut.) sprendimas išsklaidys abejones, jis toks ir buvo. Kažkam tų abejonių liks, bet aš tų abejonių neturiu. Visą laiką sakiau, kad pasitikiu, esu pasirengusi sulaukti savo eilės, tikrai tos eilės besisaugodama būčiau sulaukusi. Bet po praėjusios savaitės įtampos priėmėme tokį sprendimą, kad būtų vertinga abejonėms, kad vadovams bus palikta kažkokia skanesnė vakcina, išsklaidyti tiesiog imti ir ja pasiskiepyti“, – kalbėjo premjerė.

Premjerė leido suprasti, kad vakcinų tiekimo grafikai kol kas nedžiugina, „AstraZeneca“ vakcinos pirmąjį metų pusmetį gausime gerokai mažiau.

„Tai nėra vieno ar dviejų procentų masto sumažinimai, mes kalbame apie ketvirtį ar penktadalį“, – kalbėjo ji.

Antrąjį ketvirtį, pasak premjerės, Lietuva turėtų gauti didesnius kiekius „Pfizer“ vakcinos.

„Tačiau patikimus tiekimo duomenis kol kas turime tik balandžio mėnesiui. Tai vėlgi – ar tas likęs kiekis nuosekliai ateis gegužę, birželį, ar jis ateis birželio pabaigoje, tai tikrai apsunkintų paskiepijimą iki vasaros vidurio dėl logistinių sumetimų. Tų apribojimų vis dar yra“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.

„Johnson & Johnson“ vakcina, pasak I.Šimonytės, pradžioje nebus tiekiama dideliais kiekiais.

„Aš tikrai labai norėčiau, interesas bendras čia, ne tik prezidento, Vyriausybės, bet ir visos Europos Sąjungos, – kalbėjo premjerė, paklausta, ar ji sutinka su prezidentu Gitanu Nausėda, kad dar yra galimybių paskiepyti 70 proc. gyventojų iki liepos 6 dienos. – Žmonės yra išvarginti, nori greičiau grįžti prie įprasto gyvenimo, kito būdo nėra. Dėsime visas pastangas, kad tai, ką turime, kuo greičiau išskiepytume Lietuvos žmonėms. O kiek tų kiekių bus, deja, nepriklausys smarkiai nuo Lietuvos, labiau nuo gamintojų, ES tam tikrų koordinuotų veiksmų, pavartosiu negražų žodį – spaudžiant gamintojus.“

Anksčiau pirmadienį pirmąjį „AstraZeneca“ skiepą gavo ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Pirmadienį taip pat bus paskiepyta ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen bei sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Sprendimą paskiepyti aukščiausius šalies vadovus, ministrus, Seimo narius sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys priėmė praėjusį ketvirtadienį, kai atnaujino skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Antradienį popiet dalyvaudamas Vyriausybės pusvalandyje Seime A.Dulkys abejones dėl „AstraZeneca“ vakcinos vadino emocijomis ir net pabrėžė, kad kai tik galės, ir pats skiepysis būtent šia vakcina.

Todėl daugelį nustebino tai, kad praėjus vos kelioms valandoms ministras sušaukė spaudos konferenciją ir pranešė, kad Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) rekomendavimu stabdo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Tai jis padarė likus dviem paroms iki laukto Europos vaistų agentūros (EVA) sprendimo dėl šios vakcinos.

Ketvirtadienio vakarą agentūra patikino, kad vakcina saugi, tad ministras pranešė, kad nuo penktadienio ryto vakcinacija ja yra atnaujinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius