-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 27

Atliekas Vilniaus apskrityje tvarkančioje įmonėje – politinių intrigų tvaikas

„Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras“ (VAATC) yra viena iš tų įmonių, kuriose nuolat verda politinės intrigos. Direktoriai čia keičiasi labai dažnai. Po pastarojo pakeitimo vasario 3 dieną sujudo įmonės profesinė sąjunga, kuri tvirtina, kad naujasis direktorius Lukas Andronavičius imasi VAATC nenaudingų sprendimų, o profsąjunga jaučia priešišką jo nusiteikimą.
Kazokiškių sąvartyne atliekos kaupiasi itin greitai – baigiama užpildyti pirmoji sekcija ir jau planuojama antroji.
Kazokiškių sąvartynas, kurį administruoja „VAATC“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo 2003-ųjų veikianti įmonė VAATC negali pasigirti geriausiai Lietuvoje tvarkanti atliekas, kitų apskričių analogiški centrai dirba ir geriau, ir sklandžiau. Tačiau intrigų šioje įmonėje – su kaupu, vien direktorių kaita – įspūdinga. Nuo 2003 metų kovo įmonės vadovas pakeistas jau aštuntą kartą.

Įspūdinga vadovų kaita

Pirmasis, dirbęs ketverius metus (2003 04 29-2007 05 07), buvo Jurijus Valiūnas, jį pakeitė Gintaras Čiukauskas (2007 07 07-2010 04 15).

Tuomet laikinai direktoriaus pareigas ėjo Osvaldas Markevičius (2010 04 16-2011 02 07), tada dirbo Juozas Šiaudinis (2011 02 07-2012 03 22), vietoje jo atėjo Nerijus Žilius (2012 03 22-2013 10 29), kurį pakeitė dar kartą laikinuoju vadovu tapęs O.Markevičius.

2014 m. vasario 3 dieną direktoriumi paskirtas Bronius Pavilanskas, bet neįtiko ir jis – nuo pernai rugsėjo šį vadovą atleisti siekė VAATC valdybai priklausantys Vilniaus savivaldybės deleguoti nariai, jų yra 6 iš 13. Po ilgų bandymų jiems pavyko ir lygiai po metų, tą pačią vasario 3 dieną, VAATC jau turėjo naują direktorių.

Juo tapo L.Andronavičius. Tačiau vos spėjęs įsitaisyti šioje kėdėje naujasis vadovas ėmėsi įmonei nenaudingų sprendimų. Bent jau taip tvirtina VAATC profesinės sąjungos nariai.

Profsąjungos pirmininkas Eugenijus Daraškevičius pirmadienį išplatino kreipimąsi į VAATC akcininkus, kuriame išvardijo naujojo direktoriaus sprendimus, keliančius darbuotojų nepasitenkinimą.

Pirmininkas neslepia įtarimų, kad direktorius „galimai priešiškai nusiteikęs profesinės sąjungos atžvilgiu“. Tą liudija sutapimai, kurių E.Daraškevičius jau pastebėjo ne vieną.

Įžvelgia priešiškumą

Vieną žmogų nori sugrąžinti į vietą ir sugrąžins, tai kitą darbuotoją tikėtinai dėl to atleido. Negalime tiksliai pasakyti, kad dėl to, bet taip susidėlioja kortos ir susidaro įspūdis. Aš manau, kad tai nėra normalu, – kalbėjo E.Daraškevičius.

„Kaip ir visose profsąjungose, mes turime prašymų, kuriuose darbuotojai gali nurodyti, kad išskaičiuotą iš darbo užmokesčio nario mokestį pervestų tiesiai į profsąjungos sąskaitą.

Bet po direktoriaus apsilankymo, ar tai sutapimas, ar ne,  nė vienas profsąjungos narys, dirbantis Kazokiškių sąvartyne, nerašo tų prašymų.

Nors direktorius man būnant šalia ragino tai padaryti, bet gal buvo spaudimas anksčiau, ar taip sutapo. Tik taip nebūna, kad iš 20 ten dirbančių žmonių nė vienas nerašo to prašymo“, – pasakojo profsąjungų pirmininkas.

Profesinės sąjungos pirmininko manymu, abejonių kelia direktoriaus L.Andronavičiaus kaip darbdavio pasikeitusi pozicija dviejose bylose.

Pirmoji – Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėta civilinė byla pagal Rido Žemkausko ieškinį dėl neteisėto atleidimo iš darbo ir neturtinės žalos atlyginimo. Darbo R.Žemkauskas neteko dėl to, kad dirbdamas VAATC vertėsi ir advokato veikla. Tačiau dabar VAATC nusprendė ginčą išspręsti taikos sutartimi, kurią jau patvirtino teismas.

E.Daraškevičius įsitikinęs, kad tai neteisėta, juolab stebint procesus, jog iš pareigų atleistas vietoj R.Žemkausko dirbęs asmuo, tad profesinės sąjungos vadovui peršasi išvada, kad taip ruošiama dirva R.Žemkauskui grįžti.

Taikos sutartys norint grąžinti į darbą?

„Vieną žmogų nori sugrąžinti į vietą ir sugrąžins, tai kitą darbuotoją tikėtinai dėl to atleido. Negalime tiksliai pasakyti, kad dėl to, bet taip susidėlioja kortos ir susidaro įspūdis. Aš manau, kad tai nėra normalu“, – kalbėjo E.Daraškevičius.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kazokiškių sąvartynas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kazokiškių sąvartynas

Kita byla, kuri irgi baigiama taikos sutartimi, yra pagal Osvaldo Markevičiaus apeliacinį skundą dėl neteisėto atleidimo iš darbo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pernai gruodžio 17 d. nusprendė, kad O.Markevičiaus ieškinio netenkinti, nes „drausminė nuobauda darbuotojui skiriama už jo padarytą šiurkštų darbo drausmės pažeidimą – darbo funkcijų vykdymo metu suklastojus tikrus dokumentus ir juos panaudojus bei atlikus apysunkį nusikaltimą valstybės tarnybai ir vešiesiems interesams bei nesunkų nusikaltimą valdymo tvarkai, susijusį su dokumentų ar matavimo priemonių klastojimu, t.y. nusikalstamas veikas“.

Todėl profesinių sąjungų pirmininkas ragina akcininkes – Vilniaus apskrities savivaldybes – ginti savo interesus ir įsitikinti, ar naujasis „VAATC“ direktorius tinkamai vykdo savo pareigas.

Direktorius komentuoti nenori

Kai pamatysiu tą raštą akcininkams, mane vis tiek jie turbūt kviesis į kažkokį akcininkų posėdį, tada ir pateiksiu visus atsakymus, – sakė L.Andronavičius.

Pasikalbėti su pačiu direktoriumi L.Andronavičiumi apie sudarytas taikos sutartis nepavyko.

Kelias dienas vis neradęs laiko nei pasikalbėti, nei atsakyti į el. laišką, galų gale jis pareiškė profesinių sąjungų kreipimosi į akcininkus nematęs, todėl jo komentuoti negali

Paprašytas paaiškinti, kodėl jo vadovaujama VAATC staiga pakeitė poziciją ir sudarinėja taikos sutartis su atleistais darbuotojais, L.Andronavičius to daryti taip pat nepanoro.

„Tikrai nekomentuosiu, kai susipažinsiu, tada galėsim kalbėtis, – tą patį kartojo L.Andronavičius. – Kai pamatysiu tą raštą akcininkams, mane vis tiek jie turbūt kviesis į kažkokį akcininkų posėdį, tada ir pateiksiu visus atsakymus.“

Ukmergės savivaldybė nori būti įtraukta trečiuoju asmeniu civilinėje byloje pagal O.Markevičiaus apeliacinį skundą dėl neteisėto atleidimo iš darbo. 

Bet jis nepaneigė, kad R.Žemkauskas ir O.Markevičius gali vėl pradėti dirbti VAATC: „Žiūrėsim, kaip čia dar bus, čia dar daug laiko, teismo sprendimai, posėdžiai.“

Ukmergės savivaldybė jau sureagavo į profesinių sąjungų kreipimąsi ir nori būti įtraukta trečiuoju asmeniu civilinėje byloje pagal O.Markevičiaus apeliacinį skundą dėl neteisėto atleidimo iš darbo. Mero pasirašytame rašte Vilniaus apygardos teismui primenama, kad „VAATC“ pasikeitusi pozicija yra „iš esmės netikėta ir nesuprantama“.

O pasikeitė ji išrinkus naują direktorių – L.Andronavičius, kurio išrinkimo teisėtumo klausimas tebenagrinėjamas Trakų rajono apylinkės teisme.

Nauja šluota

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Pinskus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Pinskus

VAATC stebėtojų tarybos pirmininkas, Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus teigė apie tokius profesinių sąjungų žingsnius dar negirdėjęs.

Tačiau jis jau ne kartą pabrėžė, kad nepritarė tokiai dažnai bendrovės vadovų kaitai – prieštaravo ir N.Žiliaus, ir B.Pavilansko atleidimui, nes jie abu gerai dirbo.

„Atėjęs naujas direktorius kaip nauja šluota – pagal save šluoja. Tai nėra gerai, nes profsąjungos gal ir teisios, kad gina darbuotojus. Mes negalime kištis į tuos reikalus“, – apie naujojo direktoriaus sprendimus kalbėjo Stebėtojų tarybos pirmininkas.

J.Pinskus teigė jaučiąs, kad direktoriai bendrovėje kinta dėl kažkokių politinių motyvų. Tačiau kas tas painiavą kelia, pasakyti nenorėjo. Tik pasidžiaugė, kad sėkmingai vykdomas pagrindinis projektas – statoma mechaninio biologinio apdorojimo gamykla, panaudojami ES pinigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius