Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 04

Atliekų vežėjus kieme stebėjusiai moteriai kilo įtarimų – purtė neatrištą konteinerio maišą, nors jis atrodė tuščias

Kol vieni skundžiasi nevežamomis šiukšlėmis Vilniuje, kiti stebi, kaip vežėjai esą purto tuščius ir net neatrištus maišus į savo automobilius. Tokį vaizdą trečiadienio rytą teigė nufilmavusi vilnietė Gražina, kiek vėliau patikrinusi duomenis ir nustebusi, kad, kaip atrodė, tuščias konteineris svėrė net 180 kg. Vežėjai ir juos prižiūrinti savivaldybės įmonė sako, kad jokios apgaulės čia nėra.

Tiesiog papurtė

Gražina 15min pasakojo, kad atliekų vežėjų darbą viename iš Sporto gatvės kiemų ji nufilmavo atsitiktinai. Kadangi šiukšliavežis užtvėrė išvažiavimą, iš paskos važiavusiai moteriai beliko stebėti „Ekonovus“ darbą.

„Trečiadienį ryte, apie 9.30 val., Sporto gatvėje teko būti liudytoja štai tokio vaizdelio, kuris mane tiesiog šokiravo. Tos įmonės, kuri surenka šiukšles, darbininkai ištraukė šiukšlių maišą, pakėlę paprasčiausiai papurtė (matyt, jis buvo tuščias) ir nuleido atgal.

Pagalvojau, kas čia dedasi – kai visas miestas šiukšlėse skendi, šiukšlių surinkimas tik imituojamas? Kadangi toliau teko važiuoti iš paskos (nes eismas dėl šiukšliavežio „darbo“ buvo užblokuotas), nusprendžiau nufilmuoti, kokia nesąmonė vyksta Vilniuje“, – sakė Gražina.

VIDEO: Vilnietės nufilmuoti vaizdai stebina: vežėjai purto tuščius ir neatrištus maišus

Teisinosi dėl šiukšlių krūvų

Šią savaitę Vilniuje netrūksta skundų dėl laiku neišvežtų atliekų, kai kuriose miesto vietose jų susidarė didžiulės krūvos.

Sostinės vicemeras Valdas Benkunskas buvo priverstas teisintis, nes, pirmadienio duomenimis, dėl sniego sankaupų miegamųjų rajonų kiemuose sostinėje praeitą savaitgalį buvo neišvežta daugiau nei penktadalis šiukšlių.

„Pagrindinė problema – sniego sankaupos, esančios miegamųjų rajonų kiemuose, kai neina privažiuoti dėl susiaurėjusių kelių arba sunkiasvorės mašinos negali įvažiuoti į kiemus, nes yra slidu“, – BNS pirmadienį sakė vicemeras.

Šiukšlių krūvos Žirmūnų g. 127
Šiukšlių krūvos Žirmūnų g. 127

Jo teigimu, taip pat atliekų tvarkytojams išvežant šiukšles iššūkių kyla ir dėl šalia konteinerių pastatytų automobilių.

Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus (VASA) duomenys rodė, kad per savaitgalį „Ekonovus“ neaptarnavo 25 proc., o „Ecoservice“ – 20 proc. konteinerių.

Mokėti už orą?

Ir įpusėjus šiai savaitei vietomis su šiukšlėmis nebuvo iki galo susitvarkyta.

Todėl Gražina tikina pasipiktinusi dar labiau: „Mano nuomone, čia absurdo viršūnė, atrodo kaip akivaizdus sukčiavimas ir darbo imitavimas kilnojant tuščius maišus, kai kiti namai skęsta šiukšlėse.

VASA savitarnoje patikrinusi konteinerio aptarnavimo informaciją buvau visiškai šokiruota. Ten nurodoma, kad konteinerio svoris buvo 180 kilogramų. Kaip matote vaizdo įraše, šiukšlių maišas net nebuvo atrištas – vadinasi, mes, gyventojai, turime mokėti už orą?“

Kaip matote vaizdo įraše, šiukšlių maišas net nebuvo atrištas – vadinasi, mes, gyventojai, turime mokėti už orą?

Ji neslėpė paskambinusi į jų teritoriją aptarnaujančią bendrovę „Ekonovus“, tačiau ten jai atsakyta, kad tokio konteinerio šiandien įmonė iš viso neaptarnavo, esą galbūt todėl, kad jis nebuvo išstumtas į aptarnavimo vietą.

Patikslinus, kad tai stacionarus pusiau požeminis konteineris, tiesiog nurodyta skundą rašyti VASA.

Vežėjai: maišas tuščias nebuvo

Atliekų tvarkymo įmonės „Ekonovus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Papinigis 15min pateiktame komentare teigė, kad įsižiūrėjus tikrai matosi skirtumas tarp pakeliamo ir jau ištuštinto maišo.

„Užfiksuotame vaizdo įraše aiškiai matomas skirtumas tarp to, kaip atrodo pakeliamas ir jau nuleidžiamas ištuštintas atliekų maišas. Pirmuoju atveju maišo apačia yra išplatėjusi dėl jame esančių buitinių atliekų, o jį ištuštinus, maišo apačia tampa siauresnė.

Gyventoją galėjo suklaidinti tai, kad šiuo atveju maišas tikrai nebuvo pilnai užpildytas. Noriu atkreipti dėmesį, kad bendra maišo talpa siekia 5 kub. metrus, o 180 kg buitinių atliekų sudaro tik apie penktadalį viso šio tūrio. Įprastai pilnai užpildytas toks maišas gali sverti apie 800–900 kg ar dar daugiau“, – teigė R.Papinigis.

Užfiksuotame vaizdo įraše aiškiai matomas skirtumas tarp to, kaip atrodo pakeliamas ir jau nuleidžiamas ištuštintas atliekų maišas.

Jis teigė galįs užtikrinti, kad įmonės veikla, kaip ir atliekų svėrimo procesai, yra labai aiškiai ir griežtai reglamentuoti:

„Sverdami atliekas pasitelkiame techniką, kuriai keliami specialūs reikalavimai. Kiekvienos mums priklausančios šiukšliavežės gale yra įtaisytas konteinerio pakėlimo mechanizmas su integruotomis svarstyklėmis.

Pilnas atliekų konteineris yra pasveriamas jį keliant į viršų ir analogiška procedūra pakartojama tuščią konteinerį nuleidžiant. Gautas skirtumas yra traktuojamas kaip atliekų svoris ir įrašomas į specialų žurnalą, kuriuo remiantis išrašomos sąskaitos gyventojams. Minėti atliekų konteinerio svėrimo mechanizmai yra metrologiškai patikrinti.“

R.Papinigis teigė, kad metrologinę svarstyklių patikrą įmonė atlieka pagal nustatytus reikalavimus, yra tai patvirtinantys kiekvienos šiukšliavežės dokumentai.

Todėl esą klaidų tikimybė sveriant atliekas yra maža.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šiukšlių konteineriai Vilniuje
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šiukšlių konteineriai Vilniuje

VASA pažeidimų irgi nerado

VASA atstovai teigia irgi susisiekę su atliekų vežimo įmone, kuri teikia paslaugas šioje gatvėje:

„Jos atstovai teigia, kad darbas atliktas tinkamai. Vaizdo medžiagą kelis kartus atidžiai peržiūrėjo ir mūsų įmonės Atliekų tvarkymo kontrolės skyriaus specialistai, jų išvada – paslauga atlikta tinkamai.

Iš tiesų pirmą kartą žiūrint į nufilmuotą atliekų konteinerio ištuštinimą gali kilti klausimų ir abejonių. Tačiau žinant šio darbo specifiką ir gerai įsižiūrėjus yra matomos detalės, kurios leidžia daryti išvadą, kad šiuo atveju darbas atliktas tinkamai.

Kad atliekos buvo maiše ir jos buvo iškratytos į šiukšliavežę – rodo maišo formos pasikeitimas prieš ir po ištuštinimo (pridedu foto). Maišo atrišimas ir užrišimas yra valdomas per nuotolį virve, šį veiksmą atliko šiek tiek toliau nuo šiukšliavežio stovintis vežėjo darbuotojas.“

Iš tiesų pirmą kartą žiūrint į nufilmuotą atliekų konteinerio ištuštinimą gali kilti klausimų ir abejonių.

Atliekų tvarkymą Vilniuje prižiūrinčios įmonės teigimu, tokio tipo ir dydžio maiše gali tilpti iš viso apie 800 kg atliekų, o pagal vežėjo nurodytą ištuštintų atliekų svorį (180 kg) ir vaizdo medžiagoje matomą vaizdą, tikėtina, kad toks svoris esą ir buvo ištuštintas.

Pamainomis 7 dienas per savaitę dirba 10 VASA atliekų tvarkymo kontrolierių.

Įmonės teigimu, per savaitę jie po kelis kartus apvažiuoja mieste įrengtas komunalinių mišrių atliekų surinkimui skirtas aikšteles ir konteinerius.

Pavyzdžiui, per 2020 metų gruodį komunalinių atliekų aikštelių patikrų skaičius buvo 12 010, konteinerių – 44 850, o 2021 metų sausį patikrų skaičius: aikštelių – apie 16 840, konteinerių – 62 840.

R.Kilkaus nuotr./Šiukšlės
R.Kilkaus nuotr./Šiukšlės

„Atliekų tvarkymo kontrolės skyrius reguliariai tikrina ne tik atliekų surinkimo aikšteles ir konteinerius, bet ir atliekų vežėjų pateiktus duomenis apie atliekų išvežimą. Mūsų kontrolieriai vykdo ir neplanines patikras, pasirinkdami įvairias lokacijas, kilus įtarimui dėl duomenų tikslumo, reaguojant į gautus gyventojų pranešimus.

Kas mėnesį peržiūrime vežėjų pateiktus duomenis ir juos analizuojame, remdamiesi operatyvine informacija ir statistiniais skaičiavimais. Nustačius informacinėje sistemoje pateiktų duomenų neatitikimus, prašome vežėjų pateikti patikslinimus ir paaiškinimus, reikalaujame vaizdinių įrodymų (foto, video) tais atvejais, kai teigiama, kad atliekų negalėjo išvežti pagal nustatytą grafiką dėl tam tikrų priežasčių“, – teigia VASA komunikacijos vadovė Edita Sirutienė.

Įmonė vežėjus ne tik kontroliuoja, bet ir padeda spręsti problemas, pavyzdžiui, kai gamtos stichijų atvejais neįmanoma privažiuoti prie konteinerių dėl nenuvalytų ir slidžių kelių, užstatytų automobilių ant pravažiavimų kiemuose, kreipiasi į savivaldybę, organizuoja valymą, prašo Viešosios tvarkos ir policijos pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius