Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 14

„Atsainumo kaina“: kaip į ekstremalią situaciją reaguotų Lietuvos ir užsienio tarnybos?

15min Tyrimų žurnalisto Vidmanto Balkūno straipsnių cikle aprašytas netikras ekstremalios situacijos pavyzdys, kai traukinys nuvažiuoja nuo bėgių, iliustruoja Lietuvos tarnybų galimą reakciją ir jos laiką. Paprastai tariant, dalies nukentėjusiųjų išgelbėti nepavyktų, nes tarnybos nespėtų atvykti arba pritrūktų įrangos. Tad kyla klausimas, kiek ilgai galime tikėtis, kad panašiai niekada nenutiks, ypač po to, kai Rusija užpuolė Ukrainą ir pastarąsias kelias savaites vykdo kibernetines atakas prieš Lietuvos įmones?
Valstybės lygio civilinės saugos funkcinės pratybos Vilniaus rajone
Valstybės lygio civilinės saugos funkcinės pratybos Vilniaus rajone / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Apie tai portalo 15min videolaidoje „15/15“ diskutavo: Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius ir ekstremalių situacijų valdymo įmonės „Juvare Lietuva“ direktorius plėtrai Giedrius Meškauskas.

Straipsnių ciklą „Atsainumo kaina“ skaitykite čia: Kaip į ekstremalią situaciją reaguotų Lietuvos ir užsienio tarnybos?

Giedriau, atsispirkime nuo šio pavyzdžio apie nuo bėgių nuvažiavusį traukinį. Kaip į tokią situaciją sureaguotų, pavyzdžiui, Jungtinių Valstijų ar Jungtinės Karalystės sveikatos sistema ir medikų brigados?

G.Meškauskas: Na, situacija, kurią apibūdinote, yra visokeriopai kompleksiška. Vienas dalykas – turime didelės apimties ekstremalią situaciją, kur reikėtų susitelkti įvairioms organizacijoms: neužtektų tik medikų, neužtektų tik ugniagesių gelbėtojų. Ir pagalbos laikas, pagalbos apimtis išsitęstų pakankamai ilgai.

Kaip minėjote, Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Vakarų šalys dažniau susiduria su tokiomis nelaimėmis, todėl yra geriau pasiruošę, investuoja į mokymus, pratybas, pasirengimą, švietimą, savanoriškų organizacijų įtraukimą į tą veiklą.

Jeigu palyginimui imtume, panašios pratybos vyko Jungtinėje Karalystėje 2016 metais, kai buvo imituojamas, atrodo, 7 keleivinių vagonų incidentas, kuriame buvo apie 1 tūkst. nukentėjusiųjų. Dirbo keli šimtai medikų ir treniravosi būtent tokiam scenarijui. Tai užsienio šalys ruošiasi, investuoja.

Kad sėkmingai tas vyktų, manau, reikia kelių esminių dalykų: tai yra personalas, principai ir priemonės. Jeigu mes turėtume tuos tris dalykus efektyviai paruoštus, įgyvendintus ir parengtus naudojimui, spec. tarnybų, savanoriškų organizacijų apimtyje – visos tos ekstremalios situacijos ar didesni incidentai atrodytų paprastesni. Nes galėtume greičiau iš neorganizuoto chaoso, iš, pavadinkim, betvarkės padaryti organizuotą chaosą, kai kiekviena tarnyba žino, ką ir kada turi daryti.

Personalas, principai ir priemonės kur daugiausia spragų jūs matote Lietuvoje?

G.Meškauskas: Sunku būtų vertinti būtent spragas, aš gal sakyčiau, kur reikėtų daugiau investuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius