Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 28

Atsargiai! Įtariantiems susirgus COVID-19 klaidingai rekomenduoja likti namuose

Pastarosiomis dienomis feisbuke netrūksta patarimų, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso. Patarimai, kurie remiasi neįvardintais šaltiniais, gali būti klaidingi. Taip yra ir šį kartą, kuomet sergantiems koronavirusu klaidingai rekomenduojama likti namuose.
Respublikinė Šiaulių ligoninė
Respublikinė Šiaulių ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

Socialiniame tinkle dalinamasi neva Santaros klinikose dirbančio mediko patarimais, kaip atpažinti koronavirusą. Įrašu dalinasi tūkstančiai socialinio tinklo vartotojų, daugiau nei šimtas tūkstančių klaidinantį įrašą matė.

Tokia informacija (įtariantiems susirgus koronavirusu rekomenduojant likti namuose – aut. past.) yra klaidinga. Tikriausiai žmonės susipainiojo.

Neįvardinto asmens patarime apibūdinami gripo simptomai ir be jokio paaiškinimo teigiama, kad pajutus juos – 95 proc. tikimybė, kad sergama koronavirusu. Tai nėra tiesa. COVID-19 sukeliami simptomai itin panašūs į gripo, todėl nėra realu pateikti vertinimą, kad vieni ar kiti simptomai rodo sergant COVID-19.

Nors įraše pateikiami patarimai savaime nėra kenksmingi, įraše palikta esminė ir pavojinga klaida – įtariantiems susirgus koronavirusu klaidingai rekomenduojama likti namuose.

„Jaučiate čia išvardintus simptomus? Jei taip, 95% tikimybė, kad susirgote viena iš koronaviruso atmainų, kurių jau suskaičiuojama ne viena, ir ne dvi. Kas toliau? Variantas A – skambinate numeriu 112 ir toliau kaip Dievas duos. Variantas B – nedelsiant gulatės į lovą ir izoliuojate nuo savęs visus namiškius“, – teigiama socialiniame tinkle skelbiamame tekste.

15min nuotr./Dalis klaidinačio įrašo teksto
15min nuotr./Dalis klaidinačio įrašo teksto

Jokio „varianto B“ kalbant apie koronavirusą nėra. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nurodo, kad asmenys lankęsi viruso paveiktose teritorijose ir pajutę simptomus turi skambinti 112 ir parnešti apie apsilankymą viruso paveiktoje teritorijoje ir jaučiamą sveikatos pablogėjimą.

„Tokia informacija (įtariantiems susirgus koronavirusu rekomenduojant likti namuose – aut. past.) yra klaidinga. Tikriausiai žmonės susipainiojo“, – 15min sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Lina Grinytė-Jauniškienė.

Likti namuose ir stebėti savo sveikatą rekomenduojama grįžusiems iš viruso paveiktų teritorijų. Pasijutus blogai reikia skambinti 112 ir informuoti apie apsilankymą ir blogėjančią sveikatą.

SAM įspėja, kad norint sumažinti pavojų užsikrėsi koronavirusu reikia plauti rankas vandeniu ir muilu arba trinti rankas alkoholine priemone. Kosint ir čiaudint nosį ir burną reikia prisidengti nosine arba sulenkta alkūne.

Patariama vengti kontaktų su peršalusiais arba į gripą panašių simptomų patiriančiais asmenimis. Rekomenduojama gerai išvirti mėsą ir kiaušinius, vengti kontakto su gyvais laukiniais ar ūkiuose auginamais gyvūnais be apsaugos priemonių.

Daugiau apie rankų higieną – čia.

15min primena, kad Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydoma 39 metų moteris, kuriai pirmajai Lietuvoje nustatytas koronavirusas. Moteris užsikrėtė Veronoje, Italijoje, į Lietuvą vasario 24 dieną grįžo per Kauną.

Pacientė yra izoliuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, keturi jos šeimos nariai – stebimi. Moters tėvams ir broliui atlikti koronaviruso tyrimai. Jų rezultatai paaiškės 23 val. Paaiškėjo, kad moteris į Kauną atskrido iš Bolonijos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius