-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 07

Būsima opozicija įvertino koalicijos sutartį: su išlygomis, bet irgi pasirašytų

Nieko konkretaus, vien lozungai. Taip konservatorių ir dviejų liberalų partijų parengtą koalicijos sutarties projektą vertina būsima opozicija. Partijų lyderiai tikina, jog sutartis iš esmės nesiskiria nuo tos, kurią 2016 metais pasirašė „valstiečiai“ ir socialdemokratai, ir teigia, jog šį tą pataisius, tokią irgi pasirašytų.
Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas ir Viktoras Uspaskichas
Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas ir Viktoras Uspaskichas / 15min nuotr.

Į valdančiąją daugumą besiburiančios Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija ketvirtadienį paviešino koalicijos sutarties projektą. Jį visą galite perskaityti čia.

„Sutartis be didelių išimčių tiktų ir mums, ir bet kam kitam. Ji nieko neatsako, į nė vieną klausimą, apart paskutinės dalies, kur iš principo rašoma apie Laisvės partijos reikalavimus, kur parašyta „sieksime“. Dėl to „sieksime“ – mes tikrai nesieksime ir padarysime viską, kad to nebūtų pasiekta“, – pažadėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis, vertindamas dokumento turinį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Omeny jis turėjo tą sutarties dalį, kurioje nurodyti tikslai įteisinti lyčiai neutralią partnerystę, lotyniškų raidžių rašymą asmens dokumentuose, dekriminalizuoti nedidelio kiekio psichoaktyvių medžiagų turėjimą, ratifikuoti Stambulo konvenciją ir kita.

Šiais klausimais koaliciją buriančių partijų narių pozicijos išskiria, todėl garantijos, kad tai bus įteisinta, nėra. Visgi partijos pažadėjo, jog dės pastangas tai pasiekti.

R.Karbauskis nemano, kad viskas bus įgyvendinta

R.Karbauskis abejojo, jog koalicijai užteks balsų norint ratifikuoti Stambulo konvenciją ar dekriminalizuoti narkotikų turėjimą.

„Laisvės partijos reikalavimai yra labai radikalūs ir jie nepriimtini daugeliui konservatorių ir Liberalų sąjūdžio narių“, – sakė jis, pridurdamas, jog už tai nebalsuos ir kai kurie socialdemokratai.

Politikas svarstė, ar Laisvės partija pozicijoje ištemps iki kadencijos pabaigos.

Kiek, įdomu, Laisvės partija bus koalicijoje, kuri nė vieno jų siūlymo neįgyvendins.

„Kiek, įdomu, Laisvės partija bus koalicijoje, kuri nė vieno jų siūlymo neįgyvendins. Nes tie rinkėjai, jaunimas, kuris balsavo, turi puikiai suprasti: kad partija gavo 11 mandatų nereiškia, kad Seime, kuriame yra 141, siūlymai, už kuriuos jie balsavo, bus įgyvendinti“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Sutartyje jis taip pat sakė įžvelgęs partijų norą atšaukti vaistų kainų reguliavimą, alkoholio reklamos draudimą, nors apie tai dokumente net neužsimenama.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Aušrinė Armonaitė

„Galima daryti prielaidas, kad bus bandoma atšaukti vaistų kainų reguliavimą, kad bus bandoma atšaukti alkoholio reklamos draudimą. Tai nėra taip tiksliai įvardyta, bet galima daryti tokią prielaidą.

Jeigu tos prielaidos, ketinimai ir deklaracija yra tai, kaip Lietuvos žmonių gyvenimą padaryti geresniu, tai labai liūdna, nes nė vienas iš tų punktų nepasako, kaip tas gyvenimas virs geresniu. Ką jie padarys kitaip ir geriau, negu darėm mes?“ – lyginosi LVŽS vedlys.

Jis teigė norintis sužinoti ir tai, kaip būsima dauguma pakeis Konstituciją ir surengs sėkmingą referendumą dėl daugybinės pilietybės. Pačiam tikslui R.Karbauskis teigė pritariantis.

„Aš tik nesuprantu, ką jie darys kitaip. Mes viską padarėm ir jie dalyvavo tame taip pat“, – pažymėjo jis.

G.Paluckas: „Apima de javu jausmas“

Sutarties dalį, kurioje partijos sutarė nesutarti dėl partnerystės įteisinimo, asmenvardžių rašymo, šeimos apibrėžimo įtvirtinimo ir kitų klausimų, prieš ketverius metus turėjo ir LVŽS su Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas teigė, jog situacija kartojasi.

Mes turėjom panašią sutartį.

„Apima de javu jausmas lyginant su 2016 metais, nes mes turėjom panašią sutartį. Visi taip vadinami žmogaus teisių, pažangieji klausimai yra išimti ir palikti savieigai. Tai yra – jau kaip išeis. O visa kita – abstrakcijos, bendrų principų deklaracija. Čia bet kas po tuo gali pasirašyti“, – 15min sakė jis.

LVŽS ir LSDP koalicijos sutartis
LVŽS ir LSDP koalicijos sutartis

Rinkimų kampanijos laikotarpiu LSDP aiškiai pasisakė už tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimą, Stambulo konvencijos ratifikavimą ar lengvųjų narkotikų vartojimo dekriminalizavimą.

Tad gal yra klausimų, kuriuos partija rems iš opozicijos, ir pozicijai balsų nepritrūks?

G.Paluckas atkirto, kad balsų vis tiek bus per maža.

„O kuo čia mes dėti? Jeigu tai yra pažangos koalicija, kuri per 100 dienų padarys tą, per 100 – aną. Jeigu turi kažkas gelbėti iš opozicijos jau dabar, nepradėjus nieko, jau visi supranta, kad to nebus daroma, mes savo programos laikysimės.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gintauto Palucko konferencija
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gintauto Palucko konferencija

Bet net ir mūsų balsų pagal tokią konjunktūrą, kokią aš dabar matau, kai konservatoriai neprisiima įsipareigojimų, jų trūktų“, – teigė politikas.

Net ir mūsų balsų trūktų.

Būsima koalicija tarp prioritetinių darbų įsivardijo nacionalinį susitarimą dėl švietimo. G.Paluckas sutiko, kad tai – prioritetas.

„Čia mes tikėtumėmės, jog tai nebus tik siauras koalicijos interesas. Manau, jog reikėtų viršseiminio, bendrapartinio, koordinacinio centro ar darbo grupės, kurioje būtų pristatomos ruošiamos reformos, kad ir opozicija apie tai žinotų ir galėtų, jei yra reikalas, kritikuoti ar racionaliai siūlyti“, – teigė LSDP lyderis.

V.Uspaskichas: „Visiems lozungams galiu pritarti“

Darbo partija, pasak jos lyderio Viktoro Uspaskicho, rems dalies koalicijos narių norą dar kartą surengti pilietybės referendumą ar įteisinti nelietuviškų raidžių rašymą dokumentuose. Bet bendrai politikas sutartį vadino „lozungine“.

„Lozunginis susitarimas, nėra jokio konkretumo apie ekonomiką, mokesčių sistemą, apie regioninę politiką. Lozungai labai gražūs, geri, beveik visiems lozungams galiu pritarti“, – komentavo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktoras Uspaskichas

V.Uspaskichas pastebėjo, jog kai „kur įsipareigojimai pakabinti kitoms valdžioms“, sutartyje jis pasigedo Liberalų sąjūdžio iškelto tikslo atsisakyti reinvestuojamo pelno apmokestinimo.

Gerbiamieji, suprantama, kad galbūt norima kažkiek įtikti visuomenei, bet konkretumo jokio nėra.

„Rašo nagrinėsim, tirsim, ar galima būtų neapmokestinti reinvesticijų. Gerbiamieji, suprantama, kad galbūt norima kažkiek įtikti visuomenei, bet konkretumo jokio nėra. Kitas dalykas – jau atsitraukė nuo savo pažadų“, – dėstė jis.

Sutarties projektą konservatoriai ir liberalai dar žada peržiūrėti, bet pirmadienį planuojama pasirašyti galutinį dokumentą.

Apie tai, kaip atskirų partijų lyderės vertina koalicijos derybų rezultatus, skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius