Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 15

Aukštojo mokslo reformai pasiūlymai liejasi laisvai: visiems pritarus universitetų būtų daugiau nei dabar

Seimui po pateikimo pritarus Vyriausybės parengtam aukštojo mokslo reformos planui parlamentarai vienas po kito puolė registruoti pasiūlymus, kaip šį planą pakeisti. Juos trečiadienį turėjo svarstyti Seimo Švietimo ir mokslo komitetas. Tačiau nesvarstė. Komiteto pirmininkas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša pareiškė, kad tam neužteks laiko ir visiems suvažiavusiems į posėdį rektoriams pasiūlė atvykti kitą kartą.
Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša
Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jei komitetas pritartų visiems pateiktiems pasiūlymams, iš aukštojo mokslo reformos teliktų šnipštas ir universitetų Lietuvoje atsirastų net daugiau, nei yra dabar. Žinoma, taip neatsitiks. Tačiau komitetui veikti tikrai bus ką. Pasiūlymų projektui – gausybė. Vyriausybės pateiktą planą jau siūlo taisyti net ir pats premjeras Saulius Skvernelis.

VDU pirmas ir svarbiausias

Pirmoji plano taisyti birželio 6 dieną suskubo „valstiečių“, „tvarkiečių“, konservatorių ir socialdemokratų grupė – išvis joje. 26 parlamentarai.

Jų siūlymo esmė – išsaugoti Vytauto Didžiojo universitetą.

Parlamentarai siūlo aukštojo mokslo reformą vykdyti remiantis Lietuvos Konstitucijos nuostatomis dėl universitetų autonomijos ir grįsti universitetų bendruomenių sutarimu, laikantis skaidrumo, lygiateisiškumo ir laisvanoriško bendradarbiavimo kriterijų.

Taip pat siūloma aukštąjį mokslą plėtoti remiantis dviejų klasikinių, plačios aprėpties universitetų (Vilniaus universitetas ir Vytauto Didžiojo universitetas) ir dviejų technologijos universitetų (Vilniaus Gedimino technikos universitetas ir Kauno technologijos universitetas) sistema.

Šiame plane įtvirtintas ir siekis Aleksandro Stulginskio universitetą ir Lietuvos edukologijos universitetą sujungti su Vytauto Didžiojo universitetu.

Negana to, Kaune, parlamentarų siūlymu, gali veikti vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir nauja suformuota Viešojo saugumo akademija.

Pagal šį siūlymą Mykolo Romerio universitetui, Lietuvos sporto universitetui, Šiaulių universitetui būtų neįpareigojančiai siūloma prisijungti prie klasikinių plačios aprėpties universitetų.

Premjeras pasirašo po muilo burbulu

Kitą siūlymą pateikė „valstiečių“ lyderiai – premjeras S.Skvernelis, partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša ir šio komiteto narys Arūnas Gumuliauskas.

Jie nutarė Seimui teikiamame projekte išvis atsisakyti turinčių jungtis universitetų pavadinimų įvardijimo ir apsistoti ties abstrakčiu planu, nurodant tik aukštųjų mokyklų skaičių.

Pagal premjero palaikomą siūlymą, numatoma, kad Vilniuje ir Kaune būtų sutelkta po vieną klasikinį, plačios aprėpties tyrimų universitetą. Vilniuje ir Kaune taip pat gali veikti profiliniai technologijos, sveikatos mokslų universitetai.

Tiesa, šiame siūlyme dar atsižvelgiama į Teisės departamento pastabas ir nurodoma, kad iki 2018 m. birželio 1 d. plano įgyvendinimo priemones turi ir su tuo susijusius teisės aktus turi parengti ne universitetai, o Vyriausybė.

Be to, numatyta, kad Klaipėdoje ir Šiauliuose būtų išlaikomi regionų poreikius atitinkantys ir savo išskirtinumą vystantys universitetiniai mokslo centrai, kurie privalomai turi būti kitų universitetų padaliniais.

Šiaulių universitetui gelbėjimosi ratą ištiesti ir palikti galimybę būti atskirtu juridiniu vienetu nutarė kita grupė parlamentarų.

Seimo nariai Valerijus Simulik, Rima Baškienė, Juozas Rimkus, Stasys Tumėnas, Arūnas Gumuliauskas, Aurimas Gaidžiūnas, Algirdas Butkevičius, Naglis Puteikis, Valius Ąžuolas, Vitalijus Gailius ir Viktorija Čmilytė-Nielsen siūlo nuostatą, pagal kurią Klaipėdos ir Šiaulių universitetai ne privalo, o tik gali būti kitų universitetų padaliniais.

Toks pats gelbėjimosi ratas Seimo narių Jono Liesio, Gintaro Vaičekausko, Jonas Jaručio, Virgilijaus Aleknos ir Lauryno Kasčiūno rankomis kuriamas Lietuvos sporto universitetui. Seimo nariai siūlo, kad jis galėtų būti pervadintas Sporto mokslo akademija ir likti atskira profiline aukštąja mokykla.

Atrodo, kad mažiausiai abejonių Seimo nariams kelia Vyriausybės planas Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir Vilniaus dailės akademiją sujungti į Lietuvos menų akademiją.

Konservatoriai nori dviejų etapų

Konservatoriai Mantas Adomėnas ir Gabrielius Landsbergis registravo pasiūlymą aukštojo mokslo reformą vykdyti dviem etapais.

Pirmiausia, pagal konservatorių planą, turėtų įvykti Vilniaus Universiteto sustiprinimas ir dviejų stipriausių Kauno universitetų – Kauno Technologijos universiteto ir Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto – susijungimas.

Antruoju etapu siūloma užbaigti valstybinių universitetų tinklo optimizavimą, sukuriant Vilniuje dviejų valstybinių universitetų – Vilniaus universiteto ir Vilniaus Gedimino Technikos universiteto – sistemą ir prijungiant kitus Kauno apskrityje esančius universitetus prie Kauno Technologijos universiteto ir Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto universitetų junginio, naujam jungtiniam universitetui suteikiant Vytauto Didžiojo Universiteto vardą.

Pagal šį siūlymą Lietuvos edukologijos universitetas ir Šiaulių universitetas taptų Vilniaus universiteto padaliniais. O Klaipėdos universitetas būtų integruotas į Kauno plačios aprėpties universitetą.

Taip pat M.Adomėnas yra registravęs dar vieną pasiūlymą Lietuvos Edukologijos universitetą skaidyti į dalis ir, pagal akademinės bendruomenės pageidavimą atskiriems padaliniams jungtis prie Vilniaus universiteto arba Vytauto Didžiojo universiteto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius