Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 21 /15:50

Į susitikimą su opozicija Aurelijus Veryga atsinešė purškalo nosiai, ibuprofeno ir skysčio akių lęšiams: nusipirkau be problemų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį pripažino nesitikėjęs, kad Farmacijos įstatymo pataisos, kuriomis tikėtasi sumažinti vaistų kainas, atves iki tokios situacijos. Antradienį ministras paskelbė, kad, nepaisant sklandančių kalbų, tikrintojai dar nė vienos vaistinės po įstatymo įsigaliojimo netikrino.
A.Verygos susitikimas su opozicinėmis frakcijomis
A.Verygos susitikimas su opozicinėmis frakcijomis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pakeliui į susitikimą su opozicinėmis frakcijomis, kurios rengia ministrui interpeliaciją, A.Veryga užsuko į vaistinę ir pasakojo be recepto gavęs visko, ko jam reikia.

„Buvo įdomu man, nuėjau, viską gavau. Tiesą sakant, net to, ko nereikia man, vien tam, kad pažiūrėčiau. Nes nesergu, nereikia man tų vaistų“, – žurnalistams pasakojo jis.

Apie tai papasakojęs posėdyje ministras sulaukė kažkurio parlamentaro replikos, kad vaistininkas greičiausiai jį pažino, todėl vaistų jis įsigijo be problemų, tačiau A.Veryga atsakė, kad jei būtų pažinęs, jis greičiausiai būtų sulaukęs kitokios reakcijos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./A.Verygos susitikimas su opozicinėmis frakcijomis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./A.Verygos susitikimas su opozicinėmis frakcijomis

A.Veryga prisipažino pirkęs purškalo į nosį, skausmo malšinimui skirto ibuprofeno ir akių lęšių priežiūrai skirto skysčio, kurį tikėjosi įteikti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui, tačiau šis susitikime su ministru nedalyvavo. G.Landsbergis prieš kurį laiką feisbuke skundėsi, kad negali nusipirkti fiziologinio skysčio, kuris neva skirtas lęšiams, o ministras nusistebėjo, kodėl politikas paskelbė, kad lęšių skystis yra receptinis.

G.Landsbergis antradienį paviešino gautą receptą fiziologiniam tirpalui. Tačiau ministras pasišaipė, kad šis tirpalas skirtas leisti po oda, į raumenis ar veną.

Nepatikrino nė vienos vaistinės

A.Veryga antradienį sakė, kad nė viena vaistinė dar nėra patikrinta. Triukšmą dėl vaistų sukėlęs įstatymas dėl neskelbtų patikrinimų įsigaliojo lapkričio 1-ąją.

Anot ministro, buvo paskleistos kalbos, kad vaistinės esą masiškai tikrinamos ir net gavo baudas, tačiau tai netiesa.

Jeigu kas nors susigalvojo susimokėti, o dargi grynais prie kasos, tai manau, tapo sukčių auka.

„Jeigu kas nors susigalvojo susimokėti, o dargi grynais prie kasos, tai manau, tapo sukčių auka ir turėtų pranešti policijai, tai yra ne juokas“, – teigė jis.

„Mes pažadėjome, kad pusę metų jie tik ateis, bet neskirs jokių finansinių sankcijų, tik pasižiūrės, kaip yra laikomasi tam tikrų tvarkų“, – apie planuojamus patikrinimus kalbėjo jis. Po patikrinimo vaistininkas sužinos, kad buvo tikrinama, nes tikrintojai privalo prisistatyti.

A.Verygai susidaro įspūdis, kad vaistininkai jau pradėjo prisitaikyti prie tvarkos.

„Negalima žaisti su pacientais, tai yra iš tikrųjų ne žaidimas“, – sakė jis.

Ministro teigimu, tokiu būdu medikų tikrinti neplanuojama. „Gydytojus labai nesudėtinga patikrinti kitais būdais, tai yra kaip sekasi jų pacientams sveikti. Visiškai kitas principas yra, o vaistininko jūs tokiu būdu niekaip nepatikrinsite“, – parlamentarams kalbėjo jis.

A.Veryga pabrėžia, kad tvarkos laikytis būtina

Antradienį Eugenijus Gentvilas priminė, kad vasarą svarstant įstatymo pataisas, pagal kurias įteisintas vaistinių kontroliavimas prieš tai nepranešus apie patikrinimus, nebuvo kalbama apie tai, jog daugybė vaistų parduodami be recepto.

„Priimant šitą įstatymą faktas, kad receptiniai vaistai parduodami be recepto, pasirodė, kad kaip šalutinis poveikis, neplanuotas“, – pastebėjo E.Gentvilas.

„Iš tikrųjų kaip jūs teisingai ir sakote, pataisa buvo teikta norint užsitikrinti, kad pacientams bus pasiūlyta pigiausia alternatyva – buvo daug skundų, kad pirkėjai tų pasiūlymų negauna. Tikrai nebuvo jokios diskusijos apie receptinius ar nereceptinius vaistus, niekam nekilo net minties, kad tokiu lygiu nesilaikoma tvarkų“, – sakė ministras.

Ministras pakartojo, kad receptinių vaistų išrašymo, skyrimo tvarkos nesikeitė, jis pats sąrašų netvirtina, ta tvarka visoje ES galioja lygiai tokia pati.

„Vaistinės sakė, kad nėra jokių problemų, be reikalo mumis nepasitikite. Realus gyvenimas parodė, kad vaizdas yra visiškai priešingas. Be reikalo ši isterija yra sukelta“, – kalbėjo jis.

Anot A.Verygos, ši situacija leido apie daug ką pagalvoti ir parodė sistemines 20 metų nespręstas problemas, kurias teks išspręsti.

„Žmonės vartojo be recepto receptinius vaistus, dabar mums jas reikės išspręsti. Viso to būtume nepamatę“, – pabrėžė jis.

Prieš posėdį ministras žurnalistams sakė nesigailintis, kad ėmėsi šių žingsnių, nepaisant to, jog jie sulaukė tokios reakcijos.

Pasak A.Verygos, jeigu būtų situacija, kai negavęs nereceptinių vaistų žmogus būtų nukentėjęs, tokiam vaistininkui grėstų baudžiamoji atsakomybė.

Antradienį A.Veryga sulaukė klausimo apie nuo kitų metų įsigaliosiančią tvarką, kai pacientus gydytojai turės priimti per tam tikrą laiką. Ministras priminė, kad registruotas siūlymas atidėti pataisų įsigaliojimą.

„Man, žinote, koks įspūdis susidaro, jeigu labai nuoširdžiai? Panašu, kad sistema ilgą laiką tikėjosi, kad nesvarbu, kas yra priimama Seime, ateis kita valdžia, viskas bus pakeista ir galų gale nieko nereikės daryti. Tai taip daryti mes negalime, nes pacientai turi patekti per tam tikrą protingą laiką pas medikus“, – kalbėjo jis.

Ministras pridūrė suprantantis, kad tam reikia pasiruošti, nes priešingu atveju tektų daryti viską, kad tai būtų įgyvendinta.

Daugiau vaistų galės išrašyti šeimos gydytojai

Socialdemokratas Juozas Olekas pastebėjo, kad net jei ministras nesprendžia, kurie vaistai bus receptiniai, kurie ne, jis reguliuoja pačią vaistų paskelbimo receptiniais tvarką. Socialdemokratui kliūva, kad šeimos gydytojai negali išrašyti receptų kai kuriems vaistams – tą gali tik kai kurie specialistai.

A.Veryga sakė, kad šį klausimą kelia ir šeimos gydytojai. Jis priminė, kad tokia tvarka, kaip ir šeimos gydytojo pareigybė, galioja ne taip ir seniai, o tai esąs pasitikėjimo klausimas: „Labai ilgus metus specialistai nepasitikėjo šeimos gydytoju ir manė, kad jį reikia prižiūrėti ir kontroliuoti. Aš nemanau, kad tai yra geras požiūris, manau, kad atėjo laikas pasitikėti šeimos gydytojais. Artimiausiu metu tas tvarkas peržiūrėsime.“

Kalbėdamas apie ankstesnės valdžios pradėtą ligoninių pertvarką, A.Veryga teigė, kad tvarka bus peržiūrima.

„Regionai prarado labai daug gyventojų. Ir kai kurių paslaugų kokybės bei apimčių užtikrinti ten nebeišeina, bendraujame su gydytojais, merais, teritorinių ligonių kasų vadovais, kad greičiau spręstų situaciją, nes finansinė būklė kai kurių ligoninių yra labai sudėtinga“, – teigė jis.

Ministras mano, kad reikia peržiūrėti tinklą ir nuspręsti, kur koncentruoti paslaugas.

Rengia interpeliaciją

Interpeliaciją be konservatorių nutarė pradėti Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Antradienį prieš susitikimą su opozicija ministras sakė dėl apkaltos nesinervinantis ir tai vadino parlamentarų teise.

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa, kurią teisę skelbti gavo LRT laida „Savaitė“, parodė, kad gyventojai A.Verygą laiko blogiausiai dirbančiu ministru. Tačiau užsistodamas ministrą „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis atšovė, kad jis – geriausias ministras, o prezidentės patarėja Lina Antanavičienė antradienį pareiškė, jog jis nėra blogiausias.

Didžiulio visuomenės pasipiktinimo ministras sulaukė po to, kai nuo lapkričio 1-osios vaistinės ėmė prašyti receptų vaistams, kurie anksčiau buvo pardavinėjami laisvai.

Sulaukianti kritikos dėl sugriežtintos receptinių vaistų pardavinėjimo tvarkos Sveikatos apsaugos ministerija gynėsi, kad tokių vaistų išrašymo tvarka nuo lapkričio 1 d. nesikeitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius