-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 31 /16:16

Aurelijus Veryga: kol kas nė viena gydymo įstaiga nėra perkrauta pacientais

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį tikino, kad nei viena gydymo įstaiga kol kas nejaučia lovų trūkumo. Jo duomenimis, visos laboratorijos Lietuvoje per parą pilna apimtimi galėtų ištirti iki 2,5 tūkst. mėginių. Plačiau komentuoti Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo Rimvydo Civilkos laiško, kuriame centrinė valdžia kaltinama ne padėjusi, o trukdžiusi, A.Veryga nenorėjo. Anot jo, dabar esą ne laikas santykių aiškinimuisi.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka antradienį paskelbė viešą laišką, kuriame papasakojo, ką iš tiesų patyrė jo vadovaujama ligoninė, tapusi koronaviruso židiniu Ukmergėje. R.Civilka pranešė, kad koronavirusas nustatytas dar 20 ligoninės darbuotojų.

Jo teigimu, testus ligoninė gavo po 6 dienų, kai buvo patvirtintas pirmasis atvejis, tačiau gavus jie buvo nepilni – neturėjo ėminio ėmimui skirtų lazdelių. Vėliau ilgai teko laukti atsakymų, dėl šios priežasties mirusių pacientų giminės ilgai negalėjo atgauti kūnų.

Antradienį sulaukęs klausimo, ar iš tiesų centrinė valdžia ne padėjo o trukdė, ministras sakė: „Kai mes siūlėme tam tikrus centralizuotus sprendimus rajonų ligoninėms, visi sakė, kad viskas pas mus gerai, viską mes mokame, viską žinome, puikiai dirbame, susitvarkę,visko turime, ko reikia. Dabar kai paaiškėja, kad kažkas neturėjo apsaugos priemonių, nemokėjo srautų valdyti metami kaltinimai centrinei valdžiai.“

Tačiau R.Civilka savo laiške rašė, kad po užsikrėtusiojo turėjo maldauti ne apsaugos priemonių, o testų.

„Aš siūlau nesibarstyti tais kaltinimais – ne toks dabar yra laikas. Tikrai mes stengiamės padėti visiems, nežiūrėdami, koks yra pavaldumas. Stengiamės padėti greičiausiai kaip galim. Tikrai ir nesklandumų iškyla ir kažkokių problemų, Siūlau mesti į šoną santykių aiškinimusis ir tiesiog dirbti kartu“, – kalbėjo ministras.

15min per SAM Viešųjų ryšių skyrių norėjo pasiteirauti ministro A.Verygos, ar jis nesijaučia asmeniškai atsakingas už situaciją Ukmergėje, nes ne kartą kartojo, kad testų pakanka, nors pavyzdžiai rodo, kad buvo kitaip.

Tačiau ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė spaudos konferencijoje šio klausomo neuždavė.

Ministras antradienį taip pat sakė, kad siekiant išvengti tokių situacijų, kaip susiklostė Ukmergėje, tyrimai mirusiesiems bus atliekami pirmiau.

„Buvo dabar diskutuota, kad mirusių žmonių tyrimai būtų išskiriami ir prioritetizuojami, kad artimiesiems netektų laukti“, – teigė jis

A.Veryga kalbėjo, jog iki šiol šie ėminiai nebuvo atskirai žymimi.

Lovų netrūksta

Anot ministro A.Verygos lovų apkrovimas nei vienoje ligoninėje nėra kritiškas.

„Kol kas nė viena įstaiga nėra perkrautas pacientais“, – patikino jis.

Ar visiems žmonėms reikia nešioti kaukes?

„Žinoma, kad apsisaugojimas yra ribotas su tokia kauke, bet tai yra geriau, nei nieko, net jei ir 10 procentų efektyvumas, bet kai kurie žmonės nesusirgs“, – teigė ministras.

Paklaustas, kaip vertina prezidento pastabas, A.Veryga sakė dar negirdėjęs pastabų.

„Visada galima geriau koordinuoti – tą daro Vyriausybė. O šiaip nesiimu vertinti niekaip prezidento pastabų (...) Visi su tokia situacija susidūrėme pirmą kartą, tai natūralu, kad ne viskas vyksta taip, kaip norėtųsi, visada galima padaryti geriau“, – kalbėjo jis.

Ar mažosios medicinos įstaigos neliks be apsaugos priemonių?

Kalbėdamas apie apsaugos priemonių paskirstymą, kuomet mažosios gydymo įstaigos skundžiasi, kad iki jų priemonės gali neprieiti, nes didžiosios jas esą linkusios pasilikti sau, ministras sakė, kad taip negali būti, kad didžiosios viską pasiliks sau ir neduos kitoms įstaigoms.

„Tikrai tos priemonės pasieks visus“, – patikino jis.

A.Veryga sakė, kad apsaugos priemonės nuolat keliauja.

„Galiu priminti, koks tai yra kiekis – 2000 kubinių metrų. Tie lėktuvai, kurie leidžiasi, jie gabena tik po nedidelę dalį ir jų bus dar daug. Tad natūralu, kad ne visas įstaigas spėja pasiekti, ne visos priemonės dar ir atkeliavo“, – kalbėjo ministras. Jis ragino šiek tiek pakentėti.

Kada tyrimų skaičius perkops 1,5 tūkst. per parą? Tokį skaičių ministras anksčiau yra minėjęs kaip maksimalų. Ministro duomenimis, dabar visos laboratorijos Lietuvoje per parą pilna apimtimi galėtų ištirti 2,5 tūkst. mėginių.

„Laboratorijos, net jei gauna teisę tirti, nebūtinai tai yra labai didelės laboratorijos (...) Skaičiai turėtų padėti didėti reikšmingiau, kai bus instaliuota didelė įranga mūsų nacionalinėje laboratorijoje“, – kalbėjo jis.

A.Verygos teigimu, laborantų nepadaugėjo, be to, įranga reikia išmokti naudotis nes tai nėra paprastas buitinis daiktas.

Reagentų, anot ministro, į Lietuvą yra atkeliavę pačių įvairiausių. Kad jie būtų kažkuo blogi, signalų negauta.

Tačiau žmonės skundžiasi, kad testų rezultatų reikia laukti ilgai.

„Labai priklauso nuo to, į kokią laboratoriją nukeliauja, ir koks apkrovimas – laikas skirtingas gali būti“, – patikino ministras.

A.Veryga antradienio spaudos konferencijoje pagarsino naujieną – pradedami mokymai medikams, jie bus mokomi vertinti pacientų būklę, naudotis plaučių ventiliavimo aparatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius