-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 04 /20:50

Konservatorių pirminiuose rinkimuose triuškinančia persvara triumfavo I.Šimonytė

Sekmadienį baigėsi dvi dienas trukęs balsavimas Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos atviruose pirminiuose prezidentiniuose rinkimuose, kuriuose balsavo TS-LKD nariai ir rėmėjai. Juos triuškinančia persvara laimėjo ekonomistė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, aplenkusi diplomatą Vygaudą Ušacką.
 Ingrida Šimonytė
Konservatoriai laukia rinkimų rezultatų / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip skelbia TS-LKD oficiali svetainė, rinkimuose balsavo 20 859 partijos nariai ir rėmėjai. Už I.Šimonytę balsavo 16 418 partijos narių ir rėmėjų (78,71 proc.), už V.Ušacką – 4441 (21,29 proc.).

Iš viso rinkimų teisę turėjo 33 339 TS-LKD nariai ir rėmėjai. Kad balsavimas įvyktų, buvo būtina, kad balsuotų bent 50 proc. partijos narių. Balsavo, TS-LKD Vykdomojo rinkimų štabo teigimu, apie 55 proc.

Vilniuje I.Šimonytė laimėjo triuškinančia persvara. Už ją Vilniuje balsavo 6649 TS-LKD nariai ir rėmėjai, už V.Ušacką – 736. 52 biuleteniai buvo sugadinti.

Kaune už I.Šimonytę balsavo 2541 rinkėjas, už V.Ušacką – 622. Klaipėdoje I.Šimonytei paramą išreiškė 609 TS-LKD nariai ir rėmėjai, V.Ušackui – 319.

I.Šimonytė: buvo įdomus etapas

Paaiškėjus rezultatams, I.Šimonytė žurnalistams sakė norinti padėkoti visiems, kurie atėjo balsuoti. Jos teigimu, balsavusiųjų aktyvumas rodo, kad rinkimai sudomino ne tik TS-LKD partijos narius, bet ir kitus politikai neabejingus žmones, ir žadėjo stengtis pateisinti didelį pasitikėjimą.

I.Šimonytė pripažino, kad iš pradžių neketino eiti į rinkimus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė

„Bet jau kai ketinau eiti, tai informavus visus apie tą ketinimą, dabar jau gailėtis yra vėlu. Dalyvauju, dalyvavau šitoje pirminėje stadijoje geriausiai, kaip man turbūt pavyko per tą trumpą laiką“, – sakė I.Šimonytė.

TS-LKD kandidatė padėkojo savo oponentui V.Ušackui už debatus, kuriuos pavadino įdomia ir naudinga patirtimi.

„Dirbsiu ir prašysiu visų žmonių, kurie mano, kad galėtų mane paremti paramos. Ar tai būtų Vygaudas Ušackas, ar kiti jo rėmėjai galbūt, kurie norėtų toliau tęsti ir dalyvauti rinkiminėje kampanijoje. Manau, kad rastume tikrai bendrų temų, bendrų renginių ir kažkokių kitų priemonių, kuriomis sudomintume dar daugiau žmonių politika", - sakė I.Šimonytė.

VIDEO: Konservatorių pirminius rinkimus laimėjusi Ingrida Šimonytė neslėpė šypsenos

Ji teigė, kad daug žmonių nusisuka nuo politikos dėl „komisijų, draudimo ir tarpusavio špilkavimosi kasdienybės", kurią mato Seime ir sakė, kad todėl sudominti žmones politika svarbu.

Paklausta, kokių politinių paramų jėgos tikisi, I.Šimonytė sakė, kad apie kitų politinių jėgų paramą būtų logiška kalbėti tik jai patekus į antrąjį turą.

„Šiame etape, manau, kad man yra svarbi parama žmonių, kurie tiki tuo, ką aš kalbu. Ar jie turi kokį nors partinį bilietą, ar ne, tai yra taip pat nesvarbu, kaip, mano nuomone, yra nesvarbu, ar aš turiu partijos bilietą, ar ne", - sakė I.Šimonytė.

TS-LKD pirmininkas G.Landsbergis sakė, kad faktas, jog rinkimuose aktyviai dalyvavo ne TS-LKD partijos nariai, o nepartiniai, jo nenustebino.

„Žmonės, kurie sąmoningai būtent šitam veiksmui registravosi, jie dažniau ir būna aktyvesni. Tai nėra vien tik „like'as“ „feisbuke", tai yra rimtas veiksmas. (...) Žmonės realizavo savo pilietinę ir politinę teisę. Kita vertus, yra aišku, kad kandidatas gaus visuomenės mandatą. Kai yra daugiau visuomenės negu partijos žmonių, taip galima traktuoti“, – sakė G.Landsbergis.

V.Ušacko elgesį po rinkimų, kuomet jis atvyko pasveikinti I.Šimonytės, G.Landsbergis sakė vertinantis kaip garbingą. Dėl V.Ušacko paramos, G.Landsbergio teigimu, apsispręsti turės pati kandidatė.

V.Ušackas pasveikino ir rems

Apie 19.30 val., nesulaukus galutinių rezultatų, konservatorių rinkimų štabe pasirodė atskirai rezultatų laukęs V.Ušackas. Jis pranešė atvykęs pasveikinti Ingridos.

Taip pat V.Ušackas pranešė nutaręs Lietuvos prezidento posto, kaip nepriklausomas kandidatas, nesiekti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Konservatoriai laukia rinkimų rezultatų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Konservatoriai laukia rinkimų rezultatų

Apie 20 val. pasveikinti I.Šimonytės atvyko ir TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, jie kelias minutes kalbėjosi. Žurnalistų paklaustas, ar džiaugiasi rezultatais, V.Landsbergis pirmiausia sakė besidžiaugiantis, kad rinkimai įvyko.

„Proveržis į naujesnius demokratijos laikus Lietuvoje“, – apibūdino rinkimus V.Landsbergis, pasidžiaugęs, kad rinkimuose aktyviai pilietinę poziciją reiškė ne tik partijos nariai.

„Tai yra viena iš svarbiųjų Tėvynės Sąjungos misijų – žadinti visuomenės pilietiškumą, dalyvavimą svarbiuose šaliai renginiuose. Nestovėti nuošaly, tik pakaušį krapštant ir laukiant, kuo baigsis kažkieno kito reikalai“, – sakė V.Landsbergis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Konservatoriai laukia rinkimų rezultatų
Luko Balandžio / 15min nuotr./Konservatoriai laukia rinkimų rezultatų

Taip pat pasveikinti I.Šimonytės buvo atvykęs neseniai Liberalų sąjūdį palikęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Kandidatuoti prezidento rinkimuose ketinantis ekonomistas Gitanas Nausėda feisbuke pranešė I.Šimonytę pasveikinęs telefonu.

„Ką tik telefonu pasveikinau Ingridą Šimonytę su pergale pirminiuose TS-LKD rinkimuose. Pagarbos vertas ir Vygaudo Ušacko poelgis trauktis iš LR Prezidento rinkimų. Ilgą laiką šia tema buvo spekuliuojama, dabar šios kalbos bus baigtos. Tikiuosi, netrukus bus proga susiremti su visais rinkimų dalyviais tiesioginiuose debatuose“, – parašė G.Nausėda.

Pralaimėjo – Skuode, Radviliškyje, Ukmergėje, Utenoje

Šiauliuose už I.Šimonytę balsavo 307 rinkėjai, už V.Ušacką – 116.

Alytuje už I.Šimonytę buvo atiduotas 321 balsas, už V.Ušacką – 69. Alytaus rajone už I.Šimonytę balsavo 194 žmonės, už V.Ušacką 65.

Jonavoje triumfavo I.Šimonytė: už ją šiame mieste balsavo 85 žmonės, už V.Ušacką – 34.

Plungėje už I.Šimonytę balsavo 126 rinkėjai, už V.Ušacką – 46. Širvintose I.Šimonytę palaikė 37 konservatoriai ir jų rėmėjai, V.Ušacką – 18. Švenčionyse I.Šimonytę parėmė 46 rinkėjai, V.Ušacką – 8.

Telšiuose, TS-LKD svetainės duomenimis, už I.Šimonytę balsavo 106 konservatoriai ir jų rėmėjai, už V.Ušacką – 17. Zarasuose I.Šimonytė susilaukė 69 žmonių paramos, V.Ušackas – 18. Visagine už I.Šimonytę balsavo 16 konservatorių, už V.Ušacką – 2. Vašingtone, Lietuvos ambasadoje, už I.Šimonytę balsavo visi 4 balsavusieji.

Kupiškyje triuškinamai laimėjo I.Šimonytė. Už ją balsavo atitinkamai 111 iš 128 užsiregistravusiųjų.

Tauragėje I.Šimonytę palaikė 222, o V.Ušacką 47 balsavusieji. Vilniaus rajone už I.Šimonytę ir V.Ušacką atitinkamai atiduoti 80 ir 22 balsai. Trakuose I.Šimonytė gavo 125, o jos konkurentas tik 24 balsus. Akmenėje I.Šimonytę palaikė 36 balsavusieji, V.Ušacką – 15.

Tiesa, V.Ušackas atsigriebė Skuode, kur surinko 283 iš 330 balsų. Taip pat V.Ušackas pirmavo Radviliškyje, kur surinko 336 balsus, kai konkurentė gavo 239 balsus, ir Ukmergėje bei Utenoje. Rinkimai sėkmingi V.Ušackui buvo ir Londone. Čia jis pelnė visus 9 rinkėjų balsus.

I.Šimonytė: Vilniaus rezultatai gali daug ką nulemti

Kartu su TS-LKD nariais atvykusi laukti rinkimų rezultatų Ingrida Šimonytė žurnalistams sakė, kad jos nuotaika – darbinga. Ji sakė nesanti žmogus, kuris anksti pradeda džiaugtis ar liūdėti.

„Laukiam tų rezultatų. Nes dabar, kaip ir nacionaliniuose rinkimuose, tendencija ta pati – pirmiausia ateina tos vietos, kur yra nesunku skaičiuoti. (...) Vis tiek daugiausia žmonių balsavo Vilniuje, ir įdomu, kaip atrodys Vilniaus rezultatas. Jis gali daug ką nulemti į vieną ar kitą pusę“, – sakė I.Šimonytė.

Paklausta, kaip vertina faktą, kad kai kuriose vietose, kur vyko TS-LKD pirminių rinkimų balsavimas, balsadėžes naktį saugojo V.Ušacko budėtojai, I.Šimonytė teigė, kad viską, ką norėjo pasakyti šiuo klausimu, jau pasakė.

Vis dėlto yra bendraminčių bendruomenė, kurioje ta rinkiminė kova galėjo vykti vien tik idėjomis ir mažiau asmeniškumais.

„Kolegos, kurie kartu su manim dirbo, tikrai nakvojo namuose arba kažkur, kur patys norėjo būti. (...) Kiekvienas gali taip elgtis, kaip jam atrodo teisinga. Jeigu kažkam atrodo, kad buvo reikalingi tokie veiksmai, tai ir ėmėsi tokių veiksmų. Man jie neatrodė reikalingi, mes tokių veiksmų nesiėmėme“, – sakė ji.

Paklausta, kaip vertina rinkimų kampaniją, I.Šimonytė sakė, kad joje galėjo būti mažiau asmeniškumų.

„Vis dėlto yra bendraminčių bendruomenė, kurioje ta rinkiminė kova galėjo vykti vien tik idėjomis ir mažiau asmeniškumais. Man tas asmeniškumų gal toks naudojimas rinkiminėje kovoje nėra labai priimtinas ir stengiuosi to vengti. Galbūt kitai pusei ne visada pavyko to išvengti. Aš, žinoma, neturiu teisės pykti, bet gal būtų buvę geriau, jei daugiau būtume kalbėję apie reikalą“, – sakė I.Šimonytė.

V.Ušackas rezultatų laukia atskirai

TS-LKD partijos sekretoriato organizuojamas rinkimų rezultatų laukimo renginys prasidėjo 18 val. Čia susirinko daug TS-LKD partijos lyderių ir atstovų: partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, buvęs pirmininkas Andrius Kubilius, Seimo nariai Žygimantas Pavilionis Arvydas Anušauskas, Laurynas Kasčiūnas, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir kiti.

Kartu su partija rinkimų rezultatų laukia ir I.Šimonytė. Ji atvyko kelios minutės po 19 val.

Tuo metu V.Ušackas balsavimo rezultatų su šeima, draugais ir rėmėjais laukė atskirai.

Kad rinkimai būtų laikomi įvykusiais, juose privalo dalyvauti ne mažiau kaip 50 proc. – tai yra 7540 – partijos narių. TS-LKD vykdomojo rinkimų štabo atstovai 15min patvirtino, kad balsavimo aktyvumas buvo pakankamas – balsavusių partijos narių skaičius peržengė šią ribą.

Rinkimai vyko dvi dienas

Pirminių partijos rinkimų balsavimas šalies miestuose vyko šeštadienį ir sekmadienį. Jame dalyvauti teisę turėjo apie 15 tūkst. TS-LKD partijos narių.

Dalyvauti rinkimuose taip pat registravosi daugiau nei 19 tūkst. nepartinių žmonių, po besiregistravusių patikros teisę balsuoti turėjo 18 tūkst. 259.

Rinkimuose varžėsi du kandidatai – Seimo narė, buvusi finansų ministrė I.Šimonytė ir diplomatas, buvęs užsienio reikalų ministras V.Ušackas.

Kandidatas, kuris susilaukė didesnės balsuojančių rinkimuose paramos, taps TS-LKD partijos remiamu kandidatu 2019 m. prezidento rinkimuose.

TS-LKD vykdomojo rinkimų štabo teigimu, rinkimų rezultatai bus žinomi jau sekmadienį vakare, nes balsų skaičiavimas prasidės iškart po balsavimo pabaigos.

Balsus kiekviename skyriuje, kuriame vyko rinkimai, skaičiuos vietinės rinkimų komisijos, kurias sudarė TS-LKD skyrių tarybos.

Vietinės rinkimų komisijos po balsų skaičiavimo užpildys protokolą ir duomenis perduos centrinei rinkimų komisijai. Tiek balsavimą, tiek balsų skaičiavimą galės stebėti abiejų kandidatų stebėtojai.

Visus rinkimų rezultatus su atnaujinimais bus galima stebėti TS-LKD internetiniame puslapyje.

TS-LKD partijos nariai dalyvavo ne tik pirminiuose prezidentiniuose rinkimuose, bet ir tuo pačiu metu reitingavo savivaldos sąrašus bei Europos parlamento rinkimų sąrašą.

V.Ušackas nepatvirtino, kad pralaimėjimo atveju rems I.Šimonytę

V.Ušacko rėmėjai, stebėję rinkimus, kai kuriose vietose naktį budėjo prie balsadėžių. Anot V.Ušacko, tai daryta pačių stebėtojų iniciatyva, nes buvo gauti keli skundai apie galimus klastojimus.

Sekmadienį ryte V.Ušackas teigė, kad jo oponentės I.Šimonytės pergalės atveju ją rems, tik jei rinkimai bus skaidrūs, orūs ir teisingi. Jis ne kartą yra sakęs, kad, jo nuomone, partijos vadovybė proteguoja I.Šimonytę.

I.Šimonytė šeštadienį sakė esanti pasirengusi visiems scenarijams ir dirbsianti dėl partijos keliamo kandidato sėkmės nacionaliniuose šalies vadovo rinkimuose, kaip bepasibaigtų šie pirminiai partijos rinkimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius