Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 29

„Baltic Pride“ eitynių dalyvė: „Tikiu, kad Lietuvoje įmanoma gyventi laimingai“

„Europa žiūri, Lietuvai laikant homoseksualų parado testą“, – šeštadienį vykusias eitynes „Už lygybę“ apibendrino įtakingo Danijos dienraščio „Politiken“ tinklalapis. Renginys, kurį apkartino garsūs protestuotojų įžeidinėjimai, užgaulūs plakatai ir politikų pasipriešinimas policininkams, tapo spjūviu danams, kurie surinko pinigų, kad Vilniuje būtų galima iškabinti žmogaus teisėms skirtų plakatų.
Eitynių „Už lygybę“ akimirka
Eitynių „Už lygybę“ akimirka / Rūtos Strakšaitės nuotr.

Prieš pat eitynes pasirodžiusios publikacijos autorius pradėjo nuo frazės, kad homoseksualai ir translyčiai asmenys žygiuos šalyje, kurioje diskriminacijos lygis yra rekordinis Europos Sąjungoje (ES).

Rašinio heroje tapo Ing Stankė, save vadinanti queer (šia sąvoka apibūdinami asmenys, kurie nėra heteroseksualūs ar heteronormatyvūs ir neidentifikuoja savęs binarėje lyčių sistemoje). Ing traukia moterys, bet ji nemėgsta būti priskiriama kažkuriai lyčiai ar lytinei tapatybei.

Todėl kūdikystėje gautą vardą Ingrida ji sutrumpino iki neutralaus Ing. Dukters paslaptį išsiaiškinusi mama pasiūlė jai kreiptis į psichologą, o gatvėje vyriškai apsikirpusią merginą lydėdavo nuostabos kupini žvilgsniai.

Ing šeštadienį žygiavo Gedimino prospektu, norėdama parodyti pasauliui, jog didžiuojasi savimi, nepaisant fakto, kad Lietuva yra viena iš priešiškiausiai seksualinių mažumų atžvilgiu nusiteikusių šalių.

„Saugausi nuo pasaulio, turėdama nedidelį saugų draugų, kurie mane supranta, ratą“, – ji pasakojo žurnalistui.

Dalyvauti eitynėse Ing pasiryžo, nes žino, kad neįmanoma gyventi visaverčio gyvenimo, jei neturi ryšio su aplinkine bendruomene. „Tikiu, kad Lietuvoje įmanoma gyventi laimingai“, – pridėjo ji.

Europos Sąjungai pradėjusios pirmininkauti Lietuvos testas

Žurnalistas prognozavo, kad Europa dėmesingai stebės eitynes Lietuvoje, kuri neseniai pradėjo pirmininkauti ES Tarybai. Eitynės tapo testu, ar šalis nori vadovautis pamatinėmis teisėmis, kurios draudžia diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos.

Kai kurios valstybės, ypač Danija ir Švedija, kaip ir Europos Parlamentas bei Europos Komisija (EK), elgesį su seksualinėmis mažumomis Lietuvoje iš karto įvertino skeptiškai.

Rusijos ir Ukrainos vyriausybės kriminalizavo homoseksualumo minėjimą teigiamame kontekste. Konservatyvūs lietuvių politikai siekia panašių įstatymų. Tuo tarpu didžiulis tyrimas prieš kelis mėnesius parodė, kad Lietuvoje homoseksualai, biseksualai ir translyčiai asmenys yra diskriminuojami labiausiai ES.

Rašinyje priminta, kad Lietuvos Vyriausybė „buvo pažeminta“, kai EK pirmininkas Jose Manualis Barroso įspėjo, jog Komisija nedels imtis veiksmų, jei bus seksualinių mažumų diskriminacijos atvejų.

Rinko pinigus eitynių organizatoriams

Žurnalistas taip pat priminė teisminius ginčus dėl leidimo eitynes Gedimino prospekte.

Beje, likus kiek daugiau nei mėnesiui iki eitynių, danai ėmė rinkti pinigus joms paremti. Šios iniciatyvos ėmėsi žmogaus teises ginančios tarptautinės organizacijos „Amnesty International“ Danijos padalinys. Aktyvistai užsimojo surinkti pinigų plakatams, skirtų eitynėms palaikyti ir neseniai pasirodžiusių Vilniaus gatvėse.

VIDEO: Eitynės „Už lygybę“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius