Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 07

Baltosios pirštinės: gauti 48 pranešimai apie galimus balsavimo pažeidimus, pusė jų – nepagrįsti

Per pirmąsias dvi išankstinio balsavimo savivaldybėse dienas visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ gavo 48 pranešimus apie galimus rinkimų teisės pažeidimus. Dauguma jų yra susiję su politinės reklamos skleidimu ir rinkimų komisijų darbu, tačiau abi dienas užregistruota po kelis pranešimus dėl galimo rinkėjų papirkimo, skelbiama pranešime žiniasklaidai.
Baltosios pirštinės
Baltosios pirštinės / „Baltosios pirštinės“ nuotr.

Viso per Seimo rinkimų kampanijos laikotarpį „Baltosios pirštinės“ gavo 16 pranešimų dėl galimo rinkėjų papirkimo. Du atvejai perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), du – Lietuvos Policijai. Pusė pranešimų yra be įrodymų arba pateikiama informacija apie ketinimus papirkti rinkėjus sekmadienį. Tokių pranešimų informacija taip pat yra svarbi ir padeda planuoti lokacijas stebėtojų darbui.

Pusė pranešimų apie galimus balsavimo pažeidimus yra nepagrįsti ir parodo visuomenės švietimo bei informavimo stoką. Svarbu visiems žinoti, kad išankstinio balsavimo metu balsadėžės nėra privalomos, tad rinkėjams nereikia jaudintis dėl savo balso, jei vokas yra įdedamas į dėžę šalia rinkimų komisijos narių. Taip pat reikalinga priminti, kad balsavimo kabinose draudžiama fotografuoti, komisijos nariai turi papasakoti visą instrukciją, kaip balsuoti su vokais.

Trečiadienį prasideda balsavimas specialiuose punktuose – sveikatos priežiūros, įkalinimo, socialinės globos ir kitose įstaigose, kur dažniausiai balsuoja pažeidžiami rinkėjai. Atsižvelgiant į organizacijos duomenis, specialiuose punktuose dažniausiai būna neužtikrinamas balsavimo slaptumas, rinkimų komisijų nariai skubina rinkėjus arba už juos užklijuoja balsavimo vokus, kas yra draudžiama. Balsavimą specialiuose punktuose ketina stebėti keli šimtai „Baltųjų pirštinių“ stebėtojų.

Pastebėjus galimus rinkimų pažeidimus, juos juos reikia fiksuoti ir galima pranešti per tinklalapį.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ yra nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija Lietuvoje, siekianti užtikrinti skaidrius rinkimus bei stiprinti pilietinę visuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius