-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 30

Bandymas pergudrauti gripą nepavyko

Už trisdešimtmetės Linos gyvybę medikai grūmėsi dvi savaites. Tačiau jos išgelbėti nepavyko. Kiaulių gripu sirgusi moteris į medikus nesikreipė, nes bijojo prarasti nemažą dalį ir taip menkų pajamų.
Santariškių klinikos
Santariškių klinikos / Gedimino Savickio nuotr.

Šiaulietė Lina Agejevienė staiga neteko sąmonės lapkričio 14–ąją. Moteris iki tol ilgokai negalavo, tačiau į medikus nesikreipė. Vėliau gydytojai nustatė, kad ji porą savaičių sirgo plaučių uždegimu ir tik po to pateko į ligoninę. Pasak jų, tai buvo gripo sukelta komplikacija.

Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC), kur Lina dirbo socialine pedagoge, darbuotoja Liubovė LŽ sakė, kad jos kolegė ilgai sirguliavo, buvo netekusi svorio. „Galbūt ji nėjo į polikliniką dėl sunkios finansinės padėties. Vyras neturėjo darbo, šešerių metų dukrytę auginanti šeima gyveno pas vyro motiną. Visi laikėsi beveik vien iš jos atlyginimo, o susirgus juk tiek nedaug mokama“, – pasakojo Linos draugė.

Taupė net bilietams

ŠPRC Elektronikos ir administravimo centre Lina dirbo dešimt metų. Apie moters mirtį sužinoję bendradarbiai buvo priblokšti. Pasak jų, Lina buvo mylima. „Ji niekada niekuo nesiskųsdavo. Labai mylėjo savo šeimą, dukrelę. Tačiau buvo gana uždara, apie savo bėdas itin nesipasakodavo“, – sakė Liubovė. Sukrėsta tokios netikėtos kolegės mirties moteris prisipažino, kad jiems su vyru Lina buvo kaip dukra. Savo tikrosios mamos L.Agejevienė neteko anksti – ją, sulaukusią vos 46–erių, į kapus nuvarė mirtina liga. Dabar mirtis pasiglemžė ir dukrą, teišgyvenusią vos trisdešimt metų. Oficialiai patvirtinta, kad ji – trečioji pandeminio gripo A(H1N1) auka Lietuvoje, mirusi dėl šios ligos sukeltų komplikacijų.

Apie tai, kad Linos šeimoje būta finansinių problemų, galima spręsti iš smulkmenų. Pasak bendradarbių, ji niekada į darbą nevažiuodavo autobusu – taupė.

Apie tai, kad Linos šeimoje būta finansinių problemų, galima spręsti iš smulkmenų. Pasak bendradarbių, ji niekada į darbą nevažiuodavo autobusu – taupė. „Visai neseniai ryte ji atėjo į darbą kiaurai peršlapusi. Paprašė plaukų džiovintuvo – jos plaukai labai gražūs, ilgi. Kaip nujausdama sakiau, Linute, vaikeli, negalima šitaip, juk susirgsi“, – LŽ pasakojo Liubovė.

Sirgti jai buvo prabanga

Dvi pirmąsias lapkričio savaites Lina dirbo sloguodama, kosėdama. Kolegų teigimu, moteris gėrė kažkokius lašelius, bet į medikus nesikreipė. Lapkričio 13–ąją, penktadienį, ji buvo darbe. Atrodė linksma, geros nuotaikos. Sakė, kad savaitgalį susitiks su sesers šeima. Tačiau šeštadienį netikėtai prarado sąmonę. Greitosios pagalbos medikai nugabeno jauną moterį į Šiaulių ligoninę, bet jos būklė negerėjo. Po dviejų dienų ligonė buvo pervežta į Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santariškių klinikas. Sąmonės ji taip ir neatgavo. Medikai dėl ligonės gyvybės grūmėsi beveik dvi savaites, tačiau ji užgeso praėjusį penktadienį.

ŠPRC Elektronikos ir administravimo skyriaus vadovė Aldona Tiškuvienė LŽ sakė, kad Lina sirgo lėtiniu plaučių uždegimu ir laiku pradėjusi gydytis turėjo pasveikti. Taip teigę medikai. Tačiau Lina veikiausiai bijojo sirgti, nes būtų praradusi dalį ir taip menkų šeimos pajamų.

EKMO sistema nepadėjo

Kaip LŽ teigė VUL Santariškių klinikų direktorius prof. Aleksandras Laucevičius, į ligoninę atgabenta moteris buvo kritinės būklės, turėdama itin didelių pakitimų plaučiuose. Moteris buvo gydyta keliuose VUL Santariškių klinikų reanimacijos skyriuose, dėl itin sunkios būklės perkelta į specialiai ligoniams su sunkiomis gripo komplikacijomis pritaikytą reanimacijos palatą Širdies chirurgijos centre. Anot A.Laucevičiaus, jai, kaip ir kitiems pacientams su gripo komplikacijomis, buvo skirtas antivirusinis gydymas. Pacientei buvo pajungta moderni pagalbinės kraujotakos EKMO sistema. Tai naujausia ir efektyviausia priemonė, taikoma tada, kai kraujas nepakankamai prisotinamas deguonimi. Tačiau ir tai nepadėjo. Pasak A.Laucevičiaus, specialiai pacientams su pavojingomis gripo komplikacijomis skirta operacinė Širdies chirurgijos centre visiškai užpildyta, joje dabar yra aštuoni pacientai. Šiuo metu dar vienas sunkios būklės pacientas gydomas padedant EKMO pagalbinės kraujotakos sistemai.

Medikų teigimu, susirgus pandeminiu gripu, pasveikti neužtenka poros dienų, rekomenduojama gulėti mažiausiai septynias. Taupydama šeimos pajamas Lina bandė „išvaikščioti“ ligą.

Užjaučia, bet padėti negali

Buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys, kuriam vadovaujant buvo pasiūlytos išmokų ligos atveju pataisos, apgailestavo dėl jaunos moters mirties. „Užjaučiu artimuosius, bet “Sodra„ negali išmokėti daugiau negu gauna“, – teigė politikas. Pasak jo, jei nebūtų tokių pataisų, reikėtų didinti „Sodros“ mokesčius. Tik tuomet susirgusiems būtų galima mokėti visą 100 proc. atlyginimo. „Bet kol kas tokiam mano siūlymui mažai kas pritaria“, – vakar LŽ teigė R.Dagys.

Nuo 2009 metų gegužės 1 dienos įsigaliojo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimai dėl ligos pašalpų mokėjimo. Už dvi pirmąsias laikinojo nedarbingumo dienas ligos pašalpą moka darbdavys. Ši pašalpa negali būti mažesnė kaip 80 proc. atlyginimo. Nuo trečiosios iki septintosios (imtinai) dienos – 40 proc. ligos pašalpa mokama iš „Sodros“ biudžeto lėšų, o nuo aštuntosios nedarbingumo dienos – 80 proc. uždarbio dydžio pašalpos.

Medikų teigimu, susirgus pandeminiu gripu, pasveikti neužtenka poros dienų, rekomenduojama gulėti mažiausiai septynias. Taupydama šeimos pajamas Lina bandė „išvaikščioti“ ligą. Tačiau „neišvaikščiojo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius