Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 31

Fatimos stebuklo šimtmetis: išpranašautas Antrasis pasaulinis karas ir koks lūžis įvyks 2017 m.?

1917 m. Portugalijoje įvyko Katalikų bažnyčios pripažintas stebuklas. Nuo gegužės iki spalio šalia Fatimos miestelio apsireikšdavusi Švč. Mergelė Marija pateikė tris savo pranašystes. Jose minimas ir Antrasis pasaulinis karas, ir Rusija. Teigiama, kad trečioji pranašystė gali išsipildyti 2017 m.
Tūkstančiai katalikų Fatimos apreiškimo metinių mišiose Portugalijoje
Tūkstančiai katalikų Fatimos apreiškimo metinių mišiose Portugalijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

15min paprašė Lietuvos katalikų bažnyčios atstovų pagalbos aiškinantis, ką reiškia Fatimos apsireiškimai ir kuo svarbus jų šimtmetis.

R.Šapauskas: „Aš kalbu rimtai“

Šio teksto istorija prasidėjo nuo automobilyje išgirstos „Žinių radijo“ laidos, kurioje Algis Ramanauskas kalbino draugą ir kolegą Rimą Šapauską. Didžioji laidos dalis buvo skirta pokalbiui apie religiją.

Laidos viduryje nuskambėjo klausimas apie artėjančius 2017 metus. „Jūs man pasakojote vieną labai įdomią istoriją. Tai vienas iš retų atvejų, kai mes sutinkame. Istorija apie Rusiją ir tai, kad 2017 m. mūsų laukia kažkas labai įdomaus“, – teiravosi A.Ramanauskas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rimas Šapauskas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Rimas Šapauskas

„Taupydamas laiką galiu pasiūlyti žmonėms, kurie tuo domisi, „Google“ įvesti „2017“ ir „Fatima“. Portugalijoje 1917 m. gegužės 13 dieną prasidėjo ir spalio 13 dieną baigėsi Švč. Marijos apsireiškimai piemenims.

Buvo pasakytos trys garsiosios Fatimos paslaptys, iš kurių dvi išsipildė su kaupu.

Kai matai dabartinius laikus ir tai, kas dedasi, darosi neramu. Manau, kad 2017 m. tikrai turėtų kažkas įvykti. Nenoriu būti blogas pranašas. Kaip sako popiežius Pranciškus, malonė yra didesnė nei nuodėmė. Gali įvykti didžiulis stebuklas ir mes kažkokiu būdu išsigelbėsime“, – atsakė R.Šapauskas.

„Tai yra apokaliptinė vizija?“ – patikslino A.Ramanauskas.

„Iš esmės tai yra apokaliptinė vizija“, – atsakė R.Šapauskas.

Toliau jis priminė, kad greitai po Fatimos pranašysčių, kuriose buvo minima ir Rusija, šioje šalyje prasidėjo revoliucija: „Ir ši revoliucija nesibaigė, nes po 75 metų gyvavimo šis jau nudusęs monstras vėl prisikėlė.

Marija žadėjo, kad 2017 m. įvyks kažkoks svarbus įvykis. Mes esame krikščionys, pažado žmonės. Tikime, kad nekaltoji širdis pasaulyje vis tiek triumfuos ir blogis nenugalės. Viliamės, kad Kristus jau prieš du tūkstančius metų nugalėjo ir klausimas tik, kada ta pergalė bus galutinė.

Žinau, kad dabar nemažai žmonių galvoja, ką jis čia šneka. Ar jis čia rimtai? Aš kalbu rimtai. Galiu išsakyti savo požiūrį ir mintis, o žmonės laisvi toms mintims pritarti arba ne. Tai, kas darosi Sirijoje, Alepe, tai yra visos mūsų žmonijos, mūsų požiūrio problema. Atrodo, baigėsi Antrasis pasaulinis karas ir visi sutarėme, kad niekada daugiau to nebus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alepas gruodžio viduryje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alepas gruodžio viduryje

Žmonės, kurie dar atsiminė Antrąjį pasaulinį karą ir kuriems pagrindinis dalykas buvo „Neduok Dieve, karas!“, išmirė. Užaugo nauja karta. Kai matau galybę žmonių, kuriems taip norisi pakariauti, darosi neramu. Tiek žmonių, kurie tiesiog urzgia, kaip jie nori kažką pamokyti.

Teko matyti labai šviesų rusų šventiką, kuris kalbėjo, kad jeigu žmonės labai norės karo, karas bus. Jo šalyje karo mašina yra labai smarkiai užsukta.“

Prašė paaukoti Rusiją

Internete daug informacijos apie Fatimos stebuklą. Gausybė antraščių nesunkiai paklaidina.

15min kreipėsi į Lietuvos Vyskupų konferenciją ir arkivyskupą Gintarą Grušą. Vilniaus arkivyskupijos atstovė atsakė į redakcijos klausimus.

„Scanpix“/AP nuotr./Tūkstančiai katalikų Fatimos apreiškimo metinių mišiose Portugalijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Tūkstančiai katalikų Fatimos apreiškimo metinių mišiose Portugalijoje

„Švenčiausia Mergelė Marija pasirodė trims vaikams Fatimoje, Portugalijoje, 1917 metais gegužės–spalio mėnesiais kiekvieno mėnesio 13 d., išskyrus rugpjūtį, kai ji pasirodė 19 d. Paskutinįjį kartą jos apsireiškimo metu Cova da Iria (vietovė šalia Fatimos) buvo susirinkusi 50–70 tūkst. žmonių minia <...>

Apsireiškimuose Marija kvietė melstis už taiką ir karo pabaigą (tuo metu vyko Pirmas pasaulinis karas), pataisyti savo gyvenimą, nedaryti nuodėmių, kiekvienam asmeniškai aukotis už taiką ir nusidėjėlių atsivertimą.

Marija pranešė apie Pirmojo pasaulinio karo pabaigą, tačiau įspėjo, kad bus kitas, dar blogesnis karas. Marija taip pat prašė jos Nekaltajai Širdžiai paaukoti Rusiją, kad pasaulyje būtų taika.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karinio parado akimirka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karinio parado akimirka

Per apsireiškimus Marija ne vieną kartą ragino kasdien kalbėti rožančių, kad pasaulyje būtų taika ir greičiau baigtųsi karas. Marija taip pat kalbėjo apie būsimus Bažnyčios ir Šventojo Tėvo persekiojimus. Vaikams taip pat buvo patikėta žinia, jog daug nusidėjėlių sielų eina į pragarą, nes niekas už juos nesimeldžia“, – teigė Vilniaus arkivyskupijos atstovė Santa Kančytė.

Ragino melstis už taiką

Pasak jos, pagrindinė Fatimos žinia buvo kvietimas atsiversti, atgailauti ir melstis už taiką: „Liepos 13 d. per apsireiškimą vaikai matė pragaro viziją, taip pat angelą, kuris šaukė: „Atgaila, atgaila, atgaila“.

Visuose apsireiškimuose Marijos patikėta žinia buvo ne informavimas apie tai, kas įvyks ateityje, kiek kvietimas melstis ir atsiversti, atsigręžti į Dievą, kad būtų išvengta karo ir kitų nelaimių.

Iš Marijos žinios matyti, jog pasaulio istorija nėra nulemta iš anksto – ji priklauso ir nuo mūsų, o kiekvieno asmeninis atsivertimas ir malda prisideda prie taikos pasaulyje įtvirtinimo, nes Dievo akyse tai svarbus žingsnis.“

Galima rasti daug Fatimos pranašysčių interpretacijų. Plačiausiai paplitusi pranašystė yra Antrojo pasaulio karo pradžia. Taip pat teigiama, kad Fatimos Marija išpranašavo pasikėsinimą į popiežių Joną Paulių II. Jis įvyko būtent gegužės 13-ąją. Po nepavykusio pasikėsinimo šis popiežius lankėsi Portugalijoje, Marijos apsireiškimo vietoje. Skirtinguose šaltiniuose nurodoma, kad trečioji pranašystė gali būti susijusi su 2017 m., kai įvyks lemtinga kova tarp šėtono ir gėrio jėgų. Po jos žmonijos gali laukti ne pabaiga, o gėrio epocha.

Katalikų bažnyčios požiūrį į šio apsireiškimo reikšmę galima rasti kardinolo Josepho Ratzingerio, vėliau tapusio popiežiumi Benediktu XVI, Fatimos žinios teologiniame komentare.

Jo tekste minima, kad Jėzaus Kristaus nužengimas į žemę yra pagrindinis apsireiškimas, per kurį žmonėms buvo pilnai apreikšta tiesa ir Dievo meilė. Visi kiti vėliau vykę apsireiškimai, kai kurie Bažnyčios pripažįstami kaip tikri įvykiai, katalikui tikėti yra neprivalomi. Visi vėlesni apsireiškimai, įskaitant Fatimos apsireiškimą, yra svarbūs tiek, kiek padeda geriau suprasti ir geriau įgyvendinti tą pagrindinę žinią, kurią paskelbė Kristus savo apsireiškimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fatimos apreiškimo minėjimas Vatikane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fatimos apreiškimo minėjimas Vatikane

Visų vėlesnių apsireiškimų, įskaitant Fatimą, tikslas yra ne tiek „nutraukti ateitį dengiantį šydą“, ne aiškiaregystė, ne informavimas apie ateitį, bet pagalba geriau suprasti laiko ženklus. Kaip turime gyventi šiandien, kad gyventume pagal pasaulio Kūrėjo Dievo valią (ir galiausiai pasiektume amžiną laimę). Paprastai tariant, istorija nėra nulemta iš anksto, ji yra kuriama, ir rezultatas priklauso nuo mūsų šiandienos veiksmų. Taika yra žmonių atsivertimo ir maldos vaisius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius