Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 27

Be europarlamentaro mandato likęs V.Mazuronis grįš prie projektavimo, R.Paksas laižysis žaizdas

Kartu su prezidento rinkimais vykę rinkimai į Europos Parlamentą kai kuriems kandidatams baigėsi ne taip, kaip tikėjosi. Rinkėjų palaikymo nesulaukė Laima Liucija Andrikienė, Antanas Guoga, Rolandas Paksas ir Valentinas Mazuronis. V.Mazuronis pralaimėjimo nesureikšmina, o R.Paksas kol kas nenori apie tai kalbėti.
Rolandas Paksas, Valentinas Mazuronis
Rolandas Paksas, Valentinas Mazuronis / 15min nuotr.

Dvi kadencijas Europos parlamente praleidęs Rolandas Paksas dar sekmadienio rytą tikino turintis mažai abejonių dėl trečiosios sėkmės iš eilės. 62-ejų politikas optimistiškai vertino savo galimybes dar penkerius metus dirbti Briuselyje.

R.Paksas į EP rinkimus ėjo su savo įkurtu komitetu „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“. Tačiau europarlamentaro mandato R.Paksas neišsaugojo, nes, pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, jis surinko 50 tūkst. 129 arba 3,79 proc. balsų. To neužteko gauti mandatą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rolandas Paksas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rolandas Paksas

„Rinkėjai visuomet teisūs. Kadangi rezultatas yra visiškai kitoks nei kalbėjau vakar ryte, duokite keletą dienų išanalizuoti ir tada detaliau bandysiu pateikti savo nuomonę, kuri nebus tokia karšta, kokia galėtų būti šiandien“, – nuo platesnių komentarų susilaikė R.Paksas.

Apie ateities planus pasibaigus europarlamentaro kadencijai jis irgi nebuvo linkęs kalbėti: „Manau, žurnalistų yra toks auksinis charakteris: įkišti atsuktuvą į skaudamą vietą ir pabandyti pasukinėti. Bet atidėkime savaitei.“

R.Paksas Europos Parlamente dirba nuo 2009 metų.

Naujai išrinktiesiems linki sėkmės

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, vedęs sąrašą Europos Parlamento rinkimuose, jame dirbs dar vieną kadenciją. Tačiau sąraše trečiuoju numeriu įrašytas europarlamentaras Valentinas Mazuronis perrinktas nebuvo. 15min jis sakė, kad kol kas ilsėsis nuo politikos ir grįš prie savo profesijos – projektavimo.

„Grįžtu į projektavimo verslą, kurio šiek tiek pasiilgau, o paskui žiūrėsime. Kaip tik šiandien susiderėjau dėl projekto, kuriuo kol kas nesigirsiu, bet tai yra vienas nemažas objektas“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis balsavo Prezidento rinkimuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis balsavo Prezidento rinkimuose

Jis nesistebi nepatekęs į Europos Parlamentą. Tai esą buvo galima prognozuoti.

„Tačiau „darbiečiai“ pasirodė geriau nei galėjo tikėtis. Ketvirti Lietuvoje – tai yra geras rezultatas“, – įvertino V.Mazuronis. Darbo partija sulaukė 8,55 proc. rinkėjų balsų.

„Užtat skaudžiai nukrito „Tvarka ir teisingumas“. Stebina žmonių euforija dėl Aušros Maldeikienės, manau, tai yra šiek tiek perdėtas susižavėjimas. Antanas Guoga galėjo lygiai patekti ir nepatekti, įdėjo didelius pinigus, ėjo su reklama ir šūkiais, kurie, diplomatiškai sakant, nebuvo teisybę atspindintys. Nepaisant to, daugelis žmonių ant to užsikabino kaip ir ant A.Maldeikienės“, – svarstė V.Mazuronis.

Grįžtu į projektavimo verslą, kurio šiek tiek pasiilgau, o paskui žiūrėsime.

Išrinktiems europarlamentarams jis linki sėkmės: „Ir linkiu pasirinkti darbo, intensyvesnį kelią. Nes parlamentinis darbas, jo sunkumas ir intensyvumas priklauso nuo paties parlamentaro, kiek jis užsikrauna. Gali dirbti labai daug ir nieko nespėti, o gali formaliai pabalsuoti, kaip politinė grupė nurodo. Manau, žmonės pasirinks prioritetus pagal komitetus, pagal politines grupes.“

Lietuvai atstovaus 11 politikų

Kartu su antruoju prezidento rinkimų turu baigėsi ir Europos Parlamento rinkimai, kuriuose rinkėjai rinko 11 Lietuvos atstovų šioje Europos Sąjungos institucijoje.

Suskaičiavus visus biuletenius paaiškėjo, kad tris mandatus gaus konservatoriai (18,6 proc. balsų nuo dalyvavusių rinkėjų), po du – socialdemokratai (15,07 proc.) ir „valstiečiai“ (11,92 proc.). Į EP taip pat pateko po vieną Darbo partijos (8,55 proc.), Liberalų sąjūdžio (6,2 proc.), „Aušros Maldeikienės traukinio“ (6,1 proc.) ir Valdemaro Tomaševskio bloko (5,24 proc.) atstovą.

Stebina žmonių euforija dėl Aušros Maldeikienės, manau, tai yra šiek tiek perdėtas susižavėjimas.

Pagal VRK pateikiamus pirmumo balsus TS-LKD Europos Parlamente atstovaus Liudas Mažylis, Rasa Juknevičienė ir Andrius Kubilius, LSDP – Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas, LVŽS – Bronis Ropė ir Šarūnas Marčiulionis, Darbo partijai – Viktoras Uspaskichas. Patekti turėtų ir V.Tomaševskis, Petras Auštrevičius bei A.Maldeikienė.

15min nuotr./Europarlamentarai
15min nuotr./Europarlamentarai

Vos 5171 balsu nuo V.Tomaševskio bloko atsiliko Lietuvos centro partija su Antanu Guoga. Jam mandato nebeliko.

Daugiausia pirmumo balsų renka konservatoriai Andrius Kubilius ir Liudas Mažylis bei socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius