Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 19

Be leidimo dirbti su valstybės paslaptimis V.Fedotovas VAT nevadovaus

Rugpjūčio pabaigoje konkursą vadovauti Valstybinei augalininkystės tarnybai laimėjęs Sergejus Fedotovas dar kelis mėnesius gali būti nei paleistas, nei pririštas. Pareigoms užimti jam būtinas leidimas dirbti su slapta informacija, tačiau įvertinti S.Fedotovo patikimumo Valstybės saugumo departamentui (VSD) dviejų mėnesių nepakako. Kol nebus atsakymo, S.Fedotovas į pareigas nebus skiriamas, patikino Žemės ūkio ministerija. O tai gali trukti iki pusmečio.
Sergejus Fedotovas (kairėje) ir Vladimiras Romanovas Škotijoje
Sergejus Fedotovas (kairėje) ir Vladimiras Romanovas Škotijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15min jau rašė, kad Žemės ūkio ministerijos surengtą Valstybinės augalininkystės tarnybos direktoriaus rugpjūčio pabaigoje laimėjo buvęs šios tarnybos vadovas, buvęs nuo Lietuvos teisėsaugos Rusijoje besislapstančio Vladimiro Romanovo bendražygis, Darbo partijos byloje nuteistos buvusios Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės sutuoktinis S.Fedotovas.

Konkurse, kaip 15min informavo Žemės ūkio ministerija, tuomet išvis dalyvavo penki dalyviai. Juos vertino septynių asmenų komisija:

  • Ausma Miškinienė – viceministrė, komisijos pirmininkė,
  • Saulius Jasius – ministerijos vyresnysis patarėjas,
  • Jonas Lisauskas – Augalininkystės ir agrarinės aplinkosaugos skyriaus vedėjas,
  • Alma Markevičienė – Valstybės tarnybos departamento Atrankų skyriaus patarėja,
  • Aleksandras Muzikevičius – Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos Ministro Pirmininko patarėjas,
  • Asta Pašvenskienė – Teisės ir personalo skyriaus vyresnioji patarėja,
  • Jurij Kornijenko – ministerijos vyresnysis patarėjas.

Privalomas balas buvo 6. Tiek surinko vienintelis S.Fedotovas.

Jeigu S.Fedotovas nebus paskirtas, konkursas bus skelbiamas iš naujo.

Tačiau į pareigas jis iki šiol nepaskirtas, nes Žemės ūkio ministerija laukia VSD rekomendacijos dėl S.Fedotovo galimybių gauti leidimą dirbti su slapta informacija.

Paprastai procedūra trunka iki dviejų mėnesių, tačiau ne šįkart. VSD paprašė ministerijos daugiau laiko S.Fedotovo patikimumui vertinti.

Pats VSD nekomentuoja, kiek laiko gali trukti buvusio V.Romanovo patikėtinio patikra, tačiau žemės ūkio ministro patarėja Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė nurodo, kad būna atvejų, kai procesas užtrunka iki pusmečio ir ilgiau.

Be leidimo susipažinti su valstybės paslaptimis, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys S.Fedotovo į pareigas skirti neketina.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Taigi gali būti, kad Valstybinė augalininkystės tarnyba naujo vadovo sulauks tik kitais metais. Ir tai nežinia kada.

Mat tarnybos direktoriaus konkursą S.Fedotovas laimėjo vienintelis surinkęs daugiau nei privalomus 6 balus. Kiti keturi pretendentai liko už brūkšnio. Taigi, kaip nurodo V.Jankauskaitė-Milčiuvienė, jeigu S.Fedotovas nebus paskirtas, konkursas bus skelbiamas iš naujo.

S.Fedotovas Valstybinei augalininkystės tarnybai (VAT) vadovavo nuo 2014-ųjų iki šių metų gegužės. Ir visus ketverius metus leidimo dirbti su slapta informacija neturėjo. Jį gauti iš S.Fedotovo niekas ir nereikalavo.

„Žinau, kad neturėjo – mes su juo kalbėjome, o ar neprašė, aš kiek suprantu, kiek atsimenu, neprašė. (…) Turbūt ir dabar nepaskiriamas dėl tos priežasties, kad neturi to leidimo. Aišku, jis, matyt, kažkokių nuogąstavimų turėjo dėl to, ar gaus, ar negaus, ko gero, dėl to ir neteikė, nepildė tos anketos, neprašė praeitoj kadencijoj, o dabar neišvengiamai turės prašyti“, – sakė B.Markauskas.

Birželį paskelbusi konkursą VAT direktoriaus pareigoms užimti Žemės ūkio ministerija prievolę gauti leidimą dirbti su slapta informacija taip sureikšmino, kad net įrašė į reikalavimus kandidatams.

Iki 2014 m. tapdamas VAT vadovu S.Fedotovas su žemės ūkiu neturėjo nieko bendro.

Jis daug metų buvo vienas artimiausių į Rusiją pabėgusio bankrutavusio Ūkio banko savininko V.Romanovo žmonių. Jis buvo vienas bankrutuojančios Ūkio banko investicinės grupės (ŪBIG) vadovų. S.Fedotovui buvo patikėta valdyti V.Romanovo įsigytą Škotijos futbolo klubą „Hearts“, kuris taip pat bankrutavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius