Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 23

Be vizos į Lietuvą neįleistas Rusijos pilietis tapo Baltarusijos propagandos herojumi

Dviratininko, kuris bandė neteisėtai patekti į Lietuvą, istoriją Baltarusija panaudojo savai propagandai. Mūsų pasieniečių teigimu, vyras reikalavo įleisti į Europos Sąjungą ir parkritęs ant grindų nereagavo į nurodymus grįžti, iš kur atėjęs, tad jį teko išnešti tiesiog ant rankų. Kaimynų sienos saugotojai šią situaciją pateikė savaip – esą lietuviai tiesiog numetė žmogų ant asfalto, apspardė ir paliko gulėti.
Baltarusijos pasieniečiai paskelbė, esą Lietubos pareigūnai neįleistą keliautoją numetė ant afalto
Baltarusijos pasieniečiai paskelbė, esą Lietubos pareigūnai neįleistą keliautoją numetė ant afalto / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Užblokavo kelią pas kaimynus

Vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas incidentas, savo oficialiuose kanaluose „Telegram“ ir „Facebook“ ketvirtadienį paskelbė Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas.

„Lietuva išmeta žmones pasienio kontrolės punktuose ant važiuojamosios kelio dalies“, – pakomentuota greta.

Beveik 40 sek. trukmės įrašas padarytas, kaip nurodyta viršutiniame kampe, rugsėjo 20 d., apie 14.30 val. Jame užfiksuotas, kaip galima suprasti iš minėto komentaro ir kai kurių detalių, sienos perėjimo punktas.

Įraše matyti, kaip prie linijos, žyminčios valstybės sieną, privažiuoja visureigis. Iš jo išlipę trys asmenys iškelia dar vieną, kuris lyg priešinasi, lyg gali būti neblaivus, todėl vyrams tenka jį panėšėti.

Pareigūnai (tai galima suprasti iš tamsiai žalios aprangos) keleivį nutempia iki linijos ir paguldo jį ten, šalia padeda kuprinę. Tuomet vienas iš pareigūnų iš visureigio iškelia dviratį ir pastato greta.

Be vizos nėra ką ir kalbėti, niekaip negali į Šengeno zoną patekti.

Galiausiai, priėjęs prie gulinčiojo, pareigūnas pajudina dešinę koją. Iš toli sunku suprasti, ar jis kažką – pavyzdžiui, akmenį arba pernelyg plačiai išsiskleidusią striukę – pastumia ant žemės, ar spirteli gulinčiajam. Tada pareigūnas pasilenkęs dar kažką vyrui tarsteli.

Baltarusių teigimu, tai įvyko rugsėjo 20-ąją Privalkos (iš Lietuvos pusės – Raigardo) pasienio kontrolės punkte. „Vaizdo kameros užfiksavo momentą, kai Lietuvos pasieniečių automobilis iki sienos su Baltarusija atvežė vyrą. Lietuvos tarnybų atstovai ištraukė jį iš mašinos ir paliko gulėti ant kelio, porą kartų įspyrę koja“, – situacija perpasakota „Telegram“.

Dėl to esą buvo laikinai užblokuotas įvažiavimas į kaimyninę šalį. „Vėliau „deportuotasis“ perėjo į Baltarusijos teritoriją. Apklausos metu nustatyta, kad taip Lietuvos pusė atsikratė Rusijos piliečiu“, – paaiškinta prie įrašo, kuris jau peržiūrėtas daugiau nei 17 tūkst. kartų.

Vis parodo panašių filmukų

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis patvirtino, kad toks įvykis buvo, tačiau baltarusiai nutylėjo nemažai detalių.

123rf.com nuotr. /Lietuvos išduoda Šengeno zonos viza
123rf.com nuotr. /Lietuvos išduoda Šengeno zonos viza

Prieš porą dienų į Raigardo pasienio kontrolės postą iš Baltarusijos dviračiu atmynė čečėnų tautybės Rusijos pilietis. 1980 m. gimęs vyras pateikė pasą, tačiau jame nebuvo Lietuvos vizos, tad buvo informuotas, kad į mūsų šalį jis negalės patekti.

Tada jis griūna ant žemės, pradeda sakyti, kad niekur neis, kad jam reikia į ES ir panašiai

„Pasieniečiai iškart pamatė, jog jis neatitinka sąlygų, kad galėtų būti įleistas, – portalui 15min sakė G.Mišutis. – Net nekalbant apie nuo rugsėjo 19 d. galiojančią tvarką, kad regiono valstybės įvedė papildomus ribojimus Rusijos piliečiams. Be vizos nėra ką ir kalbėti, niekaip negali į Šengeno zoną patekti.“

Kaip paprastai daroma panašiais atvejais, svetimšaliui buvo surašytas atsisakymas įleisti į Lietuvą, tarnybinėse patalpose po kontrolės jam buvo viskas išaiškinta.

„Tada jis griūna ant žemės, pradeda sakyti, kad niekur neis, kad jam reikia į ES ir panašiai, – kolegų patirtį perpasakojo pašnekovas. – Ilgokai Druskininkų pasieniečiai bandė su juo kalbėtis, paaiškinti. Jokių veiksmų, juoba jėgos niekas nesiėmė. O jis tiesiog guli, niekur neina ir neklauso. Ką daryti tokiu atveju? Dirbti juk reikia, o jis trukdo tose patalpose gulėdamas.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Giedrius Mišutis

Prieš ko nors imdamiesi pareigūnai dar įvertino vyro sveikatos būklę – taip dabar daroma su neteisėtai sieną kirtusiais migrantais. Norėta išsiaiškinti, ar nereikia kviesti medikų, – pasieniečiai turi žinių, kada ir kaip teikti skubiąją pagalbą. Viskas buvo gerai – žmogus buvo sveikas, tvirtas, tik elgėsi nestandartiškai.

Jis tiesiog guli, niekur neina ir neklauso. Ką daryti tokiu atveju? Dirbti juk reikia, o jis trukdo tose patalpose gulėdamas.

Tad pasieniečiai įkėlė svetimšalį su dviračiu ir kitais daiktais į tarnybinį visureigį, nuvežė prie sienos ir išsodino – kaip matyti iš įrašo, paguldė ant žemės, šalia sukrovė jo turtą.

„Jėga nebuvo naudota, išskyrus pakėlimą ant rankų, o tai nėra jėgos naudojimas, – pažymėjo pašnekovas. – Jis ilgai buvo įkalbinėjamas, bet pasieniečiai nerado kitos išeities. Žmogus tiesiog gulėjo ant grindų ir buvo matyti, kad neklausys. Ką daryti, dirbti tai reikia…

Buvo normalūs, profesionalūs veiksmai šioje situacijoje. Ji nestandartinė, tokių atvejų ne kasdien būna. Žmogus neįleistas, teisės aktų laikytasi, formalumai išlaikyti, sveikatai pavojus nekilo. Tik dar vienas skaičiukas prie neįleistų.“

VIDEO: Lietuvos vizos neturėjęs ir į šalį neįleistas Rusijos pilietis buvo grąžintas į Baltarusiją

Prieš išveždami čečėną lietuviai dar informavo baltarusius apie situaciją ir kad žmogus bus grąžintas į šalį, iš kurios atkeliavo.

Netrukus atėjo kaimynų pasieniečiai ir atvykėlį nusivedė. VSAT kameromis buvo užfiksuota, kad maždaug po penkių minučių vyras atsistojo, pasiėmė dviratį su kuprine ir, lydimas baltarusių, savomis kojomis nuėjo. Šie su keliautoju dar pasikalbėjo – įraše girdėti, kaip jie sako: „Kelkis, vis tiek tavęs neįleis.“

Pradžioje dar atrodydavo, kad reikia kažką daryti. Jie periodiškai ką nors suka – ant lenkų pavaro, ant latvių – rečiau, ir ant lietuvių.“

„Aišku, jie tvirtina, kad buvo išmestas. Toks jų stilius, – aiškino G.Mišutis. – Paleidžia savo filmukus, bet dabar nebereaguojame. Net nepatekę į Lietuvą migrantai pasakoja, kad juos žiauriai mušė… Pradžioje dar atrodydavo, kad reikia kažką daryti. Jie periodiškai ką nors suka – ant lenkų pavaro, ant latvių – rečiau, ir ant lietuvių.“

Vyras iki Lietuvos sienos atėjo su bendru srautu. Baltarusiai turėjo patikrinti jo dokumentus ir nežinia, kodėl praleido be vizos. Tokiu atveju turėjo įspėti, kad žmogus į kitą šalį nepateks. G.Mišutis spėjo, kad dėl pašlijusių dvišalių santykių baltarusiams galėjo nerūpėti, kas laukia ant kitos valstybės sienos.

Nebūtų migracijos krizės, gal ir mums būtų įvykis.

Tai, kad čečėnas atvažiavo dviračiu, nieko neįprasto – tokiu būdu kertančiųjų sieną būna nuolat. Pasieniečiai nesureikšmino ir visos situacijos apskritai. „Nebūtų migracijos krizės, gal ir mums būtų įvykis“, – svarstė VSAT atstovas.

VSAT nuotr./Raigardo pasienio kontrolės punktas
VSAT nuotr./Raigardo pasienio kontrolės punktas

Pasak jo, į Lietuvą dėl vienų ar kitų priežasčių neįleisti žmonės retai elgiasi išskirtinai ar iššaukiančiai. Dažniausiai žmonės tiesiog priekaištauja ar skundžiasi įsigiję lėktuvo bilietus, kuriuos, jei nebus įleisti, praras. „Viena vertus, supranti žmogiškai, kad neįvyks kelionė, bus prarastos padarytos investicijos. Bet tokie teisės aktai.

Kad reikėtų naudoti jėgą, žmogų išnešti, pasitaiko ypač retai, – tikino pašnekovas. – Dažniausiai skamba priekaištai. Labai didelių dramų nepasitaiko. Būna tik daug aiškinimųsi, pakartojimo dešimt kartų.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius