Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 17

Berčiūnų gyventojus piktina netvarka konteinerių aikštelėje: rado problemos sprendimo būdą

Berčiūnų kaimo gyventojus piktina kiekvieną vasarą atsirandanti ir visą sezoną besitęsianti netvarka konteinerių aikštelėje. Vieta, kurioje stovi atliekų konteineriai, kartais net sąvartynų virsta – dėl to vietos gyventojai kaltina iš miesto atvykstančius svečius ir poilsiautojus, kuriems nesvarbu nei kur, nei kokias atliekas išmeta. Išeitį Berčiūnų bendruomenė mato, tik ar ji padės – parodys laikas.
Šiukšlės Berčiūnų kaime
Šiukšlės Berčiūnų kaime / Rimvydo Ančerevičiaus/www.jp.lt nuotr.

Gamta visų namai

Berčiūnuose, itin panevėžiečių pamėgtoje poilsio zonoje, jau daug metų stovi penki konteineriai – du skirti buitinėms atliekoms, kiti trys aiškiai nurodo, kad stiklą reikia mesti į žaliąjį, popierių ir kartoną – į mėlynąjį, o plastikines, metalines ir kombinuotas pakuotes – į geltonąjį konteinerį, tačiau tokios rūšiavimo taisyklės įkandamos ne kiekvienam. Čia atvykstantys poilsiautojai iš miesto, krikštynas ar vestuves švenčiantieji ne tik nesivargina atliekų rūšiuoti, dar blogiau – šiukšles palieka tiesiog šalia konteinerių, kartais net atveža išmesti šiukšlių maišus.

Neapsikentusi prie buitinių atliekų konteinerių nuolat esančiu šiukšlynu Berčiūnų bendruomenė socialiniuose tinkluose kreipėsi į atvykstančius svečius: „Būkime kultūringi, nevežkite iš miesto šiukšlių. Mūsų kaimo konteineriai nepritaikyti tokiam kiekiui šiukšlių, o toks vaizdas nepuošia. Atvykstate pailsėti, pasimaudyti, o po savęs ir prie maudyklų paliekate šiukšlyną. Gerbkime vieni kitus, tausokime aplinką. Gamta visų namai“.

Tvarko patys, bet tai nebepakeliama

Berčiūnų kaimo bendruomenės pirmininkė Jolita Verikienė sako, jog gyventojai nebegali ištverti tokių vaizdų, todėl patys nuolat tvarko šiukšlyną.

„Kiekvienais metais tas pats. Žiemą, kada žmonių mažai – problemos nėra, bet vasarą, kada žmonės atvyksta maudytis ar tiesiog pasivaikščioti, šiukšlynas tampa visų mūsų gėda. Mes, kaimo gyventojai, turim savo konteinerius ir vietiniai ten šiukšlių neneša. Tai yra mūsų svečių problema“, – kalbėjo J.Verikienė.

Anot pirmininkės, bendruomenė neturi samdomų darbuotojų, todėl patys gyventojai tvarko poilsiautojų paliktas šiukšles.

„Apmaudu, kad net nesistengiama įmesti šiukšlių į konteinerį – aplink juos mėtosi vienkartiniai kavos puodeliai, užkandžiai, atvežti šiukšlių maišai“, – sakė J.Verikienė.

Kai trūksta kultūros – niekas nepadės

Paklausta, kokią išeitį mato, bendruomenės pirmininkė gūžčiojo pečiais. „Kalbam su seniūnija ir su bendrove, kuri rūpinasi atliekų išvežimu. Kartais jų paprašom, kad papildomai atvažiuotų, bet ką čia padarysi, kai žmonėms trūksta kultūros“, – teigė ji.

Anot pirmininkės, perkelti konteinerius į kitą vietą galimybės nėra, o jeigu ir būtų, J.Verikienės nuomone, vis tiek būtų tas pats, o gal net dar blogiau. Statyti dar vieną konteinerį – kainuoja. Buvo svarstyta ir apie sienelę šalia konteinerių ir apie požeminius konteinerius. „Šalia yra upė, ji tvinsta, turbūt ekologiniu požiūriu to įgyvendinti nebūtų galima“, – svarsto pirmininkė.

Bendruomenė tiki, kad tik vaizdo stebėjimo kameros galbūt sudrausmintų poilsiautojus. Jos galėtų užfiksuoti ir tuos vairuotojus, kurie pėsčiųjų taku, vedančiu į maudyklą, nuolat laksto keturračiais.

Pažeidėjus stebės

Naujamiesčio seniūnijos seniūnas Jonas Sankaitis patvirtino, kad šią savaitę Berčiūnuose esančioje konteinerių aikštelėje įrenginėjama vaizdo stebėjimo kamera.

„Turim kamerą, kurią mums dovanojo policijos pareigūnai. Iki šiol ji stovėjo prie kitų konteinerių, Naujamiestyje. Dabar kamerą perkeliame į Berčiūnus, kur šiukšles palieka, matyt, miesto žmonės. Viliamės, kad kamera padės nustatyti pažeidėjus ir palaipsniui problemos išsispręs“, – sakė J.Sankaitis.

Seniūnas pastebi, kad Naujamiestyje stovėjusi vaizdo stebėjimo kamera bent kažkiek pažabojo pažeidėjus, bet visiškai išlaikyti tvarkos šalia konteinerių nepavyko.

„Kamera gyventojus šiek tiek drausmino, buvo keli pokalbiai, bet vis tiek atsiranda žmonių, kurie palieka šiukšles šalia konteinerių“, – teigė J.Sankaitis.

Berčiūnuose esančių konteinerių priežiūra rūpinasi bendrovė „Švaros komanda“, kuri šiukšles išveža nustatytu grafiku, tai yra kas dvi savaites. Esant būtinybei, jei konteineriai prisipildo greičiau, seniūno prašymu komanda iškviečiama anksčiau, bet tai, anot J.Sankaičio, papildomai kainuoja.

Vaizdas prie konteinerių pasikeitė

Į kovą su šiukšlintojais stoja ir Pažagienių kaimo bendruomenė. Prieš keletą mėnesių prie konteinerių įrengta vaizdo stebėjimo kamera jau duoda pirmuosius vaisius.

Pažagienių kaimo bendruomenės pirmininkė Elena Stanienė sako, kad jų patirtis tokia pat kaip Berčiūnų ir, tik įrengus vaizdo stebėjimo kamerą, situacija ne iš karto, bet keičiasi.

„Kameros pasiteisino. Matom, kas palieka padangas, vėjelius, televizorius, kompiuterius, klozetus. Yra ir lentelė, kurioje įrašytas perspėjimas, jog teritorija stebima vaizdo kameromis ir už neleistiną šiukšlinimą yra skiriamos baudos“, – kalbėjo E.Stanienė.

Bet vis tiek būna, kad žmonės atveža šiukšlių ir padeda ant žemės. „Tada per policiją pagal automobilių numerius randam šeimininką. Nuvažiuojam į namus ir gražiai pasikalbam. Perspėjam, jeigu dar kartą tai pasikartos, skirsime baudą. Tą teisiškai gali daryti seniūnas, surašydamas administracinę baudą. Turim daug darbo, bet rezultatą pasiekėm, dabar jau maloniau važiuoti pro konteinerius“, – pirmininkės pasakojimas byloja, kad tvarkai įvesti reikia kantrybės ir atkaklumo.

Išbando visas priemones

Paklausta, kiek buvo išrašyta baudų, E.Stanienė sakė, kad bendruomenės valdyboje yra priimtas sprendimas kol kas pažeidėjų piniginėmis baudomis nebausti, nes visų prima reikia išbandyti visas auklėjimo priemones.

„Kai asmeniškai su jais kalbu, klausiu, kodėl taip elgiatės. Jie sako, o kodėl negalima mesti, juk mokam už tai pinigus. Paaiškinu, kad pinigus mokam už tai, kad įdedam į konteinerius, o kai šalia padedam, jau šiukšlinam aplinką ir dėl to gresia bauda“, – pasakojo E.Stanienė ir pridūrė, kad šiukšlių išvežimu besirūpinančios įmonės darbuotojams nepriklauso rinkti daiktų ar šiukšlių, esančių šalia konteinerių.

„Todėl tai mums yra didžiulė našta. Ir šiuo metu prie konteinerių stovi du kompiuteriai, prieš tai buvo televizorius ir vėjelis. Patys išvežam, bet šiaip to neturėtume daryti. Tą turėtų daryti bešeimininkių atliekų tvarkytojai, už kuriuos yra atsakingos seniūnijos“, – tvirtino E.Stanienė ir pasidžiaugė, kad Panevėžio seniūnija atsakingai žiūri į šią problemą ir, reikalui esant, organizuoja tokių šiukšlių išvežimą.

„Man gėda dėl kiekvieno kompiuterio ar televizoriaus prašyti, bet kai būna paliktos padangos – prašau. Kartais ir pats seniūnas pasiūlo, informuoja, kad bus vežamos padangos. Prieš 3–4 metus pati nuomodavau priekabą, surinkdavau prie konteinerių paliktas atliekas ir su savo automobiliu veždavau“, – prisimena pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius