Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 27

Bijai gripo? Klausk gydytojo! Patarimai Nr.2

15min.lt ir Lietuvos gydytojų sąjunga tęsia konsultacijas. Į jūsų klausimus atsako medikai profesionalai. Klausimus siųskite el. paštu sveikata@15min.lt.
Rungtynių akimirka
Apsauga nuo gripo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Naujausia informacija apie gripą

Jums patariančių gydytojų sąrašą rasite čia.

Buvau peršalusi. Gerklės skausmas, kosulys jau praėjo, bet sloga – ne. Išskyros iš nosies tirštos ir jaučiu pastoviai užgulusią nosį. Ir galvą turbūt nuo to truputį skauda. Prašom pasakyti, kaip turėčiau gydytis namų sąlygomis? Dar norėjau pridėti, kad naudojau kelių rūšių purškaliukus į nosį, esu išbandžiusi alijošių, lašinau ir sodą su vandeniu – nepadėjo. :( Lina

Neparašėte, kokius „purškaliukus“ vartojote. Tačiau, jei sloga tęsiasi ilgiau nei savaitę, kamuoja galvos skausmai, tai gali būti ir sinusito požymiai. Sinusitas yra gana klastinga liga – gali kilti pavojingų komplikacijų, todėl būtina kreiptis į specialistą.

Noriu paklausti, kokias profilaktines priemones galėčiau duoti savo 4,5 mėnesių dukrytei? Ji maitinama mamos pienu. Taip pat, kokių profilaktinių vaistų ar maisto produktų vartoti, kad sustiprėtų imunitetas. Jei aš susirgčiau gripu, kaip neužkrėsti ir vaiko (juk maitinama mamos pienu)? Nuo kiek laipsnių reikėtų tokio amžiaus kūdikiui „numušinėti„ temperatūrą? Mes pastoviai lankome baseiną, gal šiuo gripo laikotarpiu nereikėtų ten eiti? Ačiū. Jolanta

Maitinančiai mamai galima patarti pasiskiepyti nuo sezoninio gripo, o taip pat – ir nuo pandeminio gripo, kai tik bus vakcina. Bet kokiu atveju, reiktų vartoti vitaminus, skirtus nėščioms ir maitinančioms moterims. Papildomai galite vartoti vitaminą C. Tačiau svarbiausia – laikykitės asmeninės higienos, nepervarkite, racionaliai maitinkitės, venkite lankytis žmonių susibūrimo vietose. Jei jau nutiko taip, kad bendravote su sergančiuoju gripu ar kitomis virusinėmis kvėpavimo takų ligomis, vartokite natūralius homeopatinius preparatus. Antivirusinius vaistus vartokite tik gydytojui paskyrus. Jei jūsų dukrytė sukarščiuotų ir jai pakiltų temperatūra virš 38,5 laipsnių ar jums matomai pasikeistų kūdikio būklė, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Laba diena, man jau trečią dieną skauda gerklę ir yra nedidelė sloga, bet kosulio nėra. Norėjau pasidomėti, ar čia pirmieji gripo požymiai?
Su pagarba, Andrius

Tai yra peršalimo, arba virusinės infekcijos požymiai. Gerkite žolelių arbatas su medumi, skalaukite gerklę druskos tirpalu. Jei atsiras kosulys ir jis intensyvės, kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Mano 9 m. dukra prieš 3 savaites susirgo: pakilo temperatūra (38–38,4), atsirado sauso kosulio priepuoliai, užgulta nosis. Simptomai truko pusantros paros, paskui viską lyg ranka nuėmė. Bet praėjus 2 dienoms nuo pasveikimo, ji staiga ėmė jausti, kad skauda blauzdas – ryte pabudus guodėsi, kad vos paeiti gali. Įdienojus skausmas liovėsi. Kitą rytą ir vėl pasikartojo, tik silpniau. Vėliau kojų skausmas nebeužėjo. Ar gali būti, kad taip pavėluotai pasireiškė gripo sukelti raumenų skausmai? Ar vis dėlto skausmas praėjus 2 dienoms po temperatūros kritimo neturėtų būti susijęs su gripu?
P.S. Nežinau, ar apskritai ji sirgo gripu, nes liga praėjo gana lengvai, net vaistų neprireikė. Jaunesnis broliukas nuo jos neužsikrėtė, nors tuo pat metu sukarščiavo ir susirgo 2/3 jos klasės mokinių. Iš anksto dėkoju už atsakymą. Laura

Pagal mamos išsakytus skundus galima įtarti raumenų skausmus, atsiradusius organizme sumažėjus magnio. Viena iš priežasčių galėjo būti, kad esant temperatūrai buvo gausiai prakaituojama, be to, kai aukšta temperatūra, mažiau norėjosi ir valgyti. Ypatingo gydymo nereikia, nes grįžus prie įprasto maisto, neprakaituojant, tokie nusiskundimai turėtų išnykti. Jei skausmai kartotųsi, pasitarkite su pediatru dėl maisto papildų su magniu vartojimo.

Sveiki, turime temperatūros: draugas 37,7, aš – 37,3. Skauda galvą, bet daugiau jokių peršalimo požymių. Geriam daug vaistažolių arbatų. Ar jau būtina eiti pas gydytojus? Lina

Ne, su tokia temperatūra kreiptis į gydytoją dar nereikia. Gerkite vaistažolių arbatas su medumi, citrina ar vitaminu C. Dažniausiai tokia virusinė infekcija praeina per kelias dienas. Jei per tą laiką temperatūra nenukris, arba kils – reiktų pasirodyti šeimos gydytojui.

Prieš savaitę pradėjau sirguliuoti. Iš pradžių kosėjau, vakare pakilo temperatūra iki 38,3. Išgėriau „Theraflu“ – ryte nukrito iki 37,5. Žodžiu, per 3 dienas su „Theraflu“ temperatūra numušiau ir šiuo metu jos nėra. Tačiau ištisą savaitę kosėju pastoviai, nesustodamas. Čiulpiau „Neo–angin“, „Trachisan“, „Septolete“ tabletes, kosėju taip pat, kaip kosėjau. Gerklės neskauda. Po to pradėjau gerti „Libexin“ – nepadėjo. Ėjau pas gydytoją, patikrino plaučius, gerklę, sakė, kad viskas gerai. Ir išrašė purškiamus „Bioparox“, tačiau ir šitie nepadeda – kosėju toliau. Ką daryti? Ką dar galima vartoti nuo kosulio? Kosulys toks sausokas. Mantas

Kreipkitės į šeimos gydytoją dėl pakartotinių kraujo tyrimų. Taip pat vertėtų padaryti ir plaučių rentgenogramą. Tikėtina, kad tai bus ūmus užsitęsęs bronchitas.

Sveiki, man 16 metų. Susirgau gripu, gėriau antibiotikus, gėriau vaistus nuo peršalimo, gėriau daug skysčių, gripas praėjo, bet po jo liko kosulys, kuris tęsiasi jau 3–ią savaitę. Gėriau „Pertusiną N forte“ – nepadėjo. Dabar geriu „Bromhexin“ 8mg – irgi nieko nepadeda, kosulys niekaip nemažėja. Gal yra kokių kitokių vaistų, kurie panaikintų kosulį? Adas

Sunku patarti, nes priežasčių, dėl ko užsitęsė varginantis kosulys, gali būti ne viena. Šiuo atvejui geriausia galėtų tik gydytojas, gydęs iki šiol. Ne reikalinga apžiūra ir galbūt tyrimai.

Kaip atskirti gripą nuo paprasto peršalimo?
Valentina

Peršalimo ligų dažniausiai nelydi labai aukšta temperatūra, „nelaužo sąnarių“, žmogus išlieka darbingas. Peršalimo ligos baigiasi per keletą dienų.

Jau keletą dienų jaučiuosi prastai. Temperatūros nėra, tačiau skauda galvą, jaučiuosi nuvargusi (miegu po 11 val ir vis tiek jaučiuosi neišsimiegojusi). Pastaruoju metu kvėpuoti pasidarė sunkiau, atrodo lyg ties kaklu būtų užspausta (kosulio nėra), o ant pečių lyg kas „būtų atsisėdęs“. Toks įspūdis, kad visas kūnas grimzta į apačią. Be to, netikėtai pradėjo skaudėti nugarą virš juosmens, vertikaliai stuburui, iš abiejų pusių. Gal tai nieko baisaus, bet vis tiek man neramu. Asta

Jūs išvardinote ganėtinai daug simptomų, todėl būtina kreiptis į savo gydytoją. Nes nustatyti diagnozę galima tik po apžiūros ir atlikus reikalingus tyrimus.

Sveiki. Labai prašau, patarkite, kas galėtų būti 18 m. mergaitei. Lapkričio 21 d. pakilo temperatūra iki. 38,2, kosėjo., Tą patį vakarą pakilo iki 38,8 , bet kitą dieną temperatūros nebuvo. Vakare vėl pakilo iki 37,8. Trečią dieną, taip pat tik vakare, pakilo iki 37,4. Ketvirtos dienos vakarą buvo 37,2, o penktą dieną, po pietų – 37,4. Nuo kosulio vartoja „Pertusiną“ ir geria čiobrelių, aviečių arbatas. Kai temperatūra buvo pakilusi virš 38 – „Ibumetiną“.

Pagal Jūsų pasakojimą, tai galėtų būti virusinė infekcija. Būtina gerti kuo daugiau skysčių, vartoti atsikosėjimą lengvinančių preparatų. Tačiau, jei matysite, kad temperatūra nenukrenta iki normalios, kreipkitės į gydytoją.

Norėčiau išgirsti komentarą, kas darosi su mano sveikata. Pirmadienio dieną pradėjau jaustis silpnai, skaudėjo galvą, „laužė kaulus“. Grįžęs namo turėjau 38,5 temperatūros. Pradėjau gerti tik „Daleron Cold 3“ bei daug arbatos. Vėlai vakare buvo jau 37,5 C. Antradienį visą dieną laikėsi 37,3–37,4. Jaučiausi silpnai, mieguistas, kosulys buvo silpnas. Gydžiausi tais pačiais metodais. Vakare temperatūra buvo 37. Tokia pati išsilaikė ir visą trečiadienį. Jautėsi silpnumas, ėmė miegas, atsistojus svaigo galva, kosulys buvo silpnas. Kol kas gydausi tais pačiais metodais. Ar tai gali būti gripas ar gripo pradžia? Ar jau imtis papildomų priemonių? Ačiū už informaciją. Sėkmės! Mindaugas

Tai gali būti ir gripo pradžia, ir lengva gripo forma. Gydykitės kol kas taip, kaip gydėtės iki šiol, tačiau, jei simptomai užsitęs, būtinai kreipkitės į šeimos gydytoją.

Smagu, kad galiu pasikonsultuoti el. paštu. Jau kelios dienos, kai jaučiuos prastai: pirmas dvi dienas net negalėjau pakilti iš lovos. Skaudėjo raumenis, galvą, akis, nebuvo apetito. Temperatūros nebuvo ir dabar nėra. Gydytoja išrašė NIMESIL 1pak./dieną ir INFLUCID. Jau dvi dienos kaip geriu šiuos vaistus. Nustojo skaudėti raumenis ir jaučiasi mažesnis nuovargis, bet akis skauda, krūtinė užgulta, sausas kosulys vis dar yra (kelis kartus per dieną), norisi tik gulėti. Ar esant gripui turi būti temperatūra? Per kiek laiko turėčiau jaustis gerai? Gal jau reiktų imtis kitokio, rimtesnio, gydimo? Labai Jums ačiū. Indrė.

Kiekvienas organizmas į virusinę infekciją reaguoja skirtingai, todėl ne visiems žmonėms, sergantiems gripu, būna aukšta temperatūra. Jei jums nepagerės – kreipkitės į savo gydytoją.

Sveiki, man 30 metų. Prieš kurį laiką buvau peršalusi šlapimo pūslę. Dažnai varydavo šlapintis ir skaudėdavo. Pas gydytojus nėjau, jokių priemonių nesiėmiau, gėriau tik medetkų arbatą. Po kelių dienų viskas praėjo ir pamiršau. Po kurio laiko, vieną vakarą pasijutau prasčiau ir jau kitą dieną pakilo temperatūra iki 39. Buvo sekmadienis, taigi pas gydytoją nenueisi, gėriau tik „Theraflu“ ir karštas arbatas. Buvo aukšta temperatūra ir stipriai kosėjau (sausas kosulys) bei viduriavau (pagal visus požymius sprendžiu, kad buvo kiaulių gripas). Kitokių negalavimų nejutau. Gydytoja nusprendė, kad tai virusinis susirgimas. Išrašė antibiotikų „Ospamox“ net dvi dėžutes, vaistų nuo temperatūros ir kosulio. Sirgau 4–5 dienas. Pakankamai lengvai. Kankino tik stiprus kosulys. Kaulų nelaužė, nei galvos, nei gerklės (nors, pasak gydytojos, gerklė nekaip atrodė) neskaudėjo. „Ospamox“ turėjau gerti 3 kartus per dieną. Taigi išgėriau visą vieną dėžutę. Viskas lyg ir būtų gerai, gal tik neramu, kad per anksti nutraukiau gerti antibiotikus – liko dar viena dėžutė. Tačiau dabar jau antrą savaitę silpna (silpnumą jau buvau pradėjus jausti ir kai sirgau, bet ne taip stipriai), „mėto į šonus“, spaudimas pastoviai 140:86 (šiaip su spaudimu dažnai ir anksčiau turėdavau problemų, galbūt dėl antsvorio), temperatūros nėra: 36,6, 36,9. Gydytoja buvo išrašius vaistų „Kaptopril“, bet nuo jų toks jausmas, kad dar blogiau: pradeda krėsti šaltis, niežti kūną, na pasireiškia šalutinis efektas. Todėl nustojau juos gerti. Sunki galva, toks jausmas kad jau pradeda ir akis skaudėti, niežtėti galvą, kartais (dažniau vakare) atrodo tarsi kairė pusė (širdies plote) surakinta – lyg skauda, lyg maudžia. Taip blogai būna ne ištisai, o bangomis – tai lyg ir gerai, tai vėl bloga. Nebežinau, ką ir galvoti. Suprantu, reikėtų atlikti tyrimus, tačiau šiuo epidemijos metu baisu ir į ligoninę eiti, kad nepasigaučiau gripo ir nebūtų dar blogiau. Ar verta rizikuoti ir laukti, kol praeis šie simptomai, ar vis dėlto eiti daryti tyrimus dabar, nieko nelaukiant? Nes jokių tyrimų, nei rentgenogramos niekas man nedarė. O gal čia tik pogripinis ar povirusinis nusilpimas ir užtektų pagerti kokių nors specialių vitaminų? Giedrė

Išties labai daug išvardinote simptomų, kurie gali būti ir ne virusinės infekcijos požymiai. Būtų geriausia, jei kreiptumėtės į savo šeimos gydytoją, kuris geriausiai žino jūsų organizmo ligšiolinę būklę. Nesibaiminkite dėl galimybės užsikrėsti gripu poliklinikoje. Jei laikysitės visų dabar rekomenduojamų higienos reikalavimų – uždarose viešose patalpose būsite su kauke, neliesite veido nei akių rankomis, o grįžusi į namus plaukitės rankas – viruso „nepasigausite“.

Laba diena. Man 8–ta diena laikosi temperatūra 37,2–37,1. Geriu daug skysčiu, vitamino C, medaus ir t.t. Bet negerėja, laužo kaulus, o daugiau nieko – slogos nėra, gerklės neskauda. Gydytoja sakė, kad šlapimas geras, bet kraujo tyrimų nedarė. Paskyrė gerti antibiotikus. Šiandien 3–ia diena, kai juos geriu, bet situacija ta pati. Ar dar juo gerti? Ačiū. Inesa

Gerai, kad geriate daug skysčių – esant bet kokiai virusinei infekcijai būtina vartoti jų kuo daugiau. Tačiau antibiotikų kursą pabaigti būtina. Po to dar kartą pasirodykite gydytojai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius