-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 04

Bijote pabėgėlių? O du sirai jums siūlo Vilniuje paragauti picos

Lietuvoje kaistant aistroms dėl pabėgėlių priėmimo, Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) dalijasi dviejų sirų, kuriančių naują gyvenimą Lietuvoje, istorija.
Sirai Azizas ir Pierre'as, Vilniuje atidarę savo piceriją
Sirai Azizas ir Pierre'as, Vilniuje atidarę savo piceriją / unhcr-northerneurope.org

Azizas ir Pierra'as atidarė naują piceriją Lietuvoje, Vilniaus mieste, Kalvarijų 66. Abu vyrai kilę iš Sirijos miesto Hassake, tačiau pirmą kartą susitiko prašydami prieglobsčio Lietuvoje.

Azizas, picerijos šefas, į Lietuvą atvyko 2005 m., Pierre'as, picerijos savininkas, atvyko su šeima 2012 m. Juos jungia panašūs tikslai, ateities bei verslo planai – pasilikti šalyje, dirbti ir gyventi normalų gyvenimą Lietuvoje, kuri tapo jų naujais namais.

Vyrams sunku kalbėti apie giminaičius, brolius ir seseris, vis dar esančius karo niokojamoje Sirijoje. Azizas, pabėgęs iš Sirijos dėl žmogaus teisių pažeidimų, nematė savo giminaičių daugiau nei 12 metų. Pierre'as, Sirijos karo pabėgėlis, svajoja susitikti su savo seserimi ir jos šeima bei trimis vaikais. Tai visa Sirijoje likusi jo šeima, kiti jau suspėjo pabėgti į Belgiją, Vokietiją ir Švediją.

Azizas ir Pierre'as buvo priversti bėgti ir palikti savo namus, asmeninius ryšius, verslą ir draugus. Karui prasidėjus Pierre'as turėjo apleisti gerą gyvenimą, kurį turėjo prieš neramumus  – du namus bei dvi parduotuves. Dabartinis Pierre'o tikslas yra susikurti panašios kokybės gyvenimą Lietuvoje, bet tai – nelengva užduotis. Jis nuolatos seka naujienas iš savo gimtinės.

„Labai sunku palikti savo tėvynę. Fiziškai esi Lietuvoje, bet tavo siela vis dar Sirijoje“, – sako Pierre'as. Jis prisimena, kaip tėvai vaikystėje sakė, kokia svarbi yra taika. Tik dabar jis gali tikrai suprasti, ką jie turėjo omeny.

Naujai atidaryta picerija yra visai šalia jaukaus Vilniaus senamiesčio, arti pagrindinio turgaus – vieta pasirinkta dėl žemos nuomos kainos. Kol kas per dieną piceriją aplanko tik apie 15–20 klientų, tačiau norint veiklą tęsti reikia bent penkiasdešimties klientų per dieną. Picerija siekia pritraukti lankytojus geros kokybės maistu už prieinamą kainą, šiltu sutikimu ir dėmesiu kiekvienam lankytojui bei siūlant atsigaivinti šviežiai ruošiama kava ir arbata nemokamai – pagal Sirijos svetingumo tradicijas.

Azizas laisvai kalba lietuviškai, o Pierre'as šiuo metu mokosi, tačiau bendrauti jam padeda ir rusų kalbos mokėjimas. Abu prisimena sunkią pradžią bei skaudžią patirtį tik atvykus į šalį, tačiau nieko nekaltina. Jie pripažįsta, kad kiekvienas atvykėlis susiduria su sunkumais, tačiau jie savo jėgas ir dėmesį telkia į savo gerovės kūrimą Lietuvoje. Nugalėję pirmuosius iššūkius, jie rodo atsakomybę, stiprų pasiryžimą prisitaikyti ir tapti pilnaverte Lietuvos visuomenės dalimi.

„Linkime, kad Lietuvoje visada būtų taika, ir kad lietuviams netektų bėgti ir palikti savo gimtojo krašto”, – sako Pierre'as ir Azizas.

Sirijos konfliktas ir jo pasekmės visam regionui atnešė didžiulę humanitarinę krizę. Beveik 4 milijonai sirų UNHCR (Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra) užregistruoti pabėgėliais. Dar 12-ai milijonų reikalinga pagalba Sirijoje. Apie 217 000 paprašė prieglobsčio Europoje. Lietuvoje, 15-ai sirų suteikta apsauga bei laikini leidimai gyventi šalyje, dar keturi laukia Migracijos departamento sprendimo dėl leidimo gyventi Lietuvoje.

UNHCR Lietuvoje padeda vyriausybei užtikrinti, kad žmonių, bėgančių nuo nelaimių, integracija būtų vykdoma pačiais efektyviausiais būdais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius