Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 11

Biržuose patėvis galimai smurtavo prieš mergaitę, tyrimą pradėjo ir Vaiko teisių kontrolierė

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba šią savaitę pradėjo patikrinimą Biržuose. Kontrolierės Editos Žiobienės vadovaujama tarnyba aiškinasi, ar tinkamai savo pareigas atliko Biržų vaiko teisių gynėjai, gavę informaciją apie galimai smurtą šeimoje patiriančią mergaitę. Nors viskas vyko prieš kelias savaites, aiškaus atsakymo į klausimą, ar prieš pradinių klasių mokinę buvo smurtauta, nėra.
Smurtas šeimoje
Smurtas šeimoje / 123rf.com nuotr.

Mergaitė galėjo patirti smurtą

Vienos Biržų mokyklos pradinių klasių mokytojai dar praėjusį mėnesį kilo įtarimų, kad jos mokinė galėjo patirti smurtą namuose, o prieš ją galimai smurtauja patėvis. Kaip rašo Biržų laikraštis „Šiaurės rytai“, prieš kelias savaites vienos mokyklos pradinukė savo mokytojai pasisakė, kad ją muša patėvis.

Pradinukų mokytoja, pamačiusi ant auklėtinės rankos mėlynę, paklausė, kas nutiko. Mergaitė iš pradžių mokytojai pasakė nugriuvusi ir užsigavusi. Tačiau nei kur, nei kaip – paaiškinti negalėjo. Galiausiai mergaitė prisipažino, kad ją sumušė patėvis ir parodė dar vieną mėlynę ant kojos.

Ji minėjo, kad mamai to sakyti negalinti, nes ši netikės. Mokytoja prisiminė, kad mergaitės vyresnis brolis irgi skųsdavosi, kad jį muša patėvis.

123RF nuotr./Verkiantis berniukas
123RF nuotr./Verkiantis berniukas

Tikėjosi, kad institucijos imsis veiksmų

Pedagogė išgirstą informaciją dėl galimo smurto prieš nepilnametę pranešė mokyklos socialinei pedagogei, ši – Vaiko teisių apsaugos skyriui.

Kaip rašo „Šiaurės rytai“, mokytoja apie sužalojimus ant vaiko kūno pranešė ir mamai, tačiau ši svarstė, kad ji galėjo kur nors nukristi ar susimušti su broliu.

Kalbėdama apie šią situaciją mokytoja sako pastebėjusi, kad mergaitės patėvis yra agresyvus, daug keikiasi ir namuose elgiasi atžariai. Tokį jo elgesį pedagogė pastebėjo dar nuotolinio mokymo metu, kai vaikai internetu turėdavo jungtis prie pamokų. Kartą dėl savo elgesio po mokytojos pastabos jis net atsiprašė.

Mokytoja tikėjosi, jog jai pranešus apie patėvio sumuštą vaiką tam tikros institucijos imsis veiksmų.

Sakė, kad buvo užpulta

Tačiau istorija tuo nesibaigė. Anot „Šiaurės rytų“, prieš savaitę dėl tos pačios mergytės gyventojai kvietė pagalbą. Ji pastebėta mieste, besielgianti neadekvačiai, taip pat sakė buvusi užpulta.

Mergaitė perduoda medikams, paguldyta į ligoninę. „Po savaitės gydymo ligoninėje vaikas sugrąžintas į tuos pačius namus, kur jis galimai patiria smurtą ir dėl ko galėjo pašlyti psichinė sveikata“, – rašo „Šiaurės rytai“.

Biržų vaiko teisių specialistai pavojaus neįžvelgė ir mergaitės iš šeimos nepaėmė.

Ligoninėje su mergaite bendravo psichologai ir psichiatrai.

Biržų vaiko teisių specialistai pavojaus neįžvelgė ir mergaitės iš šeimos nepaėmė.

Policijai nepranešė

15min kreipėsi į Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą. Jos specialistai patvirtino, kad gavus pranešimą apie smurtą policijai praneša nebuvo.

„Į prieš tris savaites gautą pranešimą vaiko teisių gynėjai reagavo nedelsiant – vyko į šeimą, bendravo su vaiku, išklausė jo nuomonę, taip pat bendravo ir su kitais šeimos nariais. Siekdami įvertinti visas aplinkybes, rinkome ir analizavome visą reikšmingą informaciją – atlikome vaiko situacijos vertinimą.

Įvertinę surinktą medžiagą, kreipėmės į socialines paslaugas teikiančius vietos savivaldybės specialistus – iniciavome šeimai reikalingos pagalbos teikimą. Dėl šio įvykio specialistai į teisėsaugos pareigūnus nesikreipė.

Apie balandžio 28 d. įvykį (kai mergaitė pateko į ligoninę – red. past.) vaiko teisių gynėjus informavo policijos pareigūnai. Vaiko teisių gynėjai bendradarbiauja su teisėsauga.

Įvertinę minėtus įvykius ir aplinkybes, šią savaitę kreipėmės į teisėsaugos pareigūnus, kad atliktų tyrimą, dėl vaiko situacijos šeimoje ir išsiaiškintų ar nebuvo smurtauta prieš vaiką“, – 15min teigė Panevėžio apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Ginaitė.

123RF.com nuotr./Smurtas prieš vaikus
123RF.com nuotr./Smurtas prieš vaikus

Ikiteisminis tyrimas nepradėtas

Biržų policijos vadovas Deividas Valtaris „Šiaurės rytams“ teigė, kad tik renkant medžiagą dėl prieš savaitę užfiksuoto neadekvataus mažametės elgesio ir galimo užpuolimo, iš Biržų vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojų gauta žinia, jog mergaitė jau prieš tris savaites skundėsi, kad prieš ją smurtauja patėvis.

Tačiau ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas. Kaip rašo „Šiaurės rytai“, patikrinus mokyklos ir miesto vaizdo kamerų įrašus ir liudininkų parodymus su tuo, ką sako mergaitė, niekas nesutampa.

„Ikiteisminis tyrimas nepradėtas, kadangi nenustatyta nusikalstamos veikos požymių“, – 15 min komentavo Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Rasa Meištė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius