2023 05 23

BMW už ukrainiečiams paaukotus pinigus: vietoj padangų sulaukė žinios apie apgavystę

Lietuvoje didelio dėmesio nesulaukusi byla, kurioje figūravo jaunas vyras, už ukrainiečiams surinktus pinigus nusipirkęs BMW, pasiekė Ukrainą ir sugrįžo kaip socialiniuose tinkluose platinama istorija. Situacija atrodo sunkiai įtikima, ypač žinant, kaip aktyviai Lietuvos gyventojai aukojo pinigus įvairiai brangiai technikai, bet ji yra tikra. Apsimetėlis pagalbininkas jau buvo nuteistas 2 metams ir 3 mėnesiams nelaisvės ne tik už sukčiavimą, bet ir už kitos mašinos vagystę.
Apie lietuvį, už Ukrainai surinktus pinigus įsigijusį BMW, pranešė ir patys ukrainiečiai
Apie lietuvį, už Ukrainai surinktus pinigus įsigijusį BMW, pranešė ir patys ukrainiečiai / Ekrano nuotr. iš „Telegram“

Komentatoriai nepeikė

Apie šį atvejį prieš kelias dienas užsiminė viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Ji pasidalijo įrašo iš susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanalo „UKR LEAKS“ ekrano nuotrauka ir pakomentavo: „Iš ukrainiečių lūpų. Įdomu, kuris čia…“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Istorija apie lietuvį, už kariaujančiai šaliai surinktus pinigus įsigijusį BMW, per Ukrainą sugrįžo į Lietuvą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Istorija apie lietuvį, už kariaujančiai šaliai surinktus pinigus įsigijusį BMW, per Ukrainą sugrįžo į Lietuvą

Šiame kanale, kuriame informacija skelbiama anglų kalba ir kuris turi beveik 53 tūkst. prenumeratorių, gegužės 17-osios popietę iš tiesų pasirodė įrašas pavadinimu „Lietuvos gyventojas už Ukrainai paaukotas lėšas nusipirko sau BMW“.

„2022 m. spalį jis susisiekė su Ukrainai padedančiais savanoriais ir pažadėjo, kad nupirks bei į Kyjivą pristatys sunkvežimių padangas.

Tačiau pagalvojęs nusprendė, kad automobilio jam reikės labiau, ir už 13 tūkst. eurų nusipirko sau penktos serijos BMW“, – teigiama trumpame įraše.

Jis jau peržiūrėtas 9,5 tūkst. kartų, beveik 450 žmonių išreiškė įvairias reakcijas. Daugiau nei 300 programėlės vartotojų istorija sukėlė juoką, vos 11 sureagavo virtualiais keiksmažodžiais.

Tai atsispindi ir komentaruose – toli gražu ne visi reiškė pyktį. Priešingai, jie aiškino, esą tai pateisinama, „turint omeny, kiek šiame kare JAV susižeria pinigų iš korupcijos“, tokios paramos siuntimas esą būtų pinigų švaistymas, nes greičiausiai pinigai nusėstų vietos politikų kišenėse.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Apie lietuvį, už Ukrainai surinktus pinigus įsigijusį BMW, pranešė ir patys ukrainiečiai
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Apie lietuvį, už Ukrainai surinktus pinigus įsigijusį BMW, pranešė ir patys ukrainiečiai

Vienas komentatorius priminė pernai internete plitusią sąmokslo teoriją, esą žurnalistas, visuomenininkas, aktyvus Ukrainos rėmėjas Andrius Tapinas pinigus galėjo rinkti ne dronui „Bayraktar“, o pokerio turnyrui, kuriame pats dalyvavo.

Kai kurie net gyrė apsimetėlį paramos rinkėją už gerą sandorį – esą 13 tūkst. eurų už BMW buvo gera kaina.

Toks pat įrašas pora valandų anksčiau buvo paskelbtas „UKR LEAK“ kanale rusų kalba. Čia jis peržiūrėtas 22,6 tūkst. kartų.

Informacija apie pasisavintą paramą Ukrainai paplito ir plačiau. Jau kitą dieną angliškai surašyta istorija su nuoroda į minėtą „Telegram“ kanalą pasidalijo šis „Twitter“ vartotojas. Čia ją perskaitė beveik 17 tūkst. žmonių.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Apie lietuvį, už Ukrainai surinktus pinigus įsigijusį BMW, sužinojo ne vien ukrainiečiai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Apie lietuvį, už Ukrainai surinktus pinigus įsigijusį BMW, sužinojo ne vien ukrainiečiai

Kita „Twitter“ vartotoja paskelbė tik vieno Lietuvos portalo straipsnio rusų kalba ekrano nuotrauką, bet iš joje matomos antraštės – „Kaunietis už surinktas aukas Ukrainai nusipirko sau BMW“ – galima suprasti, kas aprašoma.

Vieno BMW neužteko

Ši situacija nėra išgalvota. „Google“ paieškos langelyje įvedus žodžius „BMW aukos Ukrainai“, išmetamas ne vienas straipsnis, kuriame aprašyta daugiau istorijos detalių.

Dviem dienomis anksčiau, nei apie ją pranešė minėtas „Telegram“ kanalas, informacija apie neįprastą pirkinį buvo paskelbta ir Lietuvos žiniasklaidoje. Paaiškėjo, kad jaunas vyras apgavo Ukrainos labdaros organizaciją ir, pasisavinęs didelę pinigų sumą, nusipirko penktos klasės BMW.

Kauno apylinkės teismo sprendimą 1994 m. gimusio vyro baudžiamojoje byloje paviešino Kauno apygardos prokuratūra.

Anksčiau jau 9 kartus teistas vyras buvo kaltinamas sukčiavimu ir didelės vertės svetimo turto vagyste.

Bylos duomenimis, kaunietis pernai spalį per internetinę susirašinėjimų programėlę susisiekė su Ukrainos savanoriams padedančiu asmeniu ir pažadėjo už surinktus 18 tūkst. eurų nupirkti bei į Ukrainą pristatyti 49 sunkvežimių padangas.

Pateikdamas melagingus ir tikrovės neatitinkančius duomenis, vyras išrašė sąskaitą bei kvitą, kad priima 18 tūkst. eurų, priklausančių Ukrainos labdaros organizacijai. Tačiau sutartu laiku padangų nenupirko, jų į Ukrainą nepristatė, o pinigų negrąžino ir tokiu būdu įgijo didelės vertės svetimą turtą, nurodė prokuratūra.

Nustatyta, kad kaltinamasis už 13 tūkst. eurų iš pasisavintų pinigų įsigijo penktos kartos BMW. Automobilis tyrimo metu buvo rastas.

Prokuratūros teigimu, didžioji pasisavintos sumos dalis tyrimo metu buvo grąžinta Ukrainos labdaros organizacijai.

Tas pats asmuo buvo kaltinamas ir dėl to, kad, imituodamas ketinimą pirkti dar vieną mašiną, pagrobė didelės vertės svetimą turtą.

Maždaug po mėnesio nuo minėtų įvykių vyras, internete radęs skelbimą apie parduodamą automobilį „BMW Rada 5 GT“, susisiekė su pardavėju, susitarė dėl apžiūros ir vėliau, įsėdęs į automobilį, su juo paspruko.

Tokiu būdu kaltinamasis pasisavino svetimą didelės (18 500 eurų) vertės turtą.

Gegužės 12-ąją Kauno apylinkės teismo nuosprendžiu vyras buvo pripažintas kaltu dėl vagystės ir sukčiavimo (atitinkamai Baudžiamojo kodekso 178 str. 3 d. ir 182 str. 2 d.). Subendrinus bausmes, buvo paskirtas laisvės atėmimas dvejiems metams ir trims mėnesiams.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius