-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 01

BNS: svarbiausi antradienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Tyrimai dėl koronaviruso
Tyrimai dėl koronaviruso / 123RF.com nuotr.

Viruso plitimas. Praėjusią parą koronavirusas patvirtintas 23 žmonėms. Viruso židinys išplito Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio batalione Tauragės rajone – čia nustatyta 11 naujų koronaviruso atvejų šauktiniams. Latvija per parą patvirtino aštuonis užsikrėtimo atvejus, Estija – 20, Baltarusija – 119, Lenkija – 550, Rusija – 4729.

Mokytojų tyrimai. Sveikatos apsaugos ministerija pavedė Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai išduoti daugiau kaip 50 tūkst. greitųjų testų šalies savivaldybėms ištirti mokytojus dėl COVID-19 infekcijos. Kai kurie medikai ir švietimo profsąjungos abejoja tokių tyrimų nauda, nes greitieji testai nėra tinkami esamo susirgimo diagnostikai, o gali tik parodyti, ar žmogus turi antikūnų prieš virusą.

Situacija Baltarusijoje:

  • Prasidedant naujiems mokslo metams, šimtai Baltarusijos studentų surengė eiseną Minske, protestuodami prieš prezidento Aliaksandro Lukašenko valdymą. Policija sulaikė apie 10 studentų.
  • Vakariniame Baranovičių mieste apsilankęs A.Lukašenka pareiškė, kad tikisi susitarti su Rusija dėl tarifų, kurie leistų per ją nukreipti baltarusiškus krovinius, šiuo metu gabenamus per Lietuvą. Lietuvos vyriausybė teigia, kad taip Minskas pakenktų savo trapiai ekonomikai. „Žinoma, mums bus šiek tiek nenaudinga. Bet mes juk galime susitarti su rusais dėl tarifų, ir jie vis tiek gaus naudos iš mūsų krovinių perkrovimo apimčių“, – sakė A.Lukašenka.
  • Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad A.Lukašenkos pasiūlyta konstitucinė reforma yra tinkamas būdas išspręsti krizę šalyje. Sakydamas kalbą tarptautinių santykių institute Maskvoje jis taip pat pareiškė, esą lietuviai „dirba nedemokratiškais metodais“ su opozicijos kandidate prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tokius kaltinimus griežtai atmetė – jo teigimu, Lietuvos vyriausybė tik pasirūpino S.Cichanouskajos saugumu, o ji veikia visiškai savarankiškai.
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aliaksandras Lukašenka
  • Baltarusijoje suimto buvusio pretendento į prezidento postą Viktaro Babarykos štabas paskelbė apie naujos partijos kūrimą. Partija vadinsis „Kartu“. V.Babaryka anksčiau vadovavo bankui „Belgazprombank“, kuris glaudžiai susijęs su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“. S.Cichanouskaja pasveikino partijos steigimą, tačiau pabrėžė, kad nesutinka su V.Babarykos teiginiu, jog pagrindinis tikslas turi būti konstitucinė reforma. Jos teigimu, pagrindinis tikslas turi būti nauji rinkimai, A.Lukašenkos pasitraukimas ir politinių kalinių paleidimas, o „konstitucinės reformos ir visa kita – po to“. Kai kurie stebėtojai sako, kad naujos partijos steigimas gali suskaldyti Baltarusijos opoziciją.
  • Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas pranešė, kad derasi su Baltarusijos ministru dėl Minsko skolos Maskvai refinansavimo.
  • Prezidentas Gitanas Nausėda laišku kreipėsi į Jungtinių Tautų generalinį sekretorių António Guterresą dėl padėties Baltarusijoje. Jis paragino JT Žmogaus teisių tarybą sušaukti skubias diskusijas apie žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje.

Rugsėjo 1-oji. Lietuvos mokyklose dėl įvestų apribojimų kukliau nei įprastai prasidėjo nauji mokslo metai. Siekiant suvaldyti koronaviruso grėsmes mokyklose bandoma atriboti moksleivių srautus, ilginamos pertraukos, keičiama judėjimo koridoriais ir valgymo tvarka. Premjeras Saulius Skvernelis paragino mokiniams ir studentams „saugoti save, savo mokytojus bei dėstytojus ir atsakingai laikytis visų mokyklose nustatytų saugumo reikalavimų“. Universitetų pirmakursiai mokslo metus šiemet pradės kiek vėliau – rugsėjo 14 dieną.

Astravo boikotas. Lietuvos ir Estijos energetikos ministerijos pranešė, kad trys Baltijos šalys iš esmės sutarė dėl priemonių, kurios leis užtikrinti, kad į Baltijos šalių elektros rinką nepatektų elektra iš Baltarusijos, kai bus pradėta elektros energijos gamyba Astravo atominėje elektrinėje.

Lukiškių pliažas. Vilniaus savivaldybė pradėjo ardyti daug diskusijų sukėlusį Lukiškių aikštės dirbtinį paplūdimį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškių aikštės paplūdimys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukiškių aikštės paplūdimys

Oro policija. Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose įvyko NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija. Į Lietuvą atvykę Italijos kariai perėmė misiją iš Ispanijos ir Jungtinės Karalystės. Italai Baltijos šalių oro erdvę aštuonis mėnesius saugos su keturiais „F-2000 EuroFighter“ naikintuvais. Iš Estijos patruliuos Vokietijos naikintuvai.

Lenkijos sprendimas. Lenkija po tris mėnesius trukusio delsimo patvirtino naująjį Vokietijos ambasadorių. Lenkijos žiniasklaidos teigimu, valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ ilgai dvejojo dėl Arndto Freytago von Loringhoveno ambasadoriaus įgaliojimų priėmimo, nes jo tėvas per karą buvo nacistinės Vokietijos kariuomenės pareigūnas.

Parama Taivanui. Čekijos Senato pirmininkas Milošas Vystrčilas iškilminga kalba Taivano parlamente vainikavo čekų politikų delegacijos vizitą šioje šalyje, nepaisant griežto Kinijos pasipiktinimo. „Aš esu taivanietis“, – kalbą baigė politikas, tuo sukeldamas gausias parlamentarų ovacijas. Opozicinei partijai priklausantis senatorius teigia, kad savo vizitu nori akcentuoti Čekijos suverenitetą, nes jo šalis „neturėtų klausytis kitos šalies, o ypač nedemokratinės valstybės, įsakymų“. Kinijos užsienio reikalų ministras pagrasino, kad M.Vystrčilas sumokės didelę kainą už vizitą į Taivaną. Pekinas Taivaną laiko Kinijos teritorijos dalimi ir siekia izoliuoti jį nuo likusio pasaulio diplomatiškai ir ekonomiškai.

Debatai JAV. Įsibėgėjant JAV prezidento rinkimų kampanijai, demokratų kandidatas Joe Bidenas apkaltino šalies vadovą Donaldą Trumpą kurstant smurtą, šalyje jau savaitę tęsiantis kruviniems neramumams. „Liepsnoja gaisrai, o mes turime prezidentą, kuris kursto liepsnas užuot su jomis kovojęs“, – pareiškė J.Bidenas Pitsberge, itin svarbioje rinkimams Pensilvanijos valstijoje. D.Trumpas savo ruožtu pareiškė, kad J.Bidenas dėl smurto daugiau kaltina policiją ir teisėsaugą, o ne kairiųjų pažiūrų radikalus.

Karikatūros Prancūzijoje. Prancūzų satyrinis savaitraštis „Charlie Hebdo“, 2015 metų sausį tapęs kruvino islamistų išpuolio taikiniu, paskelbė, kad pakartotinai publikuos prieštaringai vertinamas pranašo Muhammado karikatūras. Taip leidinys paminės įtariamų atakos bendrininkų teismo pradžią.

Danijos protestas. Danijos vyriausybė iškvietė Rusijos ambasadorių išreikšti protesto dėl praeitą savaitę įvykdyto oro erdvės pažeidimo, kai rusų naikintuvas įskrido į zoną virš Bornholmo salos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius