-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 02

BNS: svarbiausi antradienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.
Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“
Rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Navalno teismas. Prokuroras Maskvos teismo posėdyje paprašė Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną įkalinti dvejus su puse metų dėl lygtinės bausmės vykdymo pažeidimo, nes jis neatvyko užsiregistruoti numatytu laiku pas pareigūnus. A.Navalnas teisme pareiškė, kad atvykti negalėjo, nes buvo Vokietijoje gydomas nuo apnuodijimo, kurį įsakė prezidentas Vladimiras Putinas.

Teisėsaugos veiksmus A.Navalnas pavadino bandymu įbauginti milijonus rusų, nepatenkintų valdžia. Teismo posėdį stebėti atvyko Vakarų diplomatai, apžvalgininkai sako, kad A.Navalno įkalinimas gali pabloginti Vakarų santykius su Maskva. Rusijos užsienio reikalų ministerija Vakarų diplomatų dalyvavimą pavadino nederamu spaudimu teismui. Pranešama, kad sprendimas turėtų būti paskelbtas apie 19 val. Lietuvos laiku.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aleksejus Navalnas teisme
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aleksejus Navalnas teisme

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje nustatyti 546 nauji COVID-19 ligos atvejai, mirė 17 žmonių. Ligoninėse šiuo metu gydoma 1460 COVID-19 pacientų, 161 iš jų – reanimacijoje. Įvertinus gyventojų skaičių, kitose Baltijos šalyse užsikrėtimų fiksuojama daugiau – Estija per parą nustatė 467 atvejus, Latvija – 775. Šiuo metu Europoje blogiausia padėtis yra Portugalijoje. Ši šalis pavasarį sėkmingai susitvarkė su pirma koronaviruso banga, bet nuo Kalėdų sergamumas ir mirštamumas ėmė sparčiai augti.

* Prezidentūra teigia, kad artimiausiu metu Lietuva ims gauti vis daugiau vakcinų nuo COVID-19, kovo ir balandžio mėnesiais kas savaitę Lietuvą pasieks po kelis šimtus tūkstančių jų dozių. Nuo vasario antros pusės tikimasi paskiepyti po 10 tūkst. žmonių per parą.

* Lietuvoje atradus greičiau plintančią viruso atmainą, svarstoma įvesti papildomus apribojimus atvyksiantiesiems ir griežtinti kaukių dėvėjimą patalpų viduje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mobilusis koronaviruso patikros punktas

* Latvijoje koronavirusas pirmą kartą nustatytas katei.

* Kinijos policija areštavo daugiau kaip 80 žmonių, gaminusių suklastotas vakcinas nuo COVID-19. Pranešama, kad gauja pilstė į buteliukus fiziologinį tirpalą ir nuo rugsėjo pardavinėjo jį kaip skiepus.

* Mokslininkai žurnale „Lancet“ paskelbė, kad rusiškos COVID-19 vakcinos veiksmingumas siekia 91,6 proc., o bandymų metu nepasitaikė jokių rimtų šalutinių poveikių.

Čmilytės teikimas. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen į Konstitucinio Teismo teisėjus pateikė advokato Vytauto Mizaro kandidatūrą. V.Mizaras aktyviai veikia žmogaus teisių srityje, pasisako už LGBT bendruomenės teisių plėtimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Mizaras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Mizaras

Masiulio karjera. Buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis laimėjo atranką į elektros perdavimo tinklą valdančios bendrovės „Litgrid“ generalinio direktoriaus postą, pranešė BNS šaltiniai.

Prokuratūros vadovybė. Generalinės prokurorės Nidos Grunskienės pavaduotojais paskirti prokurorai Gintas Ivanauskas ir Saulius Verseckas.

Pūga JAV. Didelė pūga pirmadienį sukėlė sumaištį JAV Rytų pakrantėje: teko atšaukti tūkstančius skrydžių ir sustabdyti skiepijimą nuo koronaviruso. Pasak sinoptikų, Niujorko valstijoje gali prisnigti beveik 60 centimetrų, čia paskelbta ekstremalioji padėtis.

Olimpiados likimas. 2020-ųjų Tokijo olimpinių žaidynių prezidentas Yoshiro Mori pareiškė, kad pandemijos atidėta Tokijo olimpiada šią vasarą įvyks, „kad ir kaip plėtotųsi koronaviruso“ situacija, atmesdamas abejones dėl šio renginio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Google“

Atlyginimai „Google“. JAV darbo rinkos reguliavimo institucijos pranešė, kad „Google“ sutiko sumokėti 3,8 mln. JAV dolerių, kad išspręstų įtarimus dėl diskriminacijos moterų inžinierių ir Azijos kilmės darbo ieškančių asmenų atžvilgiu. Didžioji dalis baudos bus skirta per 2,6 tūkst. moterų, dirbančių inžinierių pareigose, neišmokėtam atlyginimui ir palūkanoms padengti, bei kompensacijoms beveik 3 tūkst. moterų ar Azijos kilmės kandidatams į pareigas, kurie nebuvo priimti dirbti. „Google“ teigimu, neatitikimai paaiškėjo atliekant įprastą vidinę analizę, o bendrovė sutiko sudaryti taikos susitarimą, kad ištaisytų padėtį, neigdama galimą įstatymų pažeidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius